Angèle Etoundi Essamba

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Angèle Etoundi Essambaová
Narození1962 (61–62 let)
Douala
Povolánífotografka a umělkyně
Webová stránkawww.essamba-art.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Fotografie umělkyně v ulicích Madridu, 2010

Angèle Etoundi Essamba (* 1962, Douala) je kamerunsko-holandská fotografka. Žije v Amsterdamu.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Angèle Etoundi Essamba se narodila v kamerunském Douala, v matčině rodišti, a vyrostla v Yaoundé, otcově rodném městě.[1] Ve věku 10 let Essamba opustila Kamerun, aby žila se svým otcem, který v té době žil v Paříži. Tam strávila školní docházku a poté odešla do Nizozemska. V Amsterdamu vystudovala Fotografickou akademii. Je holandskou občankou a žije v Amsterdamu.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Angèle Etoundi Essamba porušuje stereotypní zobrazení Afriky jako kontinentu rozervaného hladomorem, epidemiemi a válkami a místo toho oslavuje její kulturní bohatství a rozmanitost. V tradici humanistické fotografie, která se zaměřuje na lidi v jejich každodenním životě, ukazují fotografie autorky silné pouto s hodnotami komunity, solidarity a rovnosti mezi lidmi. Obrací se proti eurocentrickému pohledu na africké ženy.

Vzory[editovat | editovat zdroj]

Rané obrazy masek z roku 1985 odhalují inspiraci u Man Raye a Roberta Mapplethorpa a některé z „drsných a vysoce estetických“ černobílých portrétů existují dodnes.[2]

Motivy a styl[editovat | editovat zdroj]

Foto autorky jako součást pouliční scény v Madridu, 2010

Tvorba umělkyně úzce souvisí s jejím vlastním životem, který ji zavedl do různých zemí. Angèle Etoundi Essamba se zaměřuje na portréty černošek, které zpochybňují pojmy identity, jinakosti a kulturních rozdílů, aby vytvořily respekt, porozumění a toleranci. Ve své fotografické práci záměrně omezuje rozsah témat na tři pojmy: hrdost, síla a sebevědomí. S každodenními motivy, ale také s inscenovanými motivy, její práce také ukazuje vztah mezi tradicí a moderností a sociální realitou pracujících žen od Kamerunu po Zanzibar, od Senegalu po Benin. Někdy ne příliš krásné pozadí každodenního života na jejích obrázcích slouží k jejímu rukopisu: „činí lidi o to rozhodnějšími a intenzivněji konfrontovanými s divákem“. Znovu a znovu divák může vidět masky, závoje nebo pokrývky těla na ženách vylíčených Essambou, ale ženy za nimi nezmizí. "Působí jako akcenty s tělem nebo tváří a podporují charisma zobrazené osoby, které divák může vnímat." Takže ženy jasně zviditelňuje. Masky jsou symboly toho, co chcete před světem skrýt a co chcete odhalit."

Jednotlivé fotografické série (výběr)[editovat | editovat zdroj]

Série Calabash zaujímá v práci Essamby velký prostor.[2] Jako symbol pro matku Zemi představují tykev také plodnost a jsou bohatě zdobené, opakovaně opravované a často celoživotní společníky žen. Essamba zobrazuje ženy s půlkami tykev na hlavě jako symbol ochrany a inscenuje je v nejrůznějších podobách, aby mohly vyprávět nové příběhy.

Série Territoires zahrnuje šátky, které byly potištěny různými vzory v jasných barvách. Zde však textilie není zobrazena na portrétech žen, ale slouží k zakrytí vchodových dveří nebo jako opona na tradičních hliněných domcích.[2] Snímky byly pořízeny v roce 2015 v Konžské demokratické republice.

Technika[editovat | editovat zdroj]

Angèle Etoundi Essamba pořizuje digitální fotografie a své snímky upravuje pouze ve výjimečných případech. Přesto její obrázky často vypadají, jako by byly namalovány, „rozvíjejí velkolepost, o které si člověk jinak myslí, že ji zná jen z obrazů“. Masky, látky a tykve často vytvářejí aranžmá jako přirozená, ale velmi živá zátiší. Umělkyně fotografuje černobíle i barevně.

Výstavy (výběr)[editovat | editovat zdroj]

Více než 200 výstav ve více než 100 zemích od roku 1985 svědčí o mezinárodním uznání a velké kreativitě Angèle Etoundi Essamby.[3]

  • 2018: Tochter des Lebens. Daughters of Life. Fotografien von Ang le Etoundi Essamba. Muzeum pěti kontinentů, Mnichov
  • 2008: Účast na bienále v Dakaru

Sociální závazek[editovat | editovat zdroj]

Nadace Essamba Home založená umělkyní se považuje za mentorku mladých žen v Kamerunu, Jižní Africe a Kolumbii. Na fotografických workshopech a jiných kulturních akcích pořádaných nadací by se ženy měly naučit objevovat jejich umělecký potenciál a posilovat jejich sebeúctu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Angèle Etoundi Essamba na německé Wikipedii.

  1. 'As It Is !' : Contemporary African Art Exhibition Series [online]. [cit. 2017-02-18]. Dostupné online. 
  2. a b c Evelyn Vogel: Starke Frauen braucht das Land. In: Süddeutsche Zeitung, Nr. 77, 4. April 2018, S. R16.
  3. AKOMOLAFE, Femi. Introducing Angele Etoundi Essamba: the photography of Angele Etoundi has garnered international acclaim. In this wide-ranging interview for New African, she explains to Femi Akomolafe something of her childhood in Cameroon before moving to live in France, and what currently motivates her amazing work [online]. 2013 [cit. 2016-03-04]. S. 84. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]