Ambazonie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vlajka Federativní republiky Jižního Kamerunu/Ambazonie
Poměr stran: 2:3

Ambazonie (také Ambazonia, Ambazania, Jižní Kamerun, Západní Kamerun) je území na západě Kamerunské republiky, obývané převážně anglicky mluvícími kmeny Bamumů,[1][2][3] Bakweriů, Ekojů a dalších, které požadují autonomii nebo nezávislost. Název území je odvozen od zátoky Ambas Bay. Ambazonie má 43 000 km2, počet obyvatel se odhaduje na šest milionů.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Ambazonie se táhne jako úzký pás podél kamerunských hranic s Nigérií, od pobřeží Biaferského zálivu k severovýchodu do tzv. Travnatého území. Tvoří ji současné kamerunské provincie Severozápad a Jihozápad. Hlavním městem je Buéa s přibližně 100 000 obyvateli. Na území Ambazonie se nachází Kamerunská hora (4095 m n. m.), jedna z nejvyšších hor Afriky. Pro území se dříve používal název Západní Kamerun (např. Kapesní atlas světa, Praha 1977 - i když tehdy už byla západokamerunská autonomie fakticky zrušena), dnes trvá separatistické hnutí na názvu Jižní Kamerun, což odkazuje na jižní část bývalého Britského Kamerunu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Po první světové válce, když se rozpadla koloniální říše císařského Německa, obsadili Britové jako mandátní území Společnosti národů severozápad Kamerunu (zbytek připadl Francii). Tento útvar byl rozdělen na Severní Kamerun a Jižní Kamerun (proto byl oficiální název British Cameroons, tedy dva Kameruny). Proces přechodu afrických zemí k nezávislosti vedl 12. února 1961 k vyhlášení referenda o dalším osudu této kolonie - severní, převážně muslimská část zvolila připojení k Nigérii, kdežto jih, většinou obydlený křesťany, vytvořil na základě tzv. Foumbanských dohod v říjnu 1961 federaci společně s bývalým Francouzským Kamerunem (tehdy už rok samostatným). Anglicky hovořící obyvatelé se tak stali menšinou, která si stěžovala na diskriminaci ze strany režimu frankofonního prezidenta Ahidja. V roce 1972 byla vyhlášená nová ústava, která změnila Kamerun na unitární stát. To se potvrdilo změnou vlajky v roce 1975, na níž se místo dvou hvězd objevila jediná (zvaná "hvězda jednoty"). V roce 1984 bylo z oficiálního názvu státu Sjednocená republika Kamerun vypuštěno slovo "sjednocená". To spolu s praxí dosazovat jako guvernéry v Ambazonii francouzsky hovořící prezidentovy soukmenovce vedlo k protestům, do jejichž čela se postavil Fon Gordji-Dinka (fon je tradiční titul místního náčelníka) a jeho Kamerunské anglofonní hnutí (CAM). Narůstající konflikty vyvrcholily v roce 1999 vyhlášením nezávislé Ambazonské republiky. Vláda odpověděla represí, separatistické hnutí Národní rada Jižního Kamerunu (SCNC) se přesunulo do exilu, v roce 2005 vstoupilo do Organizace nezastoupených států a národů. V současnosti má centrální vláda situaci pod kontrolou, vývoj v Jižním Súdánu je však povzbuzením pro všechny snahy o změny hranic v Africe.

Mapa Ambazonie neboli západního Kamerunu

Vlajka[editovat | editovat zdroj]

Vlajka Ambazonie, přijatá roku 1999, má devět vodorovných pruhů (pět modrých a čtyři bílé), v levém horním rohu je modré karé s bílou holubicí, obklopenou kruhem ze dvanácti zlatých hvězd.[4]

Bakassi[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Bakassi.

Exilová vláda Ambazonie vznáší také nárok na sporné území Bakassi - poloostrov s velkými zásobami ropy, který mezinárodní arbitráž v roce 2008 přiřkla Kamerunu, ale většina jeho obyvatel má nigerijské občanství.

Reference[editovat | editovat zdroj]


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]