Akon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Akon
Základní informace
Rodné jménoAliaune Damala Bouga Time Puru Nacka Lu Lu Lu Badara Akon Thiam
PřezdívkaAkon
Narození16. dubna 1973 (50 let)
USA St. Louis, Missouri, USA
PůvodSenegal Dakar, Senegal
ŽánryR&B, Hip hop, Pop
Povolánízpěvák, skladatel, hudební producent
Aktivní roky1996 - současnost
VydavateléUniversal Akonik, SRC, Konvict Muzik, UpFront
Příbuzná témataT-Pain, Lady GaGa, DJ Khaled, Lil Wayne, 50 Cent, Chris Brown, T.I., Young Jeezy, Snoop Dogg, Eminem, David Guetta
RodičeMor Thiam
Webwww.akononline.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Akon, narozen jako Aliaune Badara Akon Thiam (* 16. dubna 1973, St. Louis, Missouri, USA), je senegalsko-americký zpěvák R&B, textař, hudební producent, podnikatel a filantrop. Akona katapultovala mezi hudební hvězdy skladba „Locked Up“ z jeho debutového alba Trouble, které vyšlo v roce 2004. Za druhé album Konvicted, obdržel Akon nominaci na hudební cenu Grammy (skladba „Smack That“).

Je zakladatelem hudebních vydavatelství Konvict Muzik a Kon Live Distribution.

Biografie a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Jeho pseudonym měl několik podob, než ho rádia stvrdila na Akona. To bylo ale mnohem později, když už z něj začínala být hvězda. Akon se narodil v Saint Louis v americkém státě Missouri. V sedmi letech se jeho rodina přestěhovala do Union City ve státě New Jersey. Významnou část dětství ale strávil taky v Senegalu, odkud pocházeli jeho rodiče. Svůj první song „Operations of Nature“ nazpíval ve třiadvaceti letech. Jako mladý začínal přemýšlet, jak zbohatnout, až ho napadlo krást luxusní auta a poté jej začít prodávat. To z něj udělalo grázla a poté se záhy ocitl ve vězení. Tam si ale uvědomil svou chybu a začal pracovat v hudební branži.

Začátek hudební kariéry - Trouble (2004-2005)[editovat | editovat zdroj]

Akona objevil producent Devyne Stephens, který ho upsal pod svůj label UpFront Records. Stephens mu v začátcích dělal mentora a manažerskou oporu. Právě on mu také pomohl ke smlouvě s labelem SRC Records. V roce 2004 tam Akon vydal své debutové album Trouble. Prvním vydaným singlem byla píseň "Locked Up" (8. příčka v žebříčku Billboard Hot 100), kterou nahrávací společnost zvolila s cílem vybudovat Akonovi popularitu tzv. na ulici. I proto jako druhý následoval trefně nazvaný singl "Ghetto" (92. příčka). Kvůli menšímu úspěchu tohoto singlu sáhli u SRC Records v roce 2005 k rádiově líbivé baladě "Lonely", která se stala hitem (4. příčka, 2x platinový singl). Brzy poté byl vydán také singl "Belly Dancer (Bananza)" (30. příčka). Alba se v USA prodalo 1,6 milionu kusů a z Akona udělalo hvězdu.

Úspěšné singly jiných umělců (zejména rapperů), na kterých hostoval, z něj zase vytvořili oblíbeného přizvaného umělce a zaručeného hitmakera. Například šlo v roce 2005 o singly "Baby I'm Back" od Baby Bashe (19. příčka) a především "Soul Survivor" od Young Jeezyho (4. příčka). Úspěch písně dokonce vedl k úmyslu vydat společné album těchto dvou interpretů, k tomu ovšem nakonec nedošlo.

Konvicted (2006-2007)[editovat | editovat zdroj]

V roce 2006 založil label KonLive Distribution coby imprint pod Interscope Records. Pod svůj label upsal například začínající zpěvačku Lady Gagu. Ta na tomto labelu vydala svá první dvě alba The Fame (2008) a Born This Way (2011) a remixová alba The Remix (2010) a Born This Way: The Remix (2011), dále také videoalba The Fame Monster: Video EP (2010) a Lady Gaga Presents the Monster Ball Tour: At Madison Square Garden (2011) a EP The Cherrytree Sessions (2009), Hitmixes (2009), The Fame Monster (2009) a A Very Gaga Holiday (2011). Mezi další interprety labelu určitou dobu patřili Kardinal Offishall, Colby O'Donis, Natalia Kills, Brick & Lace a Jeffree Star.

Své druhé studiové album Konvicted vydal v listopadu 2006. Debutovalo na 2. příčce žebříčku Billboard 200 a v USA se ho prodalo přes 3 miliony kusů. Úspěchu pomohly hity "Smack That" (ft. Eminem) (2. příčka, 3x platinový), "I Wanna Love You" (ft. Snoop Dogg) (1. příčka, 3x platinový), "Don't Matter" (1. příčka, 3x platinový) a "Sorry, Blame It on Me" (7. příčka, platinový).

V roce 2006 produkoval také singl "The Sweet Escape" od Gwen Stefani, na kterém působil i jako přizvaný umělec. Singl se umístil na 2. příčce žebříčku Billboard Hot 100. V roce 2007 platil za sázku na jistotu a tak není divu, že hostoval celkem na sedmi singlech jiných umělců, ze kterých se staly hity. Například šlo o "I Tried" od Bone Thugs-n-Harmony (6. příčka, platinový singl), "We Takin' Over" od DJ Khaleda (28. příčka, platinový) "Bartender" od T-Paina (5. příčka, platinový) nebo "Sweetest Girl (Dollar Bill)" od Wyclefa Jeana (12. příčka, platinový). Velký úspěch alba mu dovolil v roce 2007 spustit vlastní oděvní značky Konvict Clothing a Aliaune.

Freedom (2008-2009)[editovat | editovat zdroj]

V prosinci 2008 se pokusil na předchozí úspěch navázat svým třetím albem s názvem Freedom. To uvedlo hit "Right Now (Na Na Na)" (8. příčka, 2x platinový) a dále singly "I'm So Paid" (ft. Lil Wayne a Young Jeezy) (31. příčka, platinový) a "Beautiful" (ft. Colby O'Donis a Kardinal Offishall) (19. příčka, 2x platinový). Alba se v USA prodalo 770 000 kusů, čímž předchozí úspěch nezopakovalo.

Akon přesto ještě chvíli zůstal oblíbeným hostujícím umělcem. V roce 2008 napomohl úspěchu singlu "Dangerous" od Kardinala Offishalla (5. příčka) a v roce 2009 singlu "Sexy Bitch" od Davida Guetty (5. příčka, 3x platinový).

Nevydané album Stadium (2010-2018)[editovat | editovat zdroj]

V roce 2010 vydal nový singl "Angel", který s ním produkoval David Guetta. Píseň se umístila na 56. příčce žebříčku Billboard Hot 100. Akon ji zazpíval také během módní přehlídky Victoria's Secret Fashion Show 2010. Téhož roku se podílel na singlu "Hold My Hand" od Michaela Jacksona z posmrtně vydaného kompilačního alba Michael. Singl se umístil na 39. příčce žebříčku Billboard Hot 100 a byla to zároveň poslední Akonova úspěšná píseň coby hlavního interpreta. V roce 2010 se podílel také na dobročinné písni "We Are the World 25 for Haiti", která byla nahrána na pomoc obětím zemětřesení na Haiti.

V následujících letech se téměř zcela odmlčel. Občas hostoval u jiných umělců a sporadicky informoval o tom, že pracuje na dalším albu s názvem Stadium. V letech 2015 a 2016 vydal několik písní z tohoto alba. Ovšem všechny v hitparádách propadly. V téže době oznámil, že album bude mít pět částí v pěti různých žánrech (Euro, Pop, Urban, Island & World). Později chtěl vydat toto album ve čtyřech verzích: Stadium- Island, Stadium- Urban, Stadium- World a Stadium- House. Různé žánrové verze obsahu alba měly být dostupné přes speciální streamovací mobilní aplikaci.

V roce 2017 vydal společný mixtape umělců upsaných u jeho bývalého labelu Konvict Muzik. Mixtape nesl název Konvict Kartel Vol. 2.

Akonik Label Group (2019-...)[editovat | editovat zdroj]

V roce 2019 založil nový nahrávací label s názvem Akonik Label Group. Opět se tím vrátil k myšlence vydání několika alb v různých žánrech. V květnu 2019 vydal singl "Get Money" (ft. Anuel AA). Píseň ovšem neuspěla. Album El Negreeto vyšlo u jeho nezávislého labelu v říjnu 2019. Jednalo se o první Akonovo album od alba Freedom z roku 2008. Album bylo nahráno v žánrech reggaeton a merengue, a míchá španělštinu s angličtinou. Na albu hostují například rapper Pitbull nebo zpěvačka Becky G. V žebříčkách však album ani singly nezabodovaly.

Akon se ovšem neúspěchu nezalekl a o dvacet dní později vydal další nezávislé album Akonda. To bylo nahráno v africkém žánru afrobeats. Ovšem opět propadlo.

Na prosinec 2019 Akon chystal ještě třetí nezávislé album toho roku, nicméně nakonec v roce 2019 nevyšlo. Nevydaný projekt Konnect se hudebně měl vrátit k jeho prvním albům, jelikož byl nahráván v žánrech hip hop a R&B. Vydané singly "Benjamin" a "Can't Say No" ale také nepronikly do hitparád. Místo alba vydal v srpnu 2020 EP Ain’t No Peace, na kterém hostuje například rapper Rick Ross. EP se věnuje tématu sociální nerovnosti v USA.[1]

V roce 2022 vydal EP TT Freak. To stejně jako o dva roky dříve Ain’t No Peace vyšlo na labelu Konvict Kulture.

Akonovy projekty v Africe[editovat | editovat zdroj]

Akon vytvořil projekt "Akon Lighting Africa" v roce 2014, jehož pomocí do 15 zemí Afriky přivedl elektřinu[2][3][4]

V Africe rovněž založil nadaci pro znevýhodněné děti Konfidence Foundation.

V roce 2020 mu senegalská vláda schválila projekt výstavby vlastního města na území země. Projekt připravoval od roku 2018. Senegal pro záměr vybudování futuristického smart city (Akon City), které bude čerpat pouze energii z obnovitelných zdrojů a jako platidlo bude používat vlastní kryptoměnu (AKoin), daroval Akonově společnosti 800 hektarů půdy v oblasti vzdálené 50 km od hlavního města Dakaru.[5][6] V polovině roku 2020 získal dotaci ve výši 6 miliard dolarů na investice do výstavby města od společnosti KE International. Město bude stavěno ve třech fázích a stát by mělo do roku 2030.[7]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Studiová alba[editovat | editovat zdroj]

Rok Album Nejvyšší umístění v hitparádě Ocenění
US 200
US R&B
UK
CAN
2004 Trouble
  • Vydáno: 29. června 2004
  • Vydavatel: SRC, Universal
18 11 1 51 US: platinové

UK: platinové
CAN: zlaté

2006 Konvicted 2 2 16 4 US: 3x platinové

UK: platinové
CAN: 2x platinové

2008 Freedom 7 3 6 4 US: zlaté

UK: platinové
CAN: platinové

2019 El Negreeto
Akonda
  • Vydáno: 25. října 2019
  • Vydavatel: Akonik Group Music

EP[editovat | editovat zdroj]

  • 2020 - Ain’t No Peace
  • 2022 - TT Freak

Úspěšné singly[editovat | editovat zdroj]

Singly umístěné v žebříčku Billboard Hot 100:

Solo[editovat | editovat zdroj]

Hostující[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Akon Drops Social Injustice Mixtape Featuring Rick Ross & No Tekashi 6ix9ine. HipHopDX [online]. 2020-08-03 [cit. 2020-08-04]. Dostupné online. 
  2. Akon Lighting Africa | Solar power initiative. AKON LIGHTING AFRICA [online]. [cit. 2017-06-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-06-14. (anglicky) 
  3. Akon lights Africa for better future. www.enca.com [online]. [cit. 2017-06-17]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-08-25. (anglicky) 
  4. Musician Akon works to light up Africa - CNN Video. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  5. Opravdová Wakanda v Senegalu. Zpěvák Akon postaví nové ekologické město. iDNES.cz [online]. 2020-01-15 [cit. 2020-01-23]. Dostupné online. 
  6. CNN, By Amir Vera. Akon created his own city in Senegal called 'Akon City'. CNN [online]. [cit. 2020-01-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. MENDEZ, Marisa. Akon Receives $6B Grant To Begin Construction On Akon City. HipHopDX.com [online]. [cit. 2020-06-17]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]