Aaruul

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Árúl
Základní informace
Místo původuMongolsko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Aaruul

Aaruul (mongolsky: aаруул, kazachstánsky: құрт) je tradiční mléčný výrobek pocházející z Mongolska[1] a je konzumován i v některých oblastech Střední Asie. Jedná se o sušený tvaroh s tvrdou texturou a nakyslou příchutí. Nejčastěji se vyrábí srážením mléka a jeho následným vysušením na slunci. Společně s dalšími mléčnými produkty, jako například eezgii, orom, zookhi, se označuje termínem Tsagaan idee[2] a je nedílnou součástí mongolské kuchyně.

Výroba[editovat | editovat zdroj]

Pouze jediný správný způsob výroby není a v různých krajích se muže lišit. K jeho výrobě se tradičně využívá mléko či jogurt živočišného původu a jeho různé druhy, které mohou výrazně změnit jak chuť, tak i texturu. Nejčastěji se využívá kravské nebo jačí mléko, ale používá se i kozí, ovčí, velbloudí a někdy i kobylí.

Sušení aaruulu na jurtě

Při nejjednodušší metodě se využívá jogurt, který se musí nejprve přivést k varu, čímž dojde k separaci syrovátky a tvarohu. Směs se poté přesune do látkového síta (mongolsky maaral), přes kterou se scedí a vymáčkne se přebytečná tekutina. Pomocí látky se pak tvaroh vytvaruje do obdélníku a nechá se pár hodin pod tlakem odležet, čímž se odstraní syrovátka. Dalším krokem je nakrájení tvarohu, nejčastěji na plátky, kdy se využívá nit, která je snadnější na zacházení než nůž[3]. U tradičních venkovských rodin se nakrájený tvaroh suší na střeše jurty[4], kam přímo dopadají sluneční paprsky a kde je dostatek větru. Sušení záleží na druhu a tloušťce aaruulu a trvá 2 až 7 dnů.

Jelikož více lidí žije ve městech, dnes už je možné nakoupit industriálně vyrobené aaruuly v každém obchodě, přesto většina lidí preferuje autentické z venkova[5]. Moderní techniky již využívají chemické kultivační metody.

Zdravotní benefity[editovat | editovat zdroj]

Aaruul je přírodní produkt s mnoha zdravotními benefity. Vzhledem k tomu, že základní ingrediencí aaruulu je mléko, hojně se konzumuje pro svůj vysoký obsah vitamínu, minerálu, proteinu a hlavně vápníku[6]. Díky své tvrdé textuře a obsahu vápníku zpevňuje zuby a dásně[7]. Při dlouhodobé konzumaci má i bělící účinky, díky čemuž se říká, že mají Mongolové tzv. "Hollywoodský úsměv".

Jelikož se aaruul "cucá" obdobně jako u sladkostí a bonbonů, používá se i jako jejich zdravější náhrada a omezí se tak konzumaci umělých cukrů. Je to výhodou hlavně u malých dětí, u kterých se může omezit tvorba zubních kazů.

Neposledním benefitem je zvýšený metabolismus. Během konzumace totiž dojde k vysoké tvorbě slinů, tudíž i trávicích enzymů, které napomáhají trávení. K podobnému procesu dochází i u žvýkání žvýkačky[8].

Typy[editovat | editovat zdroj]

Aaruul je velice rozmanitý a  může mít různé tvary, konzistence i příchutě. Tyto vlastnosti se odvíjí od použitého druhu mléka a postupu výroby, jelikož různé kraje mohou mít své specifické variace aaruuluu a každá rodina má svůj recept. Například kraj Bayankhongor je známý pro své měkké tlusté aaruuly s nahnědlou barvou, kdežto jejich sousední kraj Arkhangai má bílé se sladkou příchutí[9]. Pro vytvoření nejrůznějších tvaru se využívají formy, do kterých se tvaroh ještě za měkka vtiskne

Velice známé jsou například i khorkhoi aaruul (ve tvaru červa), suut (silně mléčná a sladká příchuť), khuruut (ve tvaru prstu) ad.

Možnosti konzumace[editovat | editovat zdroj]

Aaruul je hojně konzumován napříč všemi generacemi a považuje se za lehkou svačinu někdy i dezert. Typicky se okusuje bez žádných přídavků[10], ale jelikož má velice tvrdou texturu, zalévá se někdy horkou vodou a nechává se odležet. Tím pádem změkne a vzniklou tekutinu, která je plná vápníku, je možné také vypít[11]. V moderních restauracích či rodinách se přidávají i různé lesní plody, například rakytník či bobule Goji, které dodávají sladkou příchuť.

Jelikož jsou Mongolové nomádským národem, musí potrava vydržet na dlouhých cestách. Proto není aaruul nijak náročný na uchovávání a díky své pevné textuře a jednoduchým ingrediencím může vydržet až rok[12].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CARTER, LIZA F., 1956-. Moving with the seasons : portrait of a Mongolian family. [Concord, MA]: [s.n.] 189 s. ISBN 9780989018708, ISBN 0989018709. OCLC 862041806 
  2. Mongolian traditional food and beverage. Discover Mongolia Travel [online]. [cit. 2019-04-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. MONGOLIA-GUIDE.COM, by. Aaruul. mongolia-guide.com [online]. [cit. 2019-04-10]. Dostupné online. 
  4. My Mongolia, Photo Album "Minii Mongol". 2004. vyd. Ulaanbaatar: [s.n.] 146 s. 
  5. Aaruul. Posie on the Lamb [online]. [cit. 2019-04-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. DAGINDER, Elisabeth. Aaruul – A Mongolian dried curdled milk [online]. Uppsala, Sweden: 2015 [cit. 2019-04-03]. Dostupné online. 
  7. DAGINDER, Elizabeth. Aaruul - A Mongolian Dried Curdled Milk [online]. Uppsala, Sweden: 2015 [cit. 2019-04-09]. Dostupné online. 
  8. Does chewing gum make you hungry? | SiOWfa15: Science in Our World: Certainty and Controversy. sites.psu.edu [online]. [cit. 2019-04-11]. Dostupné online. 
  9. The Oxford companion to cheese. New York: [s.n.] xx, 849 pages, 24 unnumbered pages of plates s. ISBN 9780199330881, ISBN 0199330883. OCLC 947145356 
  10. Discovering Mongolia Through its Traditional Dishes. Fine Dining Lovers [online]. [cit. 2019-04-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  11. Slow Food Foundation [online]. [cit. 2019-04-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  12. WAUGH, Louisa. Hearing Birds Fly: A Nomadic Year in Mongolia. Velká Británie: [s.n.] 288 s. ISBN 9780316861700. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]