3 (linka metra v Madridu)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Linka 3
Nástupiště ve stanici San Fermín – Orcasur
Nástupiště ve stanici San Fermín – Orcasur
Stát ŠpanělskoŠpanělsko Španělsko
Město Madrid
Datum otevření 1936
Barva na mapě žlutá
Technické informace
Počet stanic 18
Délka 16,424
Soupravy řada 3000
Externí odkazy
OpenStreetMap mapová data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Linka 3 madridského metra spojuje severozápadní část Madridu s jeho jižní částí a vede ze stanice Moncloa na severu do stanice Villaverde Alto na jihu. Na lince se nachází 18 stanic a délka linky činí 16,4 km. Tratě jsou vybudovány jako úzkoprofilové, nástupiště mají délku 90 m. První úsek linky byl otevřen v roce 1936, k poslednímu rozšíření došlo v roce 2007.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Plán stanic linky

Linka pochází následujícími městskými obvody Madridu v severo-jižním směru:

Linka začíná pod náměstím Plaza de Moncloa a pokračuje pod rušnou ulicí Princesa na náměstí Plaza de España. Odtud vede kus pod ulicí Gran Vía a na náměstí Plaza del Callao odbočuje pod ulici Preciados, kterou přichází na náměstí Puerta del Sol. Odtud pokračuje na jih pod ulicemi Lavapiés a Miguel Servet a pod čtvrtí Embajadores se dostává pod ulici Palos de la Frontera a Paseo de las Delicias. Řeku Manzanares linka podchází u mostu Puente de Andalucía a dále vede pod třídami Avenida de Córdoba a Avenida de Andalucía až na konečnou stanici Villaverde Alto situovanou u stejnojmenné železniční stanice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Po úspěších prvních dvou linek madridského metra, byla v roce 1934 vypsána soutěž na výstavbu prvního úseku třetí linky. Práce na výstavbě začaly v létě téhož roku, nicméně byly zpomalovány problémy s podložím a různými propady. První úsek mezi stanicemi Sol a Embajadores byl otevřen 9. srpna 1936. V roce 1935 nabídla společnost Agromán, která stavěla předešlý úsek, stavbu prodloužení severním směrem do stanice Argüelles, tento návrh byl přijat a prodloužení bylo uvedeno do prvozu 15. července 1941 za přítomnosti ministra veřejných prací a starosty Madridu. Na konci roku 1945 bylo rozhodnuto o prodloužení linky tentokrát jižním směrem do stanice Legazpi, výstavba však byla bržděna nedostatkem stavebního materiálu a častými výpadky elektřiny. Tato trasa byla otevřena 25. března 1949, nicméně trvalo ještě další dva roky (do roku 1951), než byla otevřena konečná stanice, do té doby byly mezilehlé stanice projížděny. 17. července 1963 byla otevřena stanice Moncloa (prodloužení o jednu stanici na severním konci), což umožnilo bližší spojení s univerzitním kampusem Ciudad Universitaria.

V letech 20032006 došlo ke kompletní přestavbě linky tak, že nástupiště byla prodloužena z 60 na 90 m, byl zajištěn bezbariérový přístup do všech stanic a umožněn provoz nových souprav řady 3000. K rekonstrukcím docházelo vždy během léta. Díky této modernizaci byla také navýšena přepravní kapacita linky, která byla nutná z důvodu rozšíření linky do stanice Hospital 12 de Octubre, ke kterému došlo 9. února 2007. Téhož roku byla 21. dubna linka konečně prodloužena do stanice Villaverde Alto.

Provoz[editovat | editovat zdroj]

Souprava řady 3000 ve stanici Ventura Rodríguez

Linka se kříží s linkami metra 1, 2, 4, 5, 6 a 10. Linka 3 má tři přestupy na příměstskou železnici Cercanías – ve stanicích Sol, Embajadores a Villaverde Alto.

Linka v síti metra patří k těm s úzkým průjezdním profilem. Rozchod koleje je stejný jako v celé síti – netypických 1445 mm. Odběr proudu je realizován trolejovým vedením, pevným v celé délce linky, napětí v soustavě je 1500 V ss. Na lince jsou v současnosti provozovány soupravy řady 3000 od španělského výrobce CAF.

Zvláštností linky je stanice Almendrales, která má čtyři koleje (dvě u každého nástupiště). Ty umožňují obrat souprav ve stanici a pásmový provoz v úseku Moncloa–Legazpi, který je více vytížený.

Celá linka se nachází v tarifním pásmu A. Linka je pokrytá mobilním telefonním signálem v úseku Moncloa–Legazpi.

Seznam stanic[editovat | editovat zdroj]

Plán linky

Linka v současnosti prochází 18 stanicemi. Průměrná vzdálenost mezi stanicemi je 912 m.

Budoucnost[editovat | editovat zdroj]

Do budoucnosti je plánované především rozšíření linky o stanici El Casar ve městě Getafe na jižním konci linky a tím pádem propojení s linkou 12 (MetroSur).[1] Uvažováno je také rozšíření do obce Perales del Río.[1]

Další uvažované prodloužení je ze stanice Moncloa přes možné křížení s linkou 7 ve stanici Islas Filipinas na Cuatro Caminos (s plánovaným přestupem na linky 1, 2 a 6; v okolí je pro budoucí stanici i vyhrazené místo) a dále hypoteticky přes stanici Santiago Bernabéu na lince 10 do stanice Concha Espina na lince 9.

Velice spekulativní je možnost prohození polovin linek 3 a 7 ve stanici stanici Islas Filipinas (nebo nové stanici Cristo Rey) – linka 3 by tedy končila ve stanice Pitis a linka 7 by pokračovala dále na západ do oblasti kampusu Ciudad Universitaria.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Línea 3 (Metro de Madrid) na španělské Wikipedii.

  1. a b http://cadenaser.com/emisora/2017/02/03/ser_madrid_sur/1486111052_995911.html
  2. Archivovaná kopie. www.jccanalda.es [online]. [cit. 2017-10-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-09-06. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • MOYA RODRÍGUEZ, Aurora, Laredo, Luis M.; Baztán, Milagros. Metro de Madrid 1919–2009: Noventa años de historia. Příprava vydání Baztán, Milagros. 1. vyd. Madrid: Metro de Madrid, 2009 (17. 10. 2009 tisk). 511 s. ISBN 978-84-613-6154-0. (španělština) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Moncloa Metro v MadriduLinka 3 směr Villaverde Alto
     

Moncloa Argüelles Ventura RodríguezPlaza de España Callao Sol LavapiésEmbajadores Palos de la FronteraDeliciasLegazpi AlmendralesHospital 12 de OctubreSan Fermín – OrcasurCiudad de los ÁngelesVillaverde Bajo – CruceSan CristóbalVillaverde Alto (– El Casar )