Železniční stanice Ra'anana ma'arav

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ra'anana ma'arav
Železniční stanice Ra'anana ma'arav během výstavby, r. 2016.
Železniční stanice Ra'anana ma'arav během výstavby, r. 2016.
StátIzraelIzrael Izrael
vesniceRa'anana
Souřadnice
Ra'anana ma'arav
Ra'anana ma'arav
Provozovatel dráhyIzraelské dráhy
TraťTel Aviv–Ra'anana
Nadmořská výška50 m n. m.
V provozu odčervenec 2018
Dopravní koleje2
Nástupiště2
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Železniční stanice Ra'anana ma'arav (hebrejsky תחנת הרכבת רעננה מערב, Tachanat ha-rakevet Ra'anana ma'arav, doslova Železniční stanice Ra'anana západ) je železniční stanice (k roku 2018 zatím konečná stanice) na postupně prodlužované železniční trati Tel Aviv–Ra'anana v aglomeraci Tel Avivu v Izraeli.

Leží v centrální části Izraele v Izraelské pobřežní planině, v hustě osídleném regionu Guš Dan, v nadmořské výšce cca 50 metrů. Je situována do nově postaveného dopravního koridoru, který prochází východozápadním směrem mezi městy Kfar Saba, Ra'anana, Hod ha-Šaron a Herzlija a kterým kromě nové železniční trati vede i silniční spojení dálničního typu (silnice 531).

Pro veřejnost byla stanice otevřena počátkem července 2018 v rámci zprovoznění několikakilometrového nového železničního úseku z města Hod ha-Šaron do Ra'anany. Trať je zčásti vedena pod zemí a její součástí jsou složité inženýrské stavby. Stanice Ra'anana ma'arav je zatím konečnou stanicí, ale v plánu bylo další prodloužení tratě severozápadním směrem, podél severního okraje města Herzlija, čímž by se vytvořilo i napojení na pobřežní železniční trať a dále by se tak zkrátily dojezdové časy do okolních měst aglomerace.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ha-Sharon Railway extension opens [online]. railwaygazette.com [cit. 2018-07-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-07-08. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]