Štěpán Doubrava

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
doc. PhDr. Štěpán Doubrava
Štěpán Doubrava (Národní album, 1899)
Štěpán Doubrava (Národní album, 1899)
Narození14. února 1857
Brno
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí28. července 1897 (ve věku 40 let)
Vídeň
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Příčina úmrtícévní mozková příhoda
Místo pohřbeníÚstřední hřbitov v Brně
Národnostčeská
Povoláníelektrotechnik, konstruktér a podnikatel
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Štěpán Doubrava (14. února 1857 Brno28. července 1897 Vídeň) byl český elektroinženýr, konstruktér, vynálezce, pedagog a průmyslník, spoluvlastník závodu Bartelmus & Co., posléze Bartelmus, Donát & Co, jednoho z prvních elektroprůmyslových podniků v tehdejším Rakousku-Uhersku.

Život[editovat | editovat zdroj]

Rodina a mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Brně v rodině ševce. Studoval na Slovanském gymnáziu v Brně, v dalším studiu pokračoval na Filozofické fakultě Karlo-Ferdinandovy univerzity, kde studoval matematiku a fyziku. Získal z těchto oborů doktorát, následně byl jmenován odborným asistentem experimentální fyziky u prof, Čeňka Strouhala, roku 1884 zde habilitoval jako soukromý docent.

Bartelmus & Co.[editovat | editovat zdroj]

Po krátkém působení v Křižíkových závodech v pražském Karlíně se roku 1887 přesunul zpět do Brna a se svým společníkem a podnikatelem, rovněž technikem, Robertem Bartelmusem, koncem téhož roku založili v pronajatých prostorách závod na výrobu stavbu elektrických přístrojů a komponentů Bartelmus & Co. s 15 dělníky. Jednalo se o první podnik svého druhu na Moravě. Za osvětlení Jubilejní císařské výstavy v Brně v roce 1888 byla firmě udělena stříbrná medaile. Firma se výraznou měrou podílela na elektrifikaci Brna v podobě veřejného osvětlení či přívod elektřiny do průmyslových podniků. Roku 1893 přistoupil do firmy konstruktér Josef Donát, který s Doubravou pracoval na zlepšení jeho konstrukce obloukové lampy, jejímž výsledkem byla konstrukce tzv. Doubravo-Donátovy obloukovky.

Působil rovněž jako pedagog a odborný autor. Mj. sepsal řadu odborných spisů o elektrotechnice, např. O elektřině, či učebnice Fysika pro školy střední nebo Nauka o elektřině. Rovněž přispíval jako odborný autor do různých periodik, mj. do Národních listů či časopisu Vesmír.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Štěpán Doubrava zemřel 28. července 1897 ve Vídni ve věku 40 let následkem dlouhodobé nemoci a záchvatu mrtvice,[1] při zpáteční cestě z lázeňského pobytu v Halle. Pohřben byl za hojné účasti veřejnosti na Ústředním hřbitově v Brně.

Po Doubravově smrti de facto zastoupil jeho místo Josef Donát. Továrna v době svého největšího rozmachu zaměstnávala přes 200 pracovníků.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Štěpán Doubrava - Profil osobnosti. encyklopedie.brna.cz [online]. [cit. 2022-06-02]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Ottův slovník naučný: illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. V Praze: J. Otto. s. 284.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]