Šota Rustaveli

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Šota Rustaveli
Narození1172
Rustavi
Úmrtí1216 (ve věku 43–44 let)
Jeruzalém
Místo pohřbeníMonastery of the Holy Cross
Povoláníbásník, spisovatel a Mechurchletukhutsesi
Alma materKlášter Gelati
Žánrepická poezie
Významná dílaMuž v tygří kůži
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Freska Šoty Rustaveliho v jeruzalémském klášteře sv. Kříže

Šota Rustaveli, gruzínsky შოთა რუსთაველი, (asi 1172 – asi 1216)[1] byl gruzínský básník, pokládaný za jednoho z největších gruzínských klasiků. Jeho jméno je pravděpodobně odvozeno od jeho rodiště, kterým má být vesnice Rustavi v Meschetii.

O jeho životě je známo jen málo, nedochovaly se žádné písemné doklady. Údaje o jeho narození a úmrtí jsou odvozovány jen ze starých ústních legend. [2] Šlo patrně o vzdělaného a vysoce postaveného šlechtice na dvoře Tamary Gruzínské, která ho kolem roku 1192 poslala s poselstvím do Palestiny. Poslední roky života pravděpodobně prožil v Jeruzalémě, kde se v klášteře sv. Kříže zachoval jeho portrét a zpráva, že byl nejvyšším královniným pokladníkem. Všechny tyto informace nejsou ale zcela jisté.[3]

Kromě několika lyrických básní a epigramů je autorem gruzínského národního eposu Muž v tygří kůži (Vepkhist'q'aosani), jednoho z nejvýznamnějších děl gruzínské poezie, v němž opěvuje rytířské ideály. Dílo se stalo nedostižným vzorem veškeré gruzínské poezie a některé jeho části dokonce zlidověly.[3] Vzniklo zřejmě na přání královny Tamary někdy v letech 1184 až 1207. [2] Epos vyšel poprvé tiskem roku 1712 v Tbilisi (o vydání se zasloužil gruzínský král Vachtang VI.) a následně byl přeložen do mnoha světových jazyků.[4] Například do angličtiny jej přeložili okolo roku 1880 manželé Suttnerovi při svém pobytu v Gruzii (1876-1885). Roku 1958 vyšel také český překlad z pera Jaromíra Jedličky.

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Shota Rustaveli na anglické Wikipedii.

  1. http://allpoetry.com/Shota_Rustaveli
  2. a b CODR, Milan; FLEYBERK, Jiří. Přemožitelé času sv. 19. Praha: Mezinárodní organizace novinářů, 1989. Kapitola Šotha Rusthaveli, s. 41–44. 
  3. a b Slovník spisovatelů - Asie a Afrika 2., Odeon, Praha 1967, str. 229-230
  4. Slovník světových literárních děl 2., Odeon 1988, str. 201-202

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]