Češovské lesy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Evropsky významná lokalita
Češovské lesy
Hradiště Češovské valy v Češovském lese
Hradiště Češovské valy v Češovském lese
Základní informace
Vyhlášení3. listopad 2009
VyhlásilVláda České republiky
Nadm. výška250–322 m n. m.
Rozloha739,9015 ha
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresJičín
UmístěníLesní komplex a menší izolované lesní části mezi obcemi Vršce, Češov a Jičíněves
Souřadnice
Češovské lesy
Češovské lesy
Další informace
Kód5513
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Evropsky významná lokalita Češovské lesy se nachází v západní části Královéhradeckého kraje a rozkládá se na katastrálních územích obcí Češov, Cholenice, Jičíněves, Kopidlno, Nemyčeves, Slatiny, Slavhostice a Vršce. O chráněné území soustavy Natura 2000 pečuje Krajský úřad Královéhradeckého kraje.[1]

Hlavními předměty ochrany jsou stanoviště dubohabřin asociace Galio-Carpinetum a evropsky velmi hodnotné staré acidofilní doubravy s dubem letním (Quercus robur) na písčitých pláních.[2] V území převládají hercynské dubohabřiny s dominantním dubem zimním (Quercus petraea) ve stromovém patře. V bylinném patře jsou hojné druhy rostlin mařinka vonná (Galium odoratum), ptačinec velkokvětý (Stellaria holostea), plicník tmavý (Pulmonaria obcura), jahodník truskavec (Fragaria moschata), černýš luční (Melampyrum pratense), kopytník evropský (Asarum europaeum), konvalinka vonná (Convallaria majalis), bezkolenec rákosovitý (Molinia arundinacea), lipnice hajní (Poa nemoralis), brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus), bukvice lékařská (Betonica officinalis) či tolita lékařská (Vincetoxicum hirundinaria). Ze zvláště chráněných druhů rostlin se zde vyskytují lilie zlatohlavá (Lilium martagon), medovník meduňkolistý (Melittis melissophyllum) a kruštík modrofialový (Epipactis purpurata). Zoologický průzkum zde nebyl proveden.[3]

V EVL Češovské lesy se rovněž nachází kulturní památka hradiště Češovské valy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČR. EVL Češovské lesy. Ústřední seznam ochrany přírody [online]. [cit. 2018-01-27]. Dostupné online. 
  2. LABURDOVÁ JITKA A KOL. Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Češovské lesy. 1. vyd. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny, 2016. 12 s. Dostupné online. Kapitola 2.1 Předměty ochrany a jejich cílový stav - stanoviště, s. 4. 
  3. LABURDOVÁ JITKA A KOL. Souhrn doporučených opatření pro evropsky významnou lokalitu Češovské lesy. 1. vyd. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny, 2016. 12 s. Dostupné online. Kapitola 1.4 Stručná charakteristika území – biota, s. 3.