Zuul

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxZuul
Stratigrafický výskyt: Svrchní křída, před 76,2 - 75,2 miliony let
alternativní popis obrázku chybí
Lebka rodu Zuul
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaplazi (Reptilia)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádptakopánví (Ornithischia)
PodřádThyreophora
InfrařádAnkylosauria
ČeleďAnkylosauridae
RodZuul
Arbourová a Evans, 2017
Binomické jméno
Zuul crurivastator
Arbourová a Evans, 2017
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zuul (podle postavy z filmu Krotitelé duchů) byl rod ankylosauridního dinosaura, žijícího v období svrchní křídy (souvrství Judith River) na území státu Montana, USA). Žil v období geologického stupně kampán (období před 84 až 72 mil. let), konkrétně asi před 76,2 až 75,2 miliony let.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zajímavostí je především jeho kompletně dochovaná lebka a ocas, včetně ocasní „palice“ na jeho konci. Druhové jméno crurivastator („ničitel holení“) odkazuje k obranné taktice těchto dinosaurů, spočívající ve schopnosti těžce poranit dolní části nohou útočících teropodů. Novější výzkumy však ukazují, že tito dinosauři bojovali svými ocasními kyji také mezi sebou navzájem.[1]

Rozměry[editovat | editovat zdroj]

Podle odhadů byl tento robustní čtvernohý býložravec dlouhý asi 6 metrů a vážil kolem 2,5 tuny. Lebka je dlouhá kolem 0,5 metru, ocas holotypu měří na délku 278 cm (z toho 210 cm ocasní palice i s „násadou“, což je rekordní míra pro severoamerické ankylosaury). Samotná palice je dlouhá 52,5 cm a široká 36,8 cm.

Zařazení[editovat | editovat zdroj]

Zuul patřil do čeledi Ankylosauridae, konkrétně do skupiny (tribu) Ankylosaurini. Jeho nejbližšími příbuznými byly zřejmě rody Ankylosaurus, Anodontosaurus, Dyoplosaurus a Scolosaurus. Sesterským rodem pak byl zřejmě Dyoplosaurus.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Victoria M. Arbour, Lindsay E. Zanno and David C. Evans (2022). Palaeopathological evidence for intraspecific combat in ankylosaurid dinosaurs. Biology Letters. 18 (12): 20220404. doi: https://doi.org/10.1098/rsbl.2022.0404

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]