Zlatá lípa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o památném stromu. O českém resortním vyznamenání pojednává článek Vyznamenání Zlaté lípy.
Zdroje k infoboxuPamátný strom (chráněný)
Zlatá lípa
Druhlípa malolistá
Tilia cordata[1]
Evidenční č.100194 (6994)
Ochranaod 16. května 1998[1]
Poloha
KrajMoravskoslezský
OkresOpava
ObecBudišov nad Budišovkou
KatastrGuntramovice
PolohaGuntramovice
Nadmořská výška720 m n. m.
Souřadnice
Zlatá lípa
Zlatá lípa
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zlatá lípa u Guntramovic patří k památným stromům, které připomínají staré válečné události. V tomto případě jde ale o poněkud nezvyklý příběh, který dal vzniknout i řadě pověstí. Že jsou tyto pověsti stále živé, potvrzuje rozkopané okolí stromu - lípa prý skrývá 250 let starý poklad.

Základní údaje[editovat | editovat zdroj]

Lípa roste na odbočce modré turistické trasy 2 kilometry jižně od východního cípu Horních Guntramovic (místní části vesnice Guntramovice, místní části obce Budišov nad Budišovkou, okres Opava, Moravskoslezský kraj). Vzrůst odráží nepříznivé podmínky na otevřené náhorní planině v kamenité půdě. Hustá pravidelná koruna o šíři 18 metrů je tvarovaná silnými větry, které často olamují větve. V kmeni je několik dutin vzniklých vyhnitím dřeva v místě odlomených větví. Dutiny obydlely sovy.

Historie a pověsti[editovat | editovat zdroj]

Když v roce 1758 pruský král Bedřich II obléhal Olomouc, začaly jeho armádě docházet zásoby. Přikázal přivézt potraviny, střelivo a zlato na žold 500 (podle jiných zdrojů 4000) vozy doprovázenými 10 000 vojáky. Rakouský generál Laudon naplánoval přepadení konvoje s 6 000 vojáky a 28. června 1758 ho zrealizoval u Guntramovic. Nečekaný útok Prusy překvapil a než mohla kolona pokračovat v cestě, uplynuly dva dny. To ale Laudon zaútočil znovu. Rakušané získali 400 vozů, 6 kanonů a Laudon do Vídně poslal milion tolarů. Bedřich II musel obléhání vzdát a 2. července 1758 odtáhl. V místě boje stojí od roku 1858 kříž.

Název Zlatá lípa vysvětlují dvě různé pověsti. Prý ještě před bitvou, během obhlídky terénu, zastihla Laudona s družinou velká bouře. Generál se schoval pod lípu, o které místní tvrdili, že do ní blesk nebije. Když liják ustoupil prohlásil Laudon, že mu ta zlatá lípa zachránila život. Druhá pověst je poněkud materiálnějšího rázu - když vojáci po bitvě prchali, snažili se z převáženého pokladu zachránit, co se dalo a zlato ukrýt po okolí. Mnozí zahynuli, jiní už se nikdy nevrátili, a tak se vypráví, že lípa mezi svými kořeny ukrývá zlatý poklad - proto Zlatá. Tuto pověst drží při životě fakt, že se před mnoha lety při orbě polí na Červeném kopci pár zlatých mincí skutečně našlo - ty ale spíš vytrousil některý z prchajících vojáků.[2][3]

Další zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Před Zlatou lípou, Budišov nad Budišovkou - Guntramovice

Lípě byl věnován prostor v televizním pořadu Paměť stromů, konkrétně v dílu číslo 5, Stromy a boje. Také se probojovala do finále ankety Strom roku 2010, kde získala 2. místo.

Památné a významné stromy v okolí[editovat | editovat zdroj]

Rozcestí u Zlaté lípy

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Nedaleko, severo-severozápadním směrem se nachází Kaple svatého Jana Nepomuckého, Pomník obětem bitvy u Guntramovic a Cesta Česko-německého porozumění.

Nedaleko, východním směrem se nachází Červená hora (nejvyšší vrchol okresu Opava).

Nedaleko, jihozápadním směrem se nachází skalní sopečný útvar Lávový suk Červená hora.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d Registr památných stromů AOPK ČR drusop.nature.cz
  2. a b c d NĚMEC, Jan. Památné stromy v Čechách, na Moravě, ve Slezsku. Praha: Olympia, 2003. 224 s. ISBN 80-7033-781-8. Kapitola Severní Morava, s. 193, 194. 
  3. HRUŠKOVÁ, Marie. Památné stromy (2). Ilustrace Jaroslav Turek. [s.l.]: Silva Regina, 2001. 189 s. ISBN 80-238-7648-1. Kapitola Generál Laudon jede skrz vesnici, s. 27–29. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]