Wikipedista:Zákupák/Archiv diskuse 2011

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Cesty na Kumburk[editovat | editovat zdroj]

Dobrý den, rád bych se zeptal na větu v článku Kumburk: "Od nejbližší vlakové zastávky Syřenov je cesta žlutě značená dlouhá 3 km, z obce Syřenov je cesta strmější, dlouhá 500 metrů a vyznačená žlutě." Cesta z obce Syřenov určitě není žlutě značená, nevím ale, jestli vůbec nějaká taková existuje. Podle mého připadá v úvahu jen asi kilometr dlouhá červeně značená od Klepandy na jižním konci obce vedoucí na rozcestí pod hradem (která není strmější než žlutá značka). Každopádně ale díky za rozšíření článku. Zdraví --Strepon 1. 1. 2011, 20:51 (UTC)

Psal jsem to předloni podle turistického průvodce. Možná to tak dříve bylo. Máte-li zdroj, doplňte ho tam a celé to podle něj přepište. Mějte se fajn--Zákupák 1. 1. 2011, 21:07 (UTC)

Bouška - návrh literatury[editovat | editovat zdroj]

Dobrý den, vidím, že jste se pustil do Boušky. Jen jsem chtěl navrhnout, abyste se podíval do knih Česká katolická literatura v evropském kontextu 1848–1918 a Česká katolická literatura 1918–1945 od M.C. Putny, tam k tomu tématu podle mého názoru musí leccos být, je to asi poslední rozsáhlejší zpracování tématu v češtině a mělo by se to zmínit aspoň v seznamu literatury. Zdravím,--Ioannes Pragensis 12. 1. 2011, 14:24 (UTC)

Abych pravdu řekl, nemíním s tímto aspirovat na DČ, jen chci podpořit probíhající soutěž, kde jak vidím, mnoho hesel je stále červených. A tak si každý týden přinesu z knihovny 1-2 knížky a po kousíčkách to budu doplňovat. Knihu o katolické české lieratuře knihovna má, je hrozně těžká a tlustá, tak jsem si vzal dvě lehčí. Tak až příště. A možná ještě takto něco zamodřím. Na webech je toho moc a moc. Ceny nechám pro začínající či pro ty, kterým konkurovat nemohu a ani nemíním. Stejně ale díky za podněty.--Zákupák 12. 1. 2011, 14:47 (UTC)

Alla Pugačeva[editovat | editovat zdroj]

Dobrý den,
spolu s kolegou Varanem jste autorem této formulace v článku Alla Pugačovová:
Mnoho jejích písniček bylo vydáno na gramofonových deskách i jako dvojalba.
Věta je Vaše, kolega Varan přidal pouze slovo jako.
Věta ani v jedné z obou variant nedává dost dobrý smysl - těžko si umím představit píseň, která vyjde jako dvojalbum - snad na dvojalbu, ovšem informace, že mnoho písní vyšlo na dvojalbech, je rovněž celkem k ničemu.
Jelikož nejsem žádným znalcem této zpěvačky a na článek jsem zabrousil jen náhodou, prosím vás oba zároveň o nápravu. Chtělo by to nějakou informaci, která bude "fyzicky představitelná" a zároveň přínosná. Nedojde-li k nápravě v nějaké rozumné době, tuto větu bez náhrady smažu.
Díky. --Jarba 20. 3. 2011, 14:10 (UTC)

Opravil jsem věty v souladu s citovaným zdrojem od Dorůžky.--Zákupák 20. 3. 2011, 14:34 (UTC)
Jo, takhle je to myslím velmi dobré. Díky za Váš čas. --Jarba 20. 3. 2011, 15:20 (UTC)

Obrazárna[editovat | editovat zdroj]

Zdravím z Prahy do Zákup. Děkuji za pěkný článek. Opravil jsem jeden prolink na rozcestník galerie, přidal jsem další tři známé evropské galerie + 2 další menší české. Lobkovická zámecká sbírka sídlí na zámku v Nelahozevsi a možná i v Mělníku (toto nevím zcela jistě), ale je velice cenná. Krásné předjaří Vám přeje. MiroslavJosef 25. 3. 2011, 07:49 (UTC)

Díky moc.--Zákupák 25. 3. 2011, 07:54 (UTC)

Lev ve Starých Splavech[editovat | editovat zdroj]

Zdravím. Optám se Vás jako znalce Českolipska. Ve Starých Splavech se nachází socha měděného(?) lva, který sem byl po krádeži a nalezení přesunut ze skály nad nedalekou chatovou oblastí. Jako kluk jsem k tomu lvovi zabloudil (doslova), když jsem u Máchova jezera byl na rekreaci. Velmi by mne zajímal původ toho lva. Na internetu jsem našel jen zmínku o jeho přestěhování a na MÚ v Doksech mi na mail neodpověděli. Jeden můj kamarád vyjádřil (pouze) doměnku, že by lev mohl být památkou či pomníkem na nějaké události spojené s prusko-rakouskými konflikty. Není Vám o tom něco známo? Předem děkuji za odpověď.--Railfort 2. 4. 2011, 20:12 (UTC)

Nevím, byl jsem tam vícekrát a neviděl jsem ho, asi že jsem ho nehledal. Ale zjistím. Teď chodím, fotím a píši o jižní části Českolipska. K Mácháči se vrátím až bude na koupání.--Zákupák 2. 4. 2011, 20:33 (UTC)
Díky.--Railfort 2. 4. 2011, 20:37 (UTC)
Lva jsem objevil a vyfotil, vyzpovídal sousedy, je přestěhován k hlavní silnici kolem jezera ve Starých Splavech, aby byl na očích, na původním místě byl určitými lidmi rozřezán a vezen do sběru. --Zákupák 8. 4. 2011, 14:22 (UTC)
Na Commons je pod názvem Lev Splavy. Zatím nevím, zda a kde bych ho dal sem do nějakého hesla.--Zákupák 9. 4. 2011, 15:18 (UTC)
Původní instalace na skále je prací chatařů. Tamní chatová osada se nazývá "Pod lvem".--Railfort (diskuse) 8. 10. 2012, 05:43 (UTC)

Fotbalové pořadí[editovat | editovat zdroj]

Uvádět, kterou ligu hraje místní tým je relativně užitečná informace. Ale byl bych opatrný s uváděním aktuálního umístění, připadá mi lepší uvádět umístění na konci ročníku, protože jinak by se to muselo pořáad aktualizovat. Ideálně nějak takto: FK Lhota hraje okresní přebor, v sezóně 2009/10 se umístila na pátém místě. V letech 2000-2005 hrávala krajský přebor. JAn 7. 4. 2011, 13:04 (UTC)

Jasně, uvádím to jen u těch měst a oddílů, kde vůbec nic o fotbale už roky není. A předpokládám, že po skončení sezony si celý okres projdu a 14.kolo vymažu--Zákupák 7. 4. 2011, 13:09 (UTC)
A také že časem zjistím, zda mají B týmy, dorost, jiné sportovní oddíly atd. Toto je vlaštovka, první info. Budu dělat jen okres Česká Lípa. Možná se fotbaloví fandové těch měst chytnou i na wiki, rád jim pomohu. Jsem tu v okrese stále sám.--Zákupák 7. 4. 2011, 13:17 (UTC)

Martinický palác[editovat | editovat zdroj]

Dobrý den, na stránce Martinického paláce jste omylem zařadil ke komentáři "Pohled zespodu, z Kanovnické ulice" fotku Schwarzenberského paláce. Zdraví --Balaban 18. 4. 2011, 15:21 (UTC)

Díky za upozornění. Ona na tom místě, kde jsem včera fotil je cedulka s šipkou, která má zavádějící označení. Večer to předělám, teď musím honem pryč. Děkuji--Zákupák 18. 4. 2011, 15:39 (UTC)


CL-087[editovat | editovat zdroj]

Dobrý den. Mám podezření, že tento kód není novým číslem trasy, ale nově uváděným číslem rozcestí. Tady na východě jsem zaznamenal na cedulkách kód UO-XXX, které se vyskytovalo na všech směrovkách na daném rozcestí, číslo bylo navíc doplněno písmenným indexem pro každou barvu na rozcestí se vyskytující odlišným. Nikde jsem to neověřoval, ale doporučuji ověřit, zda se stejný kód nevyskytuje i na ostatních směrovkách na daném rozcestí, či není-li pro každé rozcestí pro stejnou trasu jiný. Sám jsem se na to svého času nachytal a založil stránku pod podobným kódem. Pak mi ale poslali číslování v Pardubickém kraji, kde byly uvedena pouze čtyřčíselné. Kódy v tomto tvaru se tam nevyskytovaly vůbec.--Railfort 30. 5. 2011, 17:50 (UTC)

Přiznávám, že nevím. Na této trase (mimochodem, kolega Postrach zpochybnil heslo jako nedůležité) mám vyfoceno 5 rozcestníků. Na třech starších je vpravo dole napsáno 6967/4a, 6967/6a, nové cedule jsou označeny CL087c . Tu trasu jsem neprošel celou, min. 2 rozcestníky jsem tedy minul. Také kolega ŠJů mi psal, že to asi nebude číslo trasy. Bude tedy lepší, když upravím text tak, že místo označení 6967 je na rozcestníku číselné označení CL087 a nechám na čtenáři, zda to bude chápat jako označení trasy či rozcestníku. Turistické průvodce (půjčil jsem si i starší) nic neupřesňují. Zkusím získat kontakt na někoho z komise značení KČT. Napřed musím zjistit, zda tento typ hesel má šanci existovat. Je jich hotových asi 25, soudě dle kategorie--Zákupák 30. 5. 2011, 18:19 (UTC)

Vyjádření v DoS[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, náhodou jsem zachytil toto, týkající se obsahové vyváženosti článku, tedy, aby jedna část nebo odstavec obsahově nepřevyšoval ostatní téma článku. Pokud bude nálada a chuť, požádal bych o vyjádření k tomuto AfD. Nejedná se o úplné odstranění obsahu, ale jeho sloučení s jiným článkem, kdy by vznikla situace podobná jako v Neratovicích. Díky --W.Rebel 7. 6. 2011, 19:04 (UTC)

Nezlobte se kolego, já se do Vašich diskuzí s tradičními oponenty plést nebudu a to bez ohledu na to, kdo má kdy pravdu. Chci žít svůj důchod bez hádek. Pokud se Neratovic týká, zkusím to dle doporučení ŠJů navrhnout vkladateli oněch nadměrných statí. Hezký večer --Zákupák 7. 6. 2011, 19:27 (UTC)
Ok, nevadí, tak ať dupou králíci a nebolí záda. --W.Rebel 7. 6. 2011, 19:31 (UTC)

Turistické cesty[editovat | editovat zdroj]

Kolego, jen taková přátelská připomínka, nebylo by lepší u turistických cest dávat fotky toho, o u nich návštěvník uvidí, než fotky cedulí a rozcestníků. Či jak vypadá cesta. Dneska jsem Vám trošku lezl do zelí, udělal článek o nové přírodní památce na Českolipsku, snad se nezlobíte.--Mirek256 19. 6. 2011, 11:11 (UTC)

Ano, nad tou variantou jsem uvažoval. Ale nejsem o tom přesvědčen. Protože fotky jsou u hesel lokalit, a na ta hesla je v popisu trasy poukázáno. Já popisuji průběh trasy, nelze tam dát vše, co je na té trase k vidění. Víc fotek se tam nevejde. Dokonce zvažuji, že by byl lepší systém tabulek jako Seznamy chráněných území. Ale nevím, asi by bylo lepší to dát do diskuze projektu značených cest.--Zákupák 19. 6. 2011, 16:11 (UTC)
S těmi tabulkami to není špatný nápad, rozhodně lepší než cedule. Je léto, projedu nějakou krátkou na kole a zkusím udělat na pískovišti. Uvidíme- -:)).--Mirek256 19. 6. 2011, 16:14 (UTC)

Krakonošův řád[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, je mi ctí ti udělit Krakonošův řád za nafocení okresu Česká Lípa, jelikož sám vím, kolik práce taková akce dá. Moc ti díky a věřím, že brzy přesáhneš i hranice tohoto okresu a začneš pracovat na dalším. Neboj se k tomu účelu případně využívat grant, který jsme právě pro nadšence připravili. Moc ti díky a věřím, že brzy ti budu moci udělat tento řád opětovně za další okres! :) S pozdravem --Chmee2 20. 8. 2011, 18:02 (UTC)

Já gratuluji k udělení řádu, a doufám, že se zas někdy uvidíme.--Mirek256 20. 8. 2011, 18:12 (UTC)

Taky gratuluji k výborné práci. Hezké dny na další focení přeje --Jann 20. 8. 2011, 18:17 (UTC)

Díky Vám pánové. Mám v plánu letos pokračovat v mapování a heslech okresu Česká Lípa, přesahy jinam jen někdy.--Zákupák 20. 8. 2011, 18:41 (UTC)

Životní data fotbalistů[editovat | editovat zdroj]

Dobrý den, stále poukazujete v různých stránkách fotbalových reprezentantů na odlišná data podle Šálka. Data vkládaná Addvisorem jsou čerpána ze stránek fotbalového svazu a ta jsou ověřena v podle matrik. Šálkova publikace Slavné nohy je v tomto směru zcela nevěrohodná--Šterez 2. 10. 2011, 08:26 (UTC)

Moc bych na to nespoléhal, jednal jsem s ČMFS i mimo Wikipedii jako bafunář klubu a vím o pořádku v registracích fotbalistů své. Já ta data neopravuji, Šálek určitě dělal chyby, ale pokládám za seriozní jiný knižní údaj uvést v diskusi. Věřil bych originálním údajům matrik, ale ta k dispozici nemáme. Každé heslo musí mít dva na sobě nezávislé zdroje. Přeji hezký den--Zákupák 2. 10. 2011, 08:43 (UTC)
Tady nejde o registrace, ale o data z matrik a Státního ústředního archivu, která získávali p. Jenšík a Jelínek pro Atlas českého fotbalu a následně je opravili na stránkách ČMFS. Proto jsou z 99% přesná a proto je možno uvádět Atlas jako důvěryhodný zdroj.Šálek byl sice průkopník, nicméně těch nepřesností tam má spousty co se statistik a dat týče. Mějte se--Šterez 2. 10. 2011, 08:59 (UTC)

Fotbaloví reprezentanti[editovat | editovat zdroj]

Dovolte mi abych Vás požádal, zdali by jste neustále Vámi citovanou knihu Slavné nohy od bratří Šálku prodal do antikvariátu (dnes již ze statistického hlediska nemá žádnou hodnotu) a pořídil si Atlas českého fotbalu p.Jenšíka a p.Jelínka. Ušetříte si spoustu diskusních vstupů na stránky reprezentantů. Berte to samozřejmě s nadsázkou:-) Ke stránce Karel Nytl: proč si myslíte, že je to překlep (počet ligových startů)?--Šterez 3. 10. 2011, 13:09 (UTC)

Děkuji za cennou radu. Když si to přejete, přestanu si těch pahýlečků všímat, nemám s tém problém. Zkuste místo kritizování opatřit referencemi všechna hesla Vy. A také je rozšířit textem.--Zákupák 3. 10. 2011, 16:07 (UTC)
Ale já Vás nekritizuji, naopak si velice vážím toho, že se snažíte pahýlky rozšiřovat. Já měl na mysli, aby jste zbytečně neztrácel čas (který bezesporu využijete třeba právě doplňováním referencí) poukazováním na nepřesné Šálkovy údaje, když Addvisor vkládá data očividně z Atlasu, který byl Prac. skupinou historiků ČMFS přijat jako oficiální reprezentační encyklopedie. Toť vše. Nic víc nic míň. Přeji hezký večer--Šterez 3. 10. 2011, 17:21 (UTC)

Portál Křesťanství[editovat | editovat zdroj]

Dobrý den, děkuji za Váš nový článek Jan Chudoba z Vartenberka, který jsem přidal mezi „nové články“ na portálu Křesťanství. Tam také můžete:

  • požádat o založení nového článku o některém z křesťanských témat
  • upozornit na svůj nový nebo podstatně rozšířený článek z této oblasti
  • navrhnout některý článek do rubriky Osobnost nebo Článek měsíce

Pokud Vás k tomuto tématu napadne něco jiného, můžete napsat do portálové diskuse.

Zdraví Fagnes 25. 10. 2011, 07:30 (UTC)

Dotaz k fotografování[editovat | editovat zdroj]

Kryštof 18

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, zda nebudete někdy teď fotit něco v České Lípě, Jablonném v Podještědí nebo v Doksech? Všimnul jsem si, že jste v Commons a fotografování v Libereckém kraji velmi aktivní a kdybyste tam měl někdy cestu, tak se mi prosím ozvěte. Zdraví --Midi7 26. 10. 2011, 13:16 (UTC)

Z České Lípy jsem dal na Commons asi 200 snímků, z Jablonného a okolí asi 30 a z Doks a okolí 60. Takže tam už toho moc k fotografování nevidím. Ale k focení toho na Českolipsku zůstává ještě hromada, obnovím své každotýdenní akce až na jaře --Zákupák 26. 10. 2011, 16:38 (UTC)
Ano, to množství Vašich fotek je opravdu obdivuhodné. :-) Jak začnete opět fotit, nebyl byste ochoten pořídit nějakou fotografii pro článek Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje? Nerad s tím otravuju jiné lidi, ale mám Liberecký kraj hodně z ruky (jsem z Valašska) a píšu články o záchranných službách a hodilo by se, kdyby někdo pořídil fotku budovy nějakého výjezdového stanoviště. Sám jsem něco nafotil, třeba pro článek Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje, jenže z krajů v Čechách nemám skoro vůbec nic. Jen se ale ptám, fotky nejsou důležité. Mimochodem, fotka vrtulníku, co jste kdysi pořidil, je super. Zdraví --Midi7 26. 10. 2011, 19:10 (UTC)
Já fotím denně co vidím a když na nějakou jejich sanitku či objekt narazím, určitě ho zvěčním. Od Liberce jsem 60 km daleko, tak tam se dostanu jen 2x za rok. Ale budu na Vás myslet.--Zákupák 27. 10. 2011, 02:37 (UTC)
Dobře, děkuji. --Midi7 27. 10. 2011, 04:55 (UTC)

Zdravím kolego. Taktéž bych měl na Vás prosbu. Kdybyste na svých toulkách v okolí Zákup, Mimoně, Dubé, Stráže pod Ralskem, atd. narazil na nějaký ten předválečný bunkr, tak ho zkuste vyfotit, hodila by se totiž nějaká fotka do článku Liběchovská příčka. Předem díky. --Harold 14. 11. 2011, 20:34 (UTC)

Bunkrů je tu mraky, mě připadají všechny stejné, tak jsem je nefotil. Není (časem) problém--Zákupák 14. 11. 2011, 20:38 (UTC)
Super, nespěchá. Jen kdybyste pak věděl, o který objekt se jedná (aspoň zhruba najít na internetové mapě), aby se dal přesněji identifikovat. --Harold 14. 11. 2011, 20:44 (UTC)
Před rokem jsem začal ke každé fotce dodávat na Commons šablonu souřadnic, nebude problém. Proberu fotky, možná jsem jich pár u Mimoně a Dubé v létě nafotil.--Zákupák 14. 11. 2011, 20:48 (UTC)

Pozvánka na sraz wikipedistů[editovat | editovat zdroj]

Pozvánka na setkání wikipedistů

1. liberecký sraz se uskuteční
ve čtvrtek 24. listopadu 2011 od 17.30 hodin v (konkrétní místo bude upřesněno)
Všichni jsou srdečně zváni!

Pokud máte zájem, tak se zapište a stránku pro případné změny sledujte.

--Juandev 2. 11. 2011, 06:55 (UTC)

Luž[editovat | editovat zdroj]

Zdravím kolego, vrcholová partie Luže o rozloze přibližně 25 ha je od 2.9.2011 přírodní rezervací, chtělo by to napsat článeček, aby PR Českolipska byly kompletní. Literatury je dost zde [1] , dále viz zde [2]. Klidně ale pomůžu. -:)))--Mirek256 6. 11. 2011, 08:54 (UTC)

Díky za info, kouknu se na to--Zákupák 6. 11. 2011, 08:58 (UTC)
Heslo zpracováno, ale lepší fotku dám až po osobní návštěvě, asi na jaře--Zákupák 14. 11. 2011, 20:50 (UTC)

Typografie[editovat | editovat zdroj]

Prosím, abyste nezapomínal, že za tečkou se píše mezera, tedy až na příslušné výjimky. Slaigo 21. 11. 2011, 08:24 (UTC)