Wikipedista:Perid/Chaplin obchodním příručím

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wikipedista:Perid/Chaplin obchodním příručím
Délka29 minut
Wikipedista:Perid/Chaplin obchodním příručím na KinoboxuFDb

Chaplin obchodním příručím (v anglickém originále The Floowalker) je americký němý film z roku 1916. Snímek režíroval Charlie Chaplin a sám si zahrál i hlavní roli Tuláka, který je shodou náhod považován za zaměstnance obchodního domu.

Ve filmu se poprvé na plátně objevil eskalátor, který byl v té době technickou novinkou. Chaplin byl při pobytu v New Yorku náhodným svědkem, jak neznámý muž spadl z pojízdných schodů v nádražní hale. Tato příhoda mu vnukla nápad použít eskalátor jako hlavní rekvizitu groteskních scének v obchodním domě.[1]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Manažer velkého obchodního domu dostane dopis, že bylo odhaleno manko ve výši 80 000 dolarů a že posílají detektiva, aby věc prošetřil. Nechá si zavolat svého zástupce a společně se domlouvají, že z pokladny vezmou i zbytek peněz a zmizí.

Do obchodního domu přichází Tulák a vystavené zboží si nejen prohlíží ale i hned na místě důkladně vyzkouší. Prodavač není takovým zákazníkem vůbec nadšen, což vyvrcholí sérií drobných potyček mezi oběma muži. Tulák se při té příležitosti také seznamuje s eskalátorem a zjišťuje, že jízda na něm není tak úplně bez nebezpečí. Nastalého zmatku využívají zloději k nenápadnému přesouvaní zboží z regálů do svých tašek. Do obchodu přicházejí detektivové a jeden z nich považuje Tuláka pro jeho výstřednost za pachatele krádeže chybějícího zboží. To opět vede k řadě groteskních honiček.

Zástupce manažera obchodu se o lup s pokladny nechce se svým šéfem dělit, a tak ho v nestřeženém okamžiku omráčí. Tulákovi se podaří uniknout detektivovi a dostává se až do předpokoje manažerovy kanceláře. Zde se setkává se zástupcem, který se chystá k útěku s penězi. Oba na sebe nevěřícně zírají, jsou si totiž velmi podobni - mají stejné vlasy a stejný malý knírek pod nosem. Po chvíli se zástupce rozhodne využít nastalé situace a navrhuje Tulákovi, že by si mohli vyměnit úlohy. Tulák by měl práci a zástupce by tak získal dostatek času k úniku s kradenými penězi.

Záměnu skutečně provedou, vymění si oblečení a zástupce si nasadí Tulákovu buřinku. Avšak při pokusu o nenápadný odchod z obchodu je zástupce chycen a zpacifikován detektivem a prodavačem, považují ho za Tuláka. Pravý Tulák jim asistuje a dostane se tak bezpracně ke kufru plného kradených peněz.

Mezitím se manažer obchodního domu probere z bezvědomí a zjití, že peníze jsou pryč. Je mu jasné, že je ukradl jeho zástupce. Spěchá do obchodu a narazí na Tuláka v zástupcově oděvu a s kufrem plným peněz. Rozzuřen ho napadne ale při pranici ani jeden z nich nezaznamená, že kufr spadl na eskalátor a odjel.

Herecké obsazení[editovat | editovat zdroj]

Charlie Chaplin Tulák
Eric Campbell manažer obchodu
Edna Purviance jeho sekretářka
Lloyd Bacon asistent manažera
Albert Austin prodavač
Charlotte Mineau detektiv
Leo White zákazník
Henry Bergman starý muž

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The Floorwalker (15 May 1916) [online]. 2016-05-15 [cit. 2019-01-19]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

[[Kategorie:Filmy z roku 1916]] [[Kategorie:Americké němé filmy]] [[Kategorie:Americké černobílé filmy]] [[Kategorie:Filmy Charlieho Chaplina]] [[Kategorie:Americké filmové komedie]] [[Kategorie:Filmy studia Mutual Film]]