Wikipedista:Mozzan/Archiv 2011

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Archiv – 200820092010

Poděkování[editovat | editovat zdroj]

Chci poděkovat za práci, kterou jste si dál s vypracováním tématu Arménské genocidy. Zde jsem také zanechal moji reakci na dané téma. Doufam, že Vám to nebude vadit. Artur

Prosba[editovat | editovat zdroj]

Ahoj milovniku moru, pls, vzpomen si na me s tim prekladem.:)--Meluzína 30. 1. 2011, 01:29 (UTC)

Nazdar Meluzínko, mám to napsaný v úkolníčku na prvním místě, pokusím se k tomu dokopat, ale v pátek mám zkoušku z řečtiny, ta bude moc moc těžká, tak uvidim.:-) --Mozzan 30. 1. 2011, 01:34 (UTC)
jj, máš to tam...:)--Meluzína 30. 1. 2011, 01:39 (UTC)
Hej, to je můj úkolníček :-D :-D :-D ok, pak se na to juknu, ale teď, když mě omluvíš, mizim na kutě. Pá ;) --Mozzan 30. 1. 2011, 01:44 (UTC)

Drahý milovníku černé smrti, moc Ti děkuji za překlady.:)--Meluzína 2. 2. 2011, 19:03 (UTC)

Jůů, díky, ale to si za čtyři překládky přece nezasloužim ;) --Mozzan 2. 2. 2011, 22:02 (UTC)

Údolí Jizery[editovat | editovat zdroj]

Chci se jen optat, zda již má článek Údolí Jizery u Semil a Bítouchova na ten stříbrný puzzlík. --Coosadello 22. 2. 2011, 10:59 (UTC)

Jak říkám, nejsem odborník, ale zatím o tom pochybuji. Např. literatura - mělo by tam být uvedeno místo a rok vydání, pokud možno i ISBN, zkuste se zeptat Chmeeho nebo Ioanna, kteří ten článek upravovali. --Mozzan 22. 2. 2011, 11:02 (UTC)
Došlo k editačnímu konfliktu v době když sem toto dodatečně přidával. Upřímně děkuji za rady.

--Coosadello 22. 2. 2011, 11:16 (UTC)

Za málo ;) ale upozorňuji, Dobrý článek také není jen tak přes noc, ještě se vážně poraďte s někým, kdo podobnému tématu rozumí. --Mozzan 22. 2. 2011, 11:25 (UTC)

Velké Chorvatsko[editovat | editovat zdroj]

Ahoj. Neměl jsem večer do čeho píchnout, tak jsem sešil tento článek - Velké Srbsko již máme, ale Chorvatsko se mi v odkazech pořád zobrazovalo červeně. Neměl jsem však k dispozici 4 hodiny času a minimálně 2-3 knihy, takže si nejsem jist, zdali tam nejsou nějaké závažné chyby. To co se píše na druhých wiki mi příjde dost chabé a obsahově nic extra, proto jsem to sepsal sám na základě různých věcí, které jsem přečetl (a teď čtu momentálně ještě jednu další). Mám ale obavu, aby to nebylo horkou jehlou. Předem moc dík. --Aktron (|) 1. 3. 2011, 20:28 (UTC)

Člověče, já sem středověkář... nevim, jestli budu zrovna dvakrát pomocnej... ale mám doma jak Dějiny Jihoslovanských zemí, tak Dějiny Chorvatska, takže kouknu aspoň do nich. ;) --Mozzan 2. 3. 2011, 07:44 (UTC)
Dík moc. Mě jd eo to, že to téma je tak trochu pichlavé a v případě chyb aby mi to někdo neomlátil o hlavu. Já až budu moct tak tam dám nějaký zdroje co tu mám. --Aktron (|) 2. 3. 2011, 15:18 (UTC)
I ty naivko jeden! (komicky zdvižený ukazováček) :-D Kolik je tu prosimtě balkanistů nebo lidí, který se o tyhle věci zajímaj? :-D Buď v klidu ;) je dost pravděpodobný, že o tom momentálně víš víc, než my dva s Taavettim dohromady. :D A o nikom dalšim nevim. :) Záleží na tom, odkud si to bral? Jo a nemoh bys teda prozatim hodit na konec řádku aspoň shrnující refernci ve stylu Dějiny atd., s. 125-160? --Mozzan 2. 3. 2011, 18:23 (UTC)

Václav II.[editovat | editovat zdroj]

Wikivyznamenání „Řád Františka Palackého“ za Václava II.

Tak se podařilo dotáhnout Václava ke zlatému puclíku, děkuji za výborný článek a uděluji tobě, Meluzíně a Saltzmannovi za obdivuhodnou společnou práci „Řád Františka Palackého“. Hodně energie do další tvorby a hezký den přeje --Jann 8. 3. 2011, 13:27 (UTC)

Gratuluji a těším se na další podobné články!--Ioannes Pragensis 8. 3. 2011, 13:34 (UTC)
Připojuji se s gratulací. Tvá zásluha na článku byla největší. --Saltzmann 8. 3. 2011, 17:49 (UTC)

Milý historiku, gratuluju!!!--Meluzína 8. 3. 2011, 20:58 (UTC)

Děkuju moc všem za spolupráci, pomoc a nesmírnou trpělivost. Sakra, to žádná wikikytička ani hvězda neocení, jestli se někdy sejdem na wikisrazu, máte u mě všichni sklenku něčeho dobrého k pití. Mozzan je zpět z Říma a jde léčit nohy po šestidenním šlapání věčným městem, zatím ahoj. :) --Mozzan 12. 3. 2011, 10:33 (UTC)

Dějiny Súdánu[editovat | editovat zdroj]

Dobrý den, všiml jsem si, že už přes rok máte (až na detaily) hotový článek Dějiny Súdánu na svém pískovišti, nechtěl byste ho už přesunout do hlavního jmenného prostoru? Píšu to jen proto, že mě napadlo, že byste na něj mohl zapomenout. --Adam Zábranský 12. 3. 2011, 17:04 (UTC)

Dík za připomenutí, já o něm vím, většinu jsem nepřeložil já, ale kolega Emír, který už bohužel příliš na wiki nepůsobí. Než to pustím do normálního prostoru, potřebuju dodělat ještě pár dalších věcí, jmenovitě pahýly na Byzanc a Dějiny Itálie, pak bych se snad na ten Súdán mohl podívat. Zejména je tam problém se středověkem, chybí tam dost informací a co se týče stylistiky, chce to z hlediska překladu z en. wikipedie ještě upravit, tak bych ještě počkal. Nicméně pokud byste chtěl článek dopřeložit a přesunout jej do hlavního jmenného prostoru sám, klidně si jej zkopírujte na pískoviště, dodělejte, co je podle vás potřebné, a pak jenom napište. ;) Já jej pak můžu někdy později doplnit. --Mozzan 12. 3. 2011, 17:12 (UTC)

Seznam[editovat | editovat zdroj]

Zdravím, nemohl jsem si nevšimnout vaší činnosti v této záležitosti Seznam byzantských císařů resp. en:List of Byzantine emperors a chtěl bych se zeptat, zda mohu být nápomocen? --Honzi84 23. 3. 2011, 16:38 (UTC)

Taky zdravím, no v zásadě jak chcete, já očekávám, vzhledem k chronickému nedostatku času, že na seznamu budu pracovat týdny, možná měsíce (navíc už teď, když jsem si jej zpětně četl, jsem našel jednu faktografickou chybu, takže to chci zpracovávat pozorně a pomalu...). Popravdě, chtěl jsem o tom s Vámi mluvit, ale až bych dokončil podstatné části a začal jednotlivé císaře opatřovat referencemi, protože prozatím si vypomáhám u poznámek Vašimi články. :o) Tedy klidně si vemte některé z dynastií a doplňte je na pískoviště dle libosti, jen mi dejte vědět, které (jen bych rád, pokud by vzhled a funkce zůstaly tak, jak jsou, strávil jsem jejich promýšlením včera několik hodin a řekl bych, že tohle je vcelku rozumný kompromis mezi informativností a přehledností. Hlavně bych rád sehnal nějaký zdroj, kde jsou jednotliví císaři zmíněni i s daty úmrtí a narození, pokud možno spíš nějakou monografii než něco z webu. Já osobně se specializuji na období 10.-12. století, tudíž o císařích z této doby mám pramenů dost a rád bych udělal právě ty. --Mozzan 23. 3. 2011, 16:53 (UTC)
O vlastní zpracování až tolik nejde, primárně bych se chtěl pobavit o tom vzhledu, protože mně osobně se esteticky i funkčně více zamlouvá řešení anglické wikipedie, od kterého jste se docela odklonil, ačkoli se zdá, že jste se jím inspiroval. Sekundárně bych chtěl prodiskutovat strukturu článku. Pak se můžem bavit o vlastním zpracování - co třeba vzít rok 863 jako dělící mezník. To znamená před Basileiem II. je vše mé, od Basileia II. včetně vše vaše. --Honzi84 23. 3. 2011, 17:08 (UTC)
Portrét Jméno Narození Počátek vlády Konec vlády Status + poznámka
Konstantin I. Veliký 27. února mezi 272 až 285 25. července 306 22. května 337 syn Constantia I., po jehož smrti byl prohlášen císařem, vydal edikt milánský tolerující křesťanství, založil Konstantinopol

Takový drobný návrh vyzdvihující klíčové informace, jimiž jsou data počátku a konce vlády. Portrét před jménem jako u seznamu amerických prezidentů. Teoreticky by ještě nemuselo být špatné sjednotit portrét a jméno pod kolonku císař podle vzoru amerických prezidentů. Od Alexandra je vše vaše. Leon VI. je poslední můj.--Honzi84 23. 3. 2011, 18:01 (UTC)

P.S. pokud by nebyla smrt a konec vlády shodná, byla by mezi koncem vlády a poznámkou + statusem (pracovní název) dodatečná kolonka smrt

S editačním knfliktem:

V zásadě mne ještě inspiroval Seznam amerických prezidentů a Seznam mingských císařů. Já bych tam okolnosti smrti apod. právě zas tolik psát nechtěl, když už, tak sekce poznámka je vícefunkční a dá se tam napsat v podstatě cokoliv. Já nechci být právě při tvorbě článku vázán ohledy život/smrt. Pokud např. zemřel nepřirozenou smrtí, dá se to zmínit v poznámce, pokud normální, nechal bych to na samostatném článku. Krom toho bych jej hlavně chtěl udělat i tak, aby odpovídal realitě české wikipedie – viz nástupnictví u Constanta a Constantia II. a Konstantina II., resp. to co je v článcích a v šablonách posloupnosti, to by mělo být i v seznamu. A ten anglický tomu jednak neodpovídá a nepřijde mi tak čtenářsky přístupný (např. viz místo narození a úmrtí, čtenář se třeba může podívat na Sigindunum, případně když tam bude červený odkaz, může ho doplnit apod.), pravda s přehledností je to pro mě osobně 50:50. Tak jenom vážně prosím, udělejte to taky tak. Vím, že je pakárna navíc, u každého císaře psát ty poznámky, ale aspoň aby tam byla nejzákladnější informace o jeho vládě, zejména pokud vykonal něco významného, pokud za něj vládla nějaká významná osobnost (Psellos, Nikeforitzes...) nebo okolnosti jeho nástupu a ukončení vlády apod., pokud je to důležitější nebo zajímavější (aby to toho člověka, který bude seznam pročítat, nějakým způsobem navábilo na toho konkrétního císaře). Ale nejdůležitější věc, proč jsem ten článek chtěl udělat - zkusit najít ke každému císaři nějaký článek, knížku, cokoliv, a odkázat na něj v podobě reference. Ideální by bylo u každého tak dva. Když nebudou mkonografie o dané osobě, tak odkaz na třeba Dějiny Byzance, Treadgolda, Kazhdana, Herrinovou, třeba i Ostrogorského atd. atd., prostě aby zároveň článek odkazoval na literaturu, kde se toho může někdo dočíst víc. Zároveň ještě drobnost ohledně grafiky - chtěl graficky odlišit ještě přívržence ikonodulie a ikonoklastismu a poté v 11. století přívržence proaristokratických a probyrokratických klik. --Mozzan 23. 3. 2011, 18:04 (UTC)

Reakce na zbytek:

Mně se graficky víc líbí to, co je u mingských císařů, nevím... vydržte, mám kompromisní návrh, po večeři ho sem hodím. --Mozzan 23. 3. 2011, 18:04 (UTC)

Prozatím se bavme jen o vzhledu. Až toto vyřešíme, pak můžeme každý napsat navrhovaný seznam císařů ze své poloviny, navzájem si je ukázat a případně diskutovat o dodatečném zařazení, či vyloučení. Taktéž grafické odlišnosti, či otázky literatury proberme později. Ať v tom není guláš. Kolonka smrt by byla uvedena jen, pokud by jeho vláda nekončila jeho smrtí, a bylo by tam uvedeno jen datum. Obdobně jako u narození, žádné informace o místě, nebo detaily o způsobu smrti. Způsob smrti lze výjimečně zmínit v poznámkách.

Jméno Portrét Narození Počátek vlády Poznámka Konec vlády
Smrt
Konstantin I. Veliký
27. února 272–285, Naissus 25. července 306 syn Constantia I., po jehož smrti byl prohlášen císařem,
vydal edikt milánský tolerující křesťanství, založil Konstantinopol
22. května 337, Nikomédie

Aha, já měl ten svůj kompromisní připravený už předtím, koukám, že se prakticky shodujeme...(resp. text jsem nahradil Vaším, je přece jenom lepší) Pokud jde o jednotlivé pozice: člověka zaujme obrázek, okolo kterého je jméno a narození, podle mě to působí prostě živěji. Poznámku, resp. charakteristiku vládu apod. bych dal mezi začátek a konec, jednak je to symbolický přehled, jednak to donutí člověka si tu poznámku přečíst --Mozzan 23. 3. 2011, 18:30 (UTC)

Fajn, způsob smrti vynechat, místo klidně taky. --Mozzan 23. 3. 2011, 18:31 (UTC)
Nechci vám do toho nějak mluvit, ale podle mne člověk většinou jde na takové seznamy, aby zjistil dobu vlády panovníka (popřípadě který panovník zrovna vládl třeba v roce 999), takže se mi nezdá vhodné to roztahovat jak v návrhu nahoře (nástup vlády > poznámka > konec vlády). Nejlepší by bylo Jméno > Vláda (pohromadě v jednom okně) > Život > Poznámky. --Silesianus 23. 3. 2011, 18:54 (UTC)
Jméno Portrét Vláda Životopisná data Poznámka
Konstantin I. Veliký
25. červenec 306

22. květen 337
nebo by zde stačilo pouhé
(306 – 337)
27. února 272/85, Naissus

22. květen 337, Nikomédie
syn Constantia I., po jehož smrti byl prohlášen císařem,
vydal edikt milánský tolerující křesťanství, založil Konstantinopol
Něco na tom je, ale takhle mi to přijde dost nepřehledné... :-/ pánové, já se momentálně musím vrátit k psaní odborných prací, tak bych to dořešil jindy, ještě si to nechám projít hlavou a zítra napíšu. --Mozzan 23. 3. 2011, 19:05 (UTC)
Také jsem nad něším podobným uvažoval a nakonec mi vyšel jeden minimalistický seznam panovníků, kde je vše řešeno jednou tabulkou bez nadpisů, obrázků atd. (jedná se o Polsko od 960 do současnosti), ale neukážu, momentálně nejedou servery... --Silesianus 23. 3. 2011, 19:10 (UTC)

Ještě mě napadlo toto - pokud se smrt neshoduje s koncem vlády v kolonce konec vlády dodatek kurzívou zemřel 22. května 337.

Jméno Portrét Narození Počátek vlády Konec vlády Poznámka
Konstantin I. Veliký 27. února 272–285 25. července 306 22. května 337
zemřel 22. května 337
syn Constantia I.,
vydal edikt milánský tolerující křesťanství, založil Konstantinopol

Jinak se rozcházíme v těchto bodech:

  • uvádění místa narození a smrti - podle mě příliš podružná informace v seznamu vládců s jejich základní charakteristikou
  • postavení obrázku a jména - preferoval bych portrét na první místo, aby jméno a data narození, počátku a konce vlády nebyla oddělována od sebe překážkou, nejprve estetický vjem a posléze informace - ne řazení informace, estetický vjem, znovu informace
  • postavení poznámky - jednoznačně preferuji zadní pozici
Fajn, je to vcelku přehledné, já proti tomu nic nemám, (Silesianova mi přijde zbytečně přeplněná, pardon) akorát, co bych doplnil, je ještě možnost grafického označení nedynastických císařů (kvůli Kantakuzenovi nechci zakládat novou sekci, která by od sebe oddělila Palaiology), přivrženců ikonodulie, ikonoklasmu, atd. atd. --Mozzan 24. 3. 2011, 10:05 (UTC)

Abych byl upřímný, nejraději bych to viděl takto:

Jméno Vláda Životopisná data Poznámka
Konstantin I. Veliký 306 – 337 * 27. února 272/85
† 22. květen 337
syn Constantia I., po jehož smrti byl prohlášen císařem,
vydal edikt milánský tolerující křesťanství, založil Konstantinopol

Chtěl jsem jen, aby to vzhledem k ostatním návrhům nevyznělo moc minimalisticky. --Silesianus 24. 3. 2011, 10:14 (UTC)

Právě, tohle mi přijde zase moc minimalistické... osobně bych portét ponechal, ale trochu zmenšil, případně jej nahradil mincemi, které mají lepší formát (většina z nich je orientovaná na délku). Původně jsem chtěl taky dát jen roky vlády, ale přijde mi názornější a informativnější, pro případy, kdy někteří vládcové nevládli ani jeden rok, tam dát i přesné datum, pokud je k dispozici.--Mozzan 24. 3. 2011, 10:20 (UTC)
Jenže seznam má být přehledem (na to se nesmí zapomínat), jen minimalistické informace, zbytek si případný zájemce může dohledat v samotném článku (přesná data nástupu a výstupu). V případě, že vládcové nevládli ani rok se použíje prostě jen jeden letopočet. Obrázek je jen otázka grafická, informačně nic nepřidává, takže jeho ne/zapracování je jen otázka dohody. --Silesianus 24. 3. 2011, 10:26 (UTC)
Hele, když už jsou tam data narození a úmrtí přesně, mělo by být přesně i datum vlády. Přidání přesnějších informací není nic proti ničemu, nevadí to. Nicméně chápu, takhle jsem to v původní verzi měl taky, ale člověk by měl aspoň vědět, v jakých měsících ten který císař vládl, až to bude hledat. Datum navíc vážně není nějaký velký problém. --Mozzan 24. 3. 2011, 10:35 (UTC)

Ještě jsem nad tím popřemýšlel a výsledkem je toto:

Portrét Jméno Narození a smrt Vláda Poznámka
Konstantin I. Veliký 27. února mezi 272 až 285,
22. května 337
25. července 306
– 22. května 337
syn Constantia I.,
vydal Edikt milánský tolerující křesťanství, založil Konstantinopol

--Honzi84 24. 3. 2011, 15:57 (UTC)

Kdyžtak bych už u těch krajních dat vlády psal měsíce číslicí, nevoť takto je to moc rozsáhle a nevypadá to hezky, když je to náhodně zalomené. --Silesianus 24. 3. 2011, 16:05 (UTC)

Ještě drobná úprava vlády.--Honzi84 24. 3. 2011, 16:17 (UTC)

Pánové, já se omlouvám, ale už se nemůžu zúčastnit debaty, doufal jsem, že do soboty stihnu alespoň část tabulky udělat, teď už mi ale zase najela další práce a v zásadě do konce března tu moc nebudu. :-( Tak hodně štěstí, ať se vám to nějak podaří ;) --Mozzan 26. 3. 2011, 09:46 (UTC)

Souhlasíte alespoň s tím vzhledem? Preferoval bych, abychom se nejprve pokusili shodnout na celkovém uspořádání a vzhledu - tzn. kdo v tom seznamu bude, jak bude seznam uspořadaný, a kdo udělá jakou část. Nejprve bychom tedy měli bod po bodu probrat jednotlivé organizační záležitosti a prodiskutovat věci, na něž můžeme mít rozdílný názor, až pak bychom měli přikročit k vlastní realizaci. Ale nijak na to nespěchám, protože teď dělám na něčem jiném, takže až budete mít chuť a čas můžeme pokračovat v debatě. Klidně někdy za měsíc. --Honzi84 26. 3. 2011, 10:58 (UTC)
V zásadě proti tomu vzhledu nic nemám. ;) Hele já se tu možná budu čas od času objevovat a vždycky rozepíšu jeden nebo dva pahýly, co mám v úkolníčku. Když napíšete, tak Vám do dvou týdnu budu asi schopen odpovědět. --Mozzan 30. 3. 2011, 12:56 (UTC)

Zdravím Jak si rozdělíme ty císaře? Po Leona VI. je vše moje, od Alexandra vaše? Btw. Byzantská říše v době Herakleiovců resp. Komnenovců bych přesunul na kratší Byzanc za Herakleiovců resp. Byzanc za Komnenovců. Co vy na to? --Honzi84 9. 4. 2011, 06:30 (UTC)

Hmmm, když už máme hlavní článek jako byzantská říše... navíc je to přesnější pojem, jinak co se týče zkrácení, tak klidně. Tedy Byzantská říše za Herakleiovců, resp. Byzantská říše za Komnenovců. Já si klidně vezmu všechno od Basileia II., 10. až 12. století je přece jen moje zaměření. Možná ještě jestli by nechtěl část udělat Silesianus? Docela rád bych se ho zeptal, vážně to nevypadá, že budu mít moc času, navíc momentálně nejsem v Praze, takže nemám přístup k většině svých knížek. --Mozzan 9. 4. 2011, 07:20 (UTC)

Ad 1)Ten široký název je zbytečně formalistní, ale dobrá přesouvat to nebudu. Ad 2) Je to jenom seznam, nemusíme to dělat v patnácti lidech. Můj záběr je širší, klidně udělám více, bude-li to potřeba.--Honzi84 9. 4. 2011, 07:29 (UTC)

Díky, vím, že je to delší, ale říkám jsem si ať to lidi zbytečně neplete. Byzanc mi hlavně přijde jako bližší osobnímu jménu, ne vyloženě jako oficiální název státu, který by se hodil do názvu článku, pravda je to jen můj subjektivní pohled. ;) Já bych začal s jednotlivými sekcemi (resp. já od Basileia II.) a podle toho, jak budeme oba postupovat, bych si pak nějak rozdělil Palaiologovce, 11. století až 1204 určitě udělat stihnu. --Mozzan 9. 4. 2011, 07:37 (UTC)

Slovinsko[editovat | editovat zdroj]

Wikikytička
Wikikytička

Zdravím a dovoluji si touto cestou poděkovat za pomoc s rozšířením Slovinska. Hezký víkend, Taavetti 13. 5. 2011, 20:41 (UTC)

Ahoj, dík moc, ale pořád dost ta geografie kulhá... zkusím se ještě po tom někde podívat. ;) Zdraví --Mozzan 19. 5. 2011, 18:44 (UTC)

Sofronij[editovat | editovat zdroj]

Ahoj. Opět mám před zkouškou a hádej z čeho :-) Trochu ti opět tedy fušuju do řemesla, sepsal jsem pár spisovatelů a věcí kolem toho. Naposledy Sofronije Vračanského. Já jenom abys věděl kdyby tam byl nějaký velký nesmysl. :-) --Aktron (|) 29. 6. 2011, 18:23 (UTC)

Hele drobná podpásovka, Aktrone... kdo to proboha je? :-D :-D :-D Promiň, já dělám prakticky jenom středověk, i když plánuju na to bulharsko něco načíst... takže... no, s trochou štěstí to snad dobře je. :)) Snad ta zkouška dopadla dobře ;) --Mozzan 30. 6. 2011, 17:41 (UTC)

Etiopie[editovat | editovat zdroj]

Wikikytička
Wikikytička

Jedna kytička za tu pěknou Etiopii. Takových článků k mimoevropským zemím by tu mělo vznikat víc.:) Jinak se podívej sem, nechala jsem ti tam malou recenzi, když se toho nikdo neujímal. Zatím ahoj, --Verosusa 4. 8. 2011, 12:51 (UTC)

Ahoj :) díky moc, zrovna recenzi čtu, hned odpovím a chyby se pokusím co nejdříve napravit. Rád bych postupně udělal z každého kontinentu alespoň dvě země (Afrika: momentálně dělám ještě Eritreu a možná bych rád Maroko nebo Libyi; Latinská Amerika: Chile a Brazílie; Evropa: Švédsko a Rusko; Asie: Bangladéš a Japonsko), aby lidi měli právě něco, podle čeho při tvorbě dobrých článků postupovat či čím se inspirovat. Kdybyses chtěla přidat nebo víš o nějaké dobré literatuře, budu jenom rád. ;) --Mozzan 4. 8. 2011, 13:03 (UTC)
S Latinskou Amerikou a Ruskem ti ráda pomůžu - samozřejmě podle časových možností. Teď mě čeká docela intenzívní podávání grantů a psaní projektů, ale občas si nějaký čas najdu. Sama jsem se chystala něco udělat s Dějinami Chile, takže u toho bychom mohli postupovat společně.--Verosusa 4. 8. 2011, 13:25 (UTC)
Mně zase dokončení proseminárky, bakalářka, latina a řečtina, případně některý z moderních jazyků, takže taky času nebude moc, ale Chile bych rád udělal (jak článek o samotném státu, tak i dějiny ;)), vlastně jsem zjistil, že udělat článek na DČ (a nemyslím, že je musíme orefovávat tím šíleným způsobem, jako jsem dával reference v Etiopii) mi zabralo cca 6 dní, což není tak hrozné. ;) Tak se budu případně těšit na spolupráci, určitě se nějak ozvu (chci se hlavně pocvičit na menších a ne tak významných státech, než se pustím do toho Ruska) ;-) --Mozzan 4. 8. 2011, 13:37 (UTC)
Ok, ozvi se. Určitě se nějaký čas najde. Ono to chce taky si vždycky změnit na chvíli téma a styl psaní. S tou latinou si mi připomněl, jak jsem celý prázdniny seděla nad Kristiánovou legendou se zrdcadlovým českým překladem...pak jsem stejně dostala Zápisky o válce galské a nemohla jsem tam vysvětlit použití nějakýho akusativu. Do dneška se divím, že jsem tu zkoušku udělala na poprvé. :) Zajímalo mě 19. a 20 století, takže latina byla docela utrpení. Takže držím palce. --Verosusa 4. 8. 2011, 14:23 (UTC)
Mě čeká latina v zimním zkouškovém, brrrr. Já jsem středověkář, resp. byzantolog, resp. „jednourádobybyzantolog“, :o) takže latina i řečtina jsou základ. A latina 10.-13. století, 2x brrr. A když tak nad tím přemýšlím, tak Etiopie vděčí za to, že je na wiki v téhle podobě, zejména mojí prokrastinaci, protože po měsíci s Byzantinci jsem je rád vyměnil za něco příjemně neřeckého a neevropského. :o) Ať ti dobře dopadnou granty, jdu dodělat tu Etiopii (a snad i kus Eritreje). ;) --Mozzan 4. 8. 2011, 18:01 (UTC)
Wikikytička
Wikikytička

Tak a v souvislosti s Etiopií tu ode mne máš wikikytičku za dotáhnutí článku do DČ (jsme se hezky vzájemně obdarovali :)) Článek je fakt pěkně napsaný a jsem moc rád, že jsi "šel" do článku o státu, a že máš v plánu další. Díky ti moc a budu se těšit na další články, které budu moci zrecenzovat. Pěkný den --Faigl.ladislav slovačiny 16. 8. 2011, 07:46 (UTC)

Dík moc, za kytičku i za spolupráci. :) Jak jsem říkal, hlavně doufám, že se mi podaří ten svůj styl u států vybrousit natolik, aby s tím ostatní, co mi budou dělat recenze, už neměli takovou pakárnu... A snad se mi podaří jako tobě dostat mezi NČ zase střed mého zájmu - Řecko. :) Měj se ;) --Mozzan 16. 8. 2011, 07:53 (UTC)

Kytička za zdroje ke státům[editovat | editovat zdroj]

Tady máš ode mne kytičku za neúnavné doplňování zdrojů ke státům... Patří ti můj obdiv, já bych s tím hned seknul, protože by mě to nebavilo :o). Časem se chystám články o nějakých státech rozšířit, takže se zdroje budou hodit. --Adam Zábranský 21. 8. 2011, 19:16 (UTC)

Člověče, nevim, jestli mě víc těší kytička, nebo to, že mám jistotu, že někdo alespoň některé ty zdroje využije. :)) Díky moc :) Držim palce, DČ o státech jsou potřeba jako sůl. Jdu dělat zbytek Evropy, až to budu mít, snad se stihnu podívat na Kolumba a Studenou válku. ;) Zatim čau --Mozzan 21. 8. 2011, 19:25 (UTC)
No, a teď to vypadá, jako bych si tou kytičkou chtěl koupit tvůj čas ;o)... Zatím ahoj, cítím právě, že o státech je potřeba mít dobré články, takže snad již brzy něco zkusím... Jsem rád, že díky tobě mám taky vzor, jak by mohly vypadat. --Adam Zábranský 21. 8. 2011, 19:31 (UTC)
Dík, ale spíš bych být tebou koukal na Izrael od Ladislava Faigla. Má vyštudovanou geografii. ;) Zatim ahoj --Mozzan 21. 8. 2011, 19:34 (UTC)

Hvězda děda Vševěda[editovat | editovat zdroj]

Hvězda děda Vševěda
Hvězda děda Vševěda

Vážený Mozzane, dovolte mi, abych Vám udělil tuto Hvězdu děda Vševěda za sedm hesel uvedených v rubrice Zajímavosti na Hlavní straně. Vaše články jsou její ozdobou, a proto věřím, že jich bude ještě více :-) Velmi Vám děkuji. Jan.Kamenicek 13. 9. 2011, 21:02 (UTC)

Gratuluji! Kolego! :)--Meluzína 14. 9. 2011, 14:35 (UTC)
Zdravím, mockrát děkuju vám oběma a budu se samozřejmě snažit příspívat i dál. ;) --Mozzan 27. 9. 2011, 20:26 (UTC)

Řád císařských klenotů[editovat | editovat zdroj]

Řád klenotů císaře Napoleona
Řád klenotů císaře Napoleona

Co dodat? Snad jen gratuluji a jen tak dál. Hodně úspěchů (nejen) na wikipedii přeje... --Saltzmann 4. 10. 2011, 23:53 (UTC)

Díky moc :) budu se snažit v tom pokračovat. Hodně štěstí a úspěchů i tobě, samozřejmě nejen na Wikipedii, a mimochodem, Vilém vypadá vážně dobře, díky ti za něj! :) --Mozzan 6. 10. 2011, 18:12 (UTC)

Poděkování a gratulace[editovat | editovat zdroj]

Ahoj Mozzane, díky, že jsi mě zastoupil jako pověřenec! Ať se Ti daří; a jako malé poděkování jsem lehce oprášil Tvůj starší článek Byzantská říše v době Herakleiovců a založil ho mezi DČ, k čemuž Ti zároveň blahopřeji.--Ioannes Pragensis 7. 10. 2011, 06:17 (UTC)

Vítám tě mezi námi pověřenci. Momentálně se nic neděje, tak k nástupu do funkce stačí dát si Nástěnku do sledovaných. A za Herakleiovce gratuluji a přidávám kytičku. Pěkný den přeje --Jann 7. 10. 2011, 08:31 (UTC)

Ahoj, tobě Ioanne díky a kdyby se ti stýskalo po pověřenectví, rád ti zase tuto funkci vrátím, když budeš mít chuť. ;) Janne, díky za info a za kytičku, nástěnku už ve sledovaných mám a těším se na spolupráci s tebou a Vojtěchem. Zdraví --Mozzan 7. 10. 2011, 08:33 (UTC)

Africký řád[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, za DČ Eritrea Tě symbolicky oceňuji hned Africkým řádem, protože africká témata jsou zde velmi zanedbána a my bychom měli být vděčni za každý kvalitní článek. Měj se a díky! --Podzemnik 7. 10. 2011, 18:54 (UTC)

Nazdar, no jak jsem ti říkal, rád bych ještě na Eritreji zapracoval, ale jestli myslíš, že už na DČ má, hádat se nebudu. ;-) Za Africký řád díky, pokusím se vylepšit zase další světadíly. :) --Mozzan 7. 10. 2011, 22:09 (UTC)

Rodokmeň[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, je nejaká dohoda ohľadne rodokmeňov? Vďaka a maj sa fajn. --Lalina 3. 12. 2011, 20:12 (UTC)

Ahoj, já ti ani nevím, spíš tak nějak ustálená praxe moje a Meluzíny... co bys přesně potřebovala? --Mozzan 5. 12. 2011, 14:01 (UTC)

Vložila som totiž tabuľky, napr. Johana Anglická (1321-1362), Meluzína ich zmazala a nahradila šablónou. Sú používané oba formáty, preto ma zaujíma či je nejaký dohodnutý záväzný úzus. Ak nie, zmazanie považujem za trochu silnú kávu.
Tiež ma zaujíma tabuľka "Príbuzenstvo" ak je veľmi dlhá, alebo článok krátky, robí problémy, fotky musia byť potom vľavo, lebo by to bolo veľmi dlhé (napr. Jan II. Francouzský). V podstate sa miešajú a používajú infoboxy, príbuzenstvo a rodokmene. Bolo by to treba nejako ujednotiť. Infobox by bol asi lepší bez potomkov, tých dať normálne do článku s ostatnými údajmi, ak príbuzenstvo, tak len tí čo sa inde nepíšu (súrodenci, strýko, teta, neter, vnúčatá a pod.). Tá šablóna rodokmeňu je asi menej prehľadná, u tabuľky je aj napísané, kto je kto. Maj sa fajn. --Lalina 5. 12. 2011, 18:09 (UTC)
Jo, už na to koukám. Ona ta tabulka přece jen vypadá graficky lépe, hlavně se dá stáhnout. Chápu, že s těmi obrázky je někdy problém, ale tady se to asi moc řešit bohužel nedá. S infoboxy a zaměnitelností je problém furt, naše praxe většinou bývá (nebo spíš to dost dělá Meluzína a Saltzmann), že potomci jsou v článku spolu s manželkami v jedné sekci, předkové pak v další v rámci tabulky. Viz například Václav II. Jinak tabulka je vlastně podle zavedené genealogické praxe (přesněji jedna z těch obvyklejších), je to tzv. ahnentafel neboli vývod. Tím, že jsou tam doplněni i potomci, pak odpadá problematika s obrázkem, takže bych doporučoval dávat tam oboje, jako u Václava II., čímž se problém vyřeší. Co se týče názvu, zda je to otec, dědeček, apod., je docela jasné, aspoň mi to tak přijde (nebo mysláíš vyloženě v přídávání do šablony? to by se dalo změnit, případně doplnit vysvětlení na stránku šablony. Vlastně k zavedené praxi by měly odkazovat Dobré a Nejlepší články, většinou je dobré hledat tam. --Mozzan 5. 12. 2011, 18:36 (UTC)
Mi osobně (čistě subjektivně) přijde šablona lepší než tabulka. Vypadá lépe a zabírá i méně místa. I ve zdrojovém kódu mi přijde přehlednější. Kromě toho je to i češtinářsky nešťastné. Buď by mělo být "děd a bába" nebo "dědeček a babička" a ne nelogicky míchat "děd a babička". --Saltzmann 5. 12. 2011, 18:58 (UTC)

Ad tabulka příbuzenstvo - u většiny článků se dá předpokládat, že se najde někdo, kdo článek rozšíří a pak již nebude problém s obrázkem, který se jediným slovíčkem přehodí doprava. A šablona, ze které čtenář logicky pochopí, kdo je matka a babička, se dá při zobrazení skrýt, narozdíl od té obrovské tabulky, co jsem smazala. Paní Lalino, mně spíš přijde, že jsem se Vás dotkla, že jsem smazala Vaši tabulku, protože ve Vaší diskuzi se Silesianem, jste s tou šablonou problém neměla. Mým záměrem nebylo Vás urazit.--Meluzína 5. 12. 2011, 20:46 (UTC) PS: Mozzane, promiň, že Ti zamořuju diskuzi.

Meluzína, ja nie som žiadna fajnovka, čo si potrpí na vykanie a podobne, takže sa ma zmazanie nedotklo, nemám dôvod to brať osobne. Ale keďže som sa nikde nedopátrala žiadnej dohody ohľadne používania šablóny, či tabuľky, tak ma to zmazanie prekvapilo. Predpokladám, že sa maže to. čo nespĺňa dohodnuté parametre a pravidlá, a nie to, čo sa niekomu páči menej. Z nejakého článku som tu tabuľku prevzala, čo znamená, že sa používa. Ak je nejaký dohodnutý úzus, (nie dvomi tromi ľuďmi), tak ho samozrejme budem rešpektovať, skutočne nemám problém s tou šablónou. Ale ak nie je nijaký platný úzus, považujem zmazanie za trochu unáhlené. A čo sa týka tabuľky príbuzenstva - niektoré články sú v podstate nerozšíriteľné, lebo sa o tých ľuďoch takmer nič nevie. Neviem ako iným, ale mne to dosť často robí veľké biele plochy v článku (napr. Ludvík VI. Francouzský), najmä ak je veľký počet príbuzných v tabuľke. A obrázok vľavo tiež nevypadá zrovna najlepšie. Zhrniem to - ide mi len o to, či je nejaký kvalifikovaný úzus. Ak nie, dajme to na hlasovanie, veď nám id všetkým o to isté - čo najvyššiu kvalitu wikipédie (obsahu aj vizáže). Pekný večer/deň všetkým a ďakujem za odpovede. --Lalina 5. 12. 2011, 22:10 (UTC)
Na mém počítači nevidím v článku Ludvík VI. Francouzský žádný problém (ani žádné velké bílé plochy), ale je možné, že na jiném monitoru při jiném rozlišení to je jiné. Řešením by možná bylo nahrazení tabulky "příbuzenstvo" a obrázku infoboxem, který by všechny uvedené údaje obsahoval. --Saltzmann 5. 12. 2011, 22:19 (UTC)

PF 2012[editovat | editovat zdroj]

Zdravím a přeji krásné Vánoce a mnoho zdaru v roce příštím, na článek Slovinsko myslím, jakmile mi to podmínky dovolí, rozšířím... Díky za spolupráci a ať se Ti vede, Taavetti 23. 12. 2011, 23:35 (UTC)