Wikipedista:Kolomaznik/pískoviště/stargate

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Antikové byli nejvyspělejší rasa v celém vesmíru. Proto jsou jejich tehcnologie nejvyspělejší a vychází z nich také technologie Asgardů a díky nim i technologie lidí ze Země. Hojně je jejich technologie využívána parazitickou rasou známou jako Goa'uldi. Původní technologie Antiků (Alteranů) a Oriů jako např. transportní kruhy je stejná či velmi podobná jelikož byli vynalezeny ješte před rozdělením Antiků a Oriů.

K největším technologickým výtvrorům Antiků patří obrovská sít´ hvězdných bran v galaxii Mléčná dráha a galaxii Pegasus, antická lod´ Destiny, před kterou Rozsévací lodě rozsevají hvězdné brány v dalších vzdálených galaxiích. Dalších technologickým úspěchem této rasy jsou města typu Atlantida (Atlantis).

Všechny antické technologie a poznatky jsou shromážděny v nekonečné antické databázi (archiv Antiků).

Vesmírné lodě[editovat | editovat zdroj]

Lodě třídy Aurora[editovat | editovat zdroj]

Aurora je antická vojenská loď, která byla na průzkumné misi, během které získala důležité informace o slabině ve wraithské technologii. Bohužel, když tým loď objevil, byla těžce poničena v důsledku velké bitvy s neznámým nepřítelem. Skenery neobjevily na palubě žádný život, avšak podrobný průzkum ukázal, že Aurora obsahuje tisíce stázových kapslí, které udržují naživu všechny členy bývalé posádky. Jednotlivé kapsle jsou propojeny, takže spolu hibernující osoby mohou komunikovat. V jedné kapsli byl wraith, který pomocí své technologie upravil komunikační program tak, že posádka neměla tušení o pádu Atlantidy a snažila se modifikovat hyperpohon, aby se k městu dostala co nejdříve. Toho chtěli wraithové využít k vylepšení vlastního hyperpohonu, aby mohli doletět do naší Galaxie. Aurora měla účinnou formou autodestrukce. Kromě samotné lodi výbuch zničil i dva wraithské křižníky.

Puddle Jumper[editovat | editovat zdroj]

Jednou z prvních věcí, kterou expedice na Atlantidě objevila, byl hangár plný malých vesmírných lodí. Vypadají jako zelené válce, vzadu mají dvě výsuvné gondoly s motory a střílnami - každý Puddle Jumper nese 6-12 (těžko říct, vypálil jich ale hodně) antických střel (drone). Pokud jsou gondoly zasunuté, Puddle Jumper s přehledem proletí bránou, pokud jsou vysunuté, může se v bráně zaseknout, tak bacha na to... Puddle Jumper je rozdělen na dvě části - přední a zadní. Vpředu jsou dvě křesla, vzadu místo pro cestující, asi 15 pro sezení, a možná dalších pět pro stání. Na palubě má Puddle Jumper vlastní DHD, inerciální tlumiče, umělou gravitaci a dokonalé maskování.

Stroj času[editovat | editovat zdroj]

Stroj času je vlastně vylepšený Puddle Jumper. Vzhledově se od normálního Puddle Jumperu moc neliší - má jiný řídící panel a uprostřed mezi sedadly pro pasažéry leží dlouhá oválná trubice. Jak přesně tento vynález funguje nikdo neví, poté, co Sheppard zmáčknul nějaké tlačítko, přesunul se stroj času 10000 let do minulosti, kde ho okamžitě sestřelily

Atlantida (město)[editovat | editovat zdroj]

Hlavní článek: Atlantida (Hvězdná brána)

Atlantida je fiktivní město v televizních seriálech Hvězdná brána a Stargate Atlantis. Jedná se o ztracené město Antiků, které se původně nacházelo na Zemi a bylo poslední z měst, jež Antikové postavili. Před pěti až deseti miliony let se však Antikové rozhodli kvůli epidemii na planetě Zemi opustit a s městem odletěli do galaxie Pegasus, aby tam začali budovat nové civilizace.

Město je mezihvězdným plavidlem a ve své spodní části má motory pro cestování hyperprostorem. Je napájeno třemi ZPM, které jsou potřebné pro napájení jednotlivých systémů města (energetické štíty, obranné systémy, hyperpohon, atd.). V galaxii Pegasus Antikové vedli válku s Wraithy, kterou díky jejich početní převaze prohráli, a proto se, předtím než Atlantis opustili, rozhodli město potopit pod moře.[1] Když expedice doktorky Weirové Atlantis našla, bylo stále pod mořem. Poté co se jejich příchodem město probudilo, došlo ke zatížení již tak vybitého ZPM, které se brzy dostalo pod kritickou hranici a město se vynořilo. Jelikož vynořením došlo ke spotřebě veškeré zbylé energie, byl běžný chod města dále zásoben energií z naquadahových generátorů, která však nestačila pro obranu města.

Ochranou města je energetický štít, který je napájen ZPM. Štít dokáže odolat jakémukoliv útoku, ale doba po kterou může být vztyčený je úměrná množství energie, které je v ZPM. Celkem mohou být zapojena maximálně tři ZPM. Obranný systém má město podobný, jaký byl nalezen na základně Antiků na Antarktidě. Sestává se z kontrolního křesla, jehož pomocí mohou být vystřelovány drony.

Nejdůležitější částí města je jeho ústřední část s hlavní věží, ve které se nachází řídící místnost s bránou.[1] V této části města se rovněž nachází hangár pro puddle jumpery, což jsou malé antické lodě schopné cestovat hvězdnou bránou. Z hangáru lze tunelem vyletět vrchní částí z města nebo se lze dostat do kontrolní místnosti s bránou.

Hvězdná Brána[editovat | editovat zdroj]

Hvězdná brána v Mléčné dráze
Hvězdná brána v Pegasu

Hvězdná brána v seriálu vytváří stabilní umělou červí díru (Einstein - Rosenův most) po zadání nejméně sedmi symbolů pomocí zařízení zvaného DHD, které bývalo v seriálu interpretováno jako ovládací panel kruhové stavby osazené devětatřiceti tlačítky zasazených ve třech kruzích rovnoměrně umístěných od středu panelu. Šest zadávaných symbolů určuje adresu planety.

Tyto symboly, neboli adresu, lze vypočítat pomocí planetárního posunu okolo cílové planety, ta se nachází v jejich průsečíku. Sedmý symbol označuje výchozí planetu. Na bráně lze však zadat i osmý, jenž označuje galaxii. Devátý symbol vede na antickou loď Destiny. Hvězdná brána tedy umožňuje cestování mezi planetami a galaxiemi. Celý přenos zjednodušeně probíhá tak, že předmět či organismus, který překročí horizont událostí (vstoupí do červí díry), je molekulárně rozložen, kdy u živého organismu je od těla odděleno vědomí a posláno na zadanou adresu, tedy do cílové brány, kde je znovu předmět či organismus zkompletován. Takto rozložené organizmy či předměty nejsou po dobu pobytu v horizontu událostí (jež se různí s délkou od planety vytvoření červí díry k cílové planetě podle samotné délky obou planet od sebe) vystaveny vlivu vesmíru.

Pomocí brány mohou předměty či organismy cestovat jen jedním směrem a to od brány, pomocí které byla červí díra vytvořena, k cílové, avšak různé signály či impulsy mohou cestovat obousměrně. Samotné vytvoření červí díry je vysoce energeticky náročné a tak se za normálních okolností daří udržet takovouto červí díru otevřenou po dobu osmatřiceti minut. Brána byla sestrojena přibližně před deseti až jedenácti miliony lety rasou zvanou Antikové. Bran existuje několik typů, ale v seriálech byly zatím představeny jen tři z nich. A to brána z naší galaxie, vytvořena z vysoce vodivého materiálu zvaného naquadah vážící přibližně 30 tun, brána z galaxie Pegasus, o níž se zatím mnoho podrobností neví, a brána na Destiny. Tyto brány jsou vzájemně kompatibilní. Brány jsou umístěny skoro na všech planetách v obou galaxiích (Mléčná dráha a Pegasus) nezávisle na obyvatelnosti planety. Nejstarší typ bran je rozmístěn pomocí Destiny a lodí před ní v dalších vzdálených galaxiiích ve zbytku vesmíru.

Druhy bran[editovat | editovat zdroj]

Doposud bylo nalezeny tři druhy bran.

  • Brána z Mléčné dráhy - má vnitřní otočný kruh, lze manuálně vytáčet, červené ševrony a krystal na DHD
  • Brána z galaxie Pegas - nejmodernější typ brány, modré ševrony a krystal na DHD, nemá vnitřní otočný kruh
  • Brána na Destiny a vzdálených galaxiích - nejstarší typ brány, odlišná od předchozích, při zadávání se otáčí celá brána, odlišné symboly, chybí DHD zadává se pomocí "KINA"

Hvězdná Brána v novém provedení. Vnitřní kruh není otočný, zadávání probíhá jako "problikávání" jednotlivých symbolů. Chevrony také nezapadávají, jenom pod nimi zůstanou svítit příslušné symboly. Červí díra rovněž vypadá jinak - jako zelený tunel (v 9. řadě SG-1 vypadá cestování stejně jako v SGA, akorát se jedná o modrý tunel). Téměř všechny rasy, i ty primitivní, většinou vědí, jak bránu používat - Jednotlivé světy spolu běžně obchodují, nejčastěji s jídlem. Manuální vytáčení na pegasské bráně je pravděpodobně nemožné.

Jediná brána, kterou lze cestovat z Pegasu na Zem, je na Atlantidě (díky ZPM).

D.H.D.[editovat | editovat zdroj]

D.H.D. - Dial Home Device. Slouží k "vytáčení adresy" na Hvězdné Bráně. Nachází se v několika provedeních - klasickém, tak jak ho známe z SG1, akorát s modrým tlačítkem, a moderním.

Destiny[editovat | editovat zdroj]

Ostatní[editovat | editovat zdroj]

Kontrolní křeslo[editovat | editovat zdroj]

Křeslo slouží jako ovládací terminál k některým systémům, včetně odpalovačů Dron. Aby fungovalo, potřebuje silný zdroj energie. Ovládá se myšlenkami, avšak abyste ho dokázali vůbec zapnout, musíte mít antický gen.

Detektor známek života[editovat | editovat zdroj]

Toto jméno je poněkud zavádějící, neboť tento přístroj má mnoho funkcí, avšak když byl lidmi poprvé objeven, zastával funkci právě detektoru. Ve skutečnosti je však takovým antickým PDA a dokáže objevit například také zdroje energie či antický gen v lidském těle. Každý Jumper má jeden detektor ve výbavě a posádka Atlantis ho hojně využívá.

ZPM[editovat | editovat zdroj]

ZPM (Zero Point Module - modul nulového bodu)je neuvěřitelný zdroj energie. Jeho životnost je asi 10 000 let. SG-1 našla několik ZPM, ale většina jich už byla vybitá. Pomocí ZPM se tým Atlantis dostal do galaxie Pegasus.

EMP generátor[editovat | editovat zdroj]

Generátor elektromagnetického pole (EMP generátor) je zařízení, které generuje silné elektromagnetické pole, což má několik důsledků. Za prvé v dosahu pole nefunguje kompas, a za druhé v něm nefunguje žádná elektronika, včetně Antických a Wraithských systémů. Generátor je napájen jedním ZPM.

Zbraně[editovat | editovat zdroj]

Drone (střela)[editovat | editovat zdroj]

Drone je antická střela (velmi vyspělá obdoba pozemských raket), může být odpalovaná za pomoci antického křesla nebo ovládací konzole v Puddle Jumperu. Vypadá jako chobotnička se žlutou hlavou a černými chapadly, po aktivaci září jako oheň. Je velmi přesná a účinná, ke zničení Wraithské šipky stačí jedna jediná střela!

Obranný satelit[editovat | editovat zdroj]

Obranná struktura antiků. Kdysi jich byly desítky, expedice však narazila jen na poslední, který zůstal po válce s Wraithy. Jediný plně funkční satelit dokáže sestřelit několik Wraithských mateřských lodí, takové štěstí však expedice neměla. Satelit našli "mrtvý", bez náznaku činnosti, také proto ho zřejmě Wraithové ignorovali. McKayovi se podařilo připojit satelit na naqadahový reaktor a přemostit spojení mezi bufferem (zásobníkem energie, satelit si vezme energii z reaktoru, nabije s ní buffer, a poté jí z bufferu předává zbraňovým systémům) a zbraňovými systémy, avšak satelit sestřelil pouze jednu Wraithskou loď, poté se obvody přetížili a zbylé Wraithské lodě ho zničili.

Osobní štít[editovat | editovat zdroj]

Pokud máte antický gen, po přiložení k hrudi se tato malá věcička rozsvítí, a dále jste nezranitelní. Je jedno, jestli spadnete z 50 metrů, nebo jestli do vás někdo střelí, prostě nezranitelní. Štítem nepronikne vůbec nic, ani jídlo a pití. Po první aktivaci si štít zapamatuje svého nositele, a na nikoho jiného poté nepůsobí. Pro vypnutí štítu se stačí soustředit.

Omračující zbraň[editovat | editovat zdroj]

Vypadá jako hranatý signalizační majáček (horní část má design podobný antickému osobnímu štítu), avšak nenechte se zmást, je to účinná omračující zbraň. Princip je podobný wraithským zbraním, stačí jeden výstřel pro omráčení člověka.

Past na temnotu[editovat | editovat zdroj]

Tato past slouží k přilákání a uvěznění jakési energetické bytosti, která je mezníkem při vývoji Povznesení. "Temnota" se živí energií, past tedy po zapnutí generuje silné energetické pole pro přilákání této bytosti. Co se stane potom nikdo neví, jelikož v seriálu se bytost nenechala nachytat a odplazila se pryč.

Léčebná zařízení[editovat | editovat zdroj]

Stázová komora[editovat | editovat zdroj]

Komora pro stázi. Uvede vás do umělého spánku a sníží činnost metabolismu na minimum. Stárnutí je zpomaleno, ne však zcela zastaveno. Stázová komora se nachází na Aurorách, ale i a Destiny

Vylepšená stázová kapsle[editovat | editovat zdroj]

Zpomaluje stárnutí člověka, udržuje ho ve stázi. Mozková aktivita však zůstává zachována. Pokud je lůžek víc a jsou propojené, hibernující osoby spolu mohou komunikovat. Takové zařízení se nachází na některých lodích třídy Aurora.

Archiv Antiků[editovat | editovat zdroj]

Archiv Antiků je zařízení uchovávající téměř bezedný archiv antických vědomostí. Toto zařízení nahrálo Jackovi O´Neillovi všechny vědomosti Antiků. Jack zadal do počíteče SGC všechny brány v galaxii, začal mluvit Anticky a napsal vzorec pro vypočítání vzdálenosti planet. Vytvořil generátor, který dodal bráně 10x víc energie a odešel za Asgardy do jejich galaxie a Ti ho zbavili vedomostí.

Zbraň Dakara[editovat | editovat zdroj]

Tato zbraň se nachází na Dakaře. Dokáže účinně ničit replikátory stejně jako Disruptor. Jacob ji použil, aby zničil všechny replikátory v galaxii Mléčná dráha. Zařízení ale nemělo takový dosah. Proto Sam (s pomocí Ba´ala) upravila Hvězdnou bránu na dakaře, aby vytočila všechny brány v celé galaxii. Energetický vlna, která ničila replikátory, se přenášela bránou a zničila tak všechny replikátory v galaxii.

Toto zařízení ale původně sloužilo k vytvoření života v Mléčné dráze. zařížení ale můžze zničit veškerý život v celé galaxii, s vyjímkou vyšších (povznesených) bytostí. Proto se ho pokoušel zmocnit Anubis a také proto ho chtěli zničit replikátoři. Později když se pomocí něho a náhodného vytáčení bran snažili svobodní jaffové ničit orijské převory a vojsko, přiletěla nad Dakaru Adria a orijským paprskem z mateřské lodi zbraň na Dakaře zničila.

Související články[editovat | editovat zdroj]