Wikipedista:Jakub Res/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

TREVOS, a.s., je přední český výrobce průmyslových svítidel. Společnost byla založena v roce 1990. V roce 1999 došlo k její transformaci na akciovou společnost. Výrobní areál i sídlo TREVOS, a.s., se nacházejí ve městě Turnov v Českém ráji. Společnost je silně exportně orientovaná. V roce 2018 bylo zhruba 70 % produkce určeno na export do 63 zemí. TREVOS, a.s., se specializuje na výrobu průmyslových svítidel odolných vůči prachu a vodě (IP66). Společnost dodala svítidla např. pro Olympijský stadion v Londýně, pro Letiště Václava Havla Praha, Letiště Düsseldorf a Letiště Tallinn a dále např. pro hlavní nádraží ve Vídni.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Společnost TREVOS byla založena v roce 1990 v tehdejším Československu ve městě Semily. Firma se zaměřovala na provádění elektroinstalací, revizí elektrických zařízení a na obchodní činnost. V roce 1994 byla spuštěna sériová výroba svítidel pro všestranné použití. V roce 1995 společnost zužuje svoji specializaci na zářivková svítidla z odolných termoplastů. V dalších letech dochází k průběžnému navyšování výrobní kapacity. V roce 2002 společnost získává certifikát na systém jakosti podle ČSN EN ISO 9002:1995. O rok později obdrží certifikát ČSN EN ISO 9001:2001. V roce 2006 dochází v rámci optimalizace výroby k přesunu montáží, skladů a obchodního oddělení ze Semil do Turnova. V roce 2007 TREVOS, a.s., uvádí na trh novou řadu prachotěsných zářivkových svítidel PRIMA odolných proti vniknutí prachu, vlhkosti a tryskající vodě IP66, jejichž základna i difuzor jsou vyrobené z polykarbonátu se zvýšenou odolností proti deformaci a nárazu. V roce 2009 získává TREVOS, a.s., pro výrobu, vývoj, dodávky svítidel a komponentů svítidel certifikát na systém jakosti podle ČSN EN ISO 9001:2009. V roce 2013 přichází na trh nová produktová řada LED svítidel označená jako FUTURA. V roce 2014 společnost prošla schvalovacím procesem a obdržela certifikát environmentálního managementu dle ČSN EN ISO 14001:2005.

Instalace[editovat | editovat zdroj]

Mezi nejexponovanější instalace svítidel dodané společností TREVOS, a.s., patří:

Technologie[editovat | editovat zdroj]

Výroba je ve společnosti TREVOS, a.s., plně automatizovaná. Využívají se vlastní technologie, mezi které patří:

  • Robotizované vstřikovací lisy
  • Plně automatizované zapojovací pracoviště
  • Robotizované zastříkávání hliníkových jader
  • Vypěňovací linky
  • Vysokokapacitní prášková lakovna
  • Bezobslužný profilovací automat na výrobu FE reflektorů
  • Ohýbací a vysekávací centrum

Výstavy a konference[editovat | editovat zdroj]

TREVOS, a.s., pravidelně prezentuje na výstavách, konferencích a veletrzích. Pravidelně se účastní výstavy Light + Building ve Frankfurtu nad Mohanem, veletrhu Middle East Electricity v Dubaji, či českého veletrhu Amper. V historii se ale společnost účastnila i řady dalších podobných akcí, např. Power Kazakhstan v Almaty, Expo Eléctrica v Mexico City, či FIHAV v Havaně.