Wikipedista:Iva Jandova/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o obci na Žamberecku. O části města Jílové u Prahy pojednává článek Iva Jandova/Pískoviště (Jílové u Prahy).
Studené
Chybí zde svobodný obrázek
Lokalita
Statusobec
Pověřená obecJablonné nad Orlicí
Obec s rozšířenou působnostíŽamberk
OkresÚstí nad Orlicí
KrajPardubický
Historická zeměČechy
Základní informace
Rozloha5,41 km²
Katastrální územíStudené
Nadmořská výška547 m n. m.
PSČ561 64
Počet částí obce2
Počet k. ú.1
Počet ZSJ2
Kontakt
Adresa obecního úřaduStudené 15
56164 Jablonné nad Orlicí
oustudene@quick.cz
StarostaČernohous Jiří
Oficiální web: www.studene.cz/obec-studene.aspx
Další údaje
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.

Obec Studené (německy Studeney) se nachází v okrese Ústí nad Orlicí, kraj Pardubický. Ke dni 1. 1. 2015 zde žilo 169 obyvatel.

Části obce[editovat | editovat zdroj]


Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o obci Studenec pochází z roku 1670, kdy tu vrchnost z Kyšperku (hrabě Ignác Jetřich Vitanovský) nechala vystavět první chalupu. Místní pojmenování Studenec je pravděpodobně o hodně starší: jak píše profesor Dominik Filip ve své knize V srdci české divočiny, jamenští občané pásli v ohradách pod Studencem koně již na přelomu 12. a 13. století. Od svého založení byla obec česká, teprve o 100 let později byla značná část obyvatel již německých. Obyvatelé se živili hlavně prací v lese, výrobou předmětů ze dřeva, tkalcováním, nádenickými pracemi a obdělávali malá neúrodná políčka. V letech 1820 - 1822 byl ve vsi postaven kostel sv. Anny. Děti navštěvovaly obecnou školu v Nekoři, v zimních měsících se učily na Bořitově v jedné místnosti, kam docházel učitel z Nekoře.[1] Obecní zastupitelstvo se rozhodlo zřídit školu vlastní, na kterou dostalo povolení od okresního hejtmanství v Žamberku dne 30. listopadu 1876. Vznikla národní škola s vyučovacím jazykem německým, a to přestavěním budovy čp. 34. V roce 1881 veřejné hlasování místní školní rady rozhodlo ve prospěch českého vyučování. Nová školní budova byla vystavena v roce 1910. Škola byla ve vsi zrušena v roce 1985. Válka v letech 1914 – 1918 přinesla do obce strádání. Potraviny byly rekvírovány a početné rodiny trpěly hladem, narukovat do války muselo několik ročníků mužů. Po válce nebyla práce, lidé si přivydělávali pašováním zboží z Prajzska. Řada lidí se živila i domácí prací, např. šitím knoflíků a jejich přišíváním na karty, výrobou kartáčů, vyřezáváním dřevěných hraček. V roce 1925 byl založen Sbor dobrovolných hasičů a vystavěna zbrojnice. Součástí obce Studené je osada Bořitov (dříve Bořítovice, pomístně Bořitava), která byla připojena v r. 1949. Bořitov byl založen v roce 1734 hrabětem Janem Václavem Bredou. Jméno Bořitov dostala osada na počest Bredovy manželky Josefy Františky z Bredy, rozené Bořitové z Martinic. V r. 1836 již měl Bořitov vlastní samosprávu s rychtářem, hospodu a v zimě školu. V roce 1850 byla osada připojena k obci Nekoř. Spojení s Nekoří bylo nepraktické, kromě obecního a farního úřadu neměly obce nic společného. Naopak se Studeným bylo společných věcí mnohem více: škola, obchody, hasičská a kulturní činnost a vůbec vzájemný kontakt občanů. I vzdálenost Nekoře 4 km a Studeného necelého půl kilometru hrála velkou roli. Proto byla osada Bořitov v r. 1949 připojena k obci Studené.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

  • Kostel svaté Anny z roku 1820 - za zmínku stojí varhany z počátku 19. století a oltářní obraz svaté Anny (olejomalba 3.5 × 1.5 m)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FRIML, Josef. Studené - Bořitov. Studené: Obecní úřad Studené, 1998. ISBN 80-902281-6-X. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Josef Friml, Studené - Bořitov, 1998
  • Hana Horníčková, Studené a Bořitov, 2009