Wikipedista:Dee/Meloun roku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Meloun roku je anticena udělovaná v letech 2009 – 2013 anonymním serverem antimeloun.cz, který se označuje za "nezávislý občasník bojující proti ekoteroristům, zeleným mafiím a ekofašismu," které vidí jako "novou formu komunismu." Meloun symbolizuje zelenou barvou slupky ochranu přírody a rudou dužinou komunismus: „Zelení navenek, rudí uvnitř.“ Anticena je údajně vyhlašována na základě čtenářských nominací a je udělována ve třech kategoriích: Největší zelený zločinec, Největší zelený zločin a Nejblbější zelený plk.

Udělené anticeny[editovat | editovat zdroj]

2009[editovat | editovat zdroj]

Největší zelený zločinec

  1. Petr Petržílek
  2. Martin Bursík
  3. Jan Dusík

Největší zelený zločin

  1. Pustnutí Šumavy
  2. Blokování tunelu Českým středohořím
  3. Zákaz žárovek

Nejblbější zelený plk

  1. „Mrkev.“ (Kateřina Jacques v pořadu ČT Uvolněte se, prosím zde dne 3. 4. 2009 na otázku, co to je biomasa)
  2. „Kalifornie se už tři roky potýká s velkým suchem, je to další západní oběť globálního oteplování.“ (Petr Petržílek, iDnes, 11. 9. 2009)
  3. „Bude to dvanáct tisíc pracovních míst.“ (Martin Bursík, prosazující vyhazování peněz za zateplování a tím pádem plesnivění domů)

2010[editovat | editovat zdroj]

Největší zelený zločinec

  1. Andrej Babiš
  2. Martin Bursík
  3. Ladislav Metelka

Největší zelený zločin

  1. Zaneřádění České republiky slunečními panely za peníze nás všech.
  2. Brutální prosazení vyššího povinného podílu biopaliv v pohonných hmotách den před volbami v květnu 2010.
  3. Bezohledné obstrukce ekologických vyděračů při stavbě dálnice do Ústí nad Labem.

Nejblbější zelený plk

  1. „Je přece správné, že došlo k boomu fotovoltaiky, protože to je čistší energie než jádro…“ (Ondřej Liška, Strana zelených, MfDNES, 15. 5. 2010)
  2. Elektrárna Prunéřov ročně zabije 63 lidí!“ (Jan Rovenský, Greenpeace, Ekolist.cz)
  3. „Místo kácení stromů by postačilo dát značku Pozor alej.“ (Jakub Esterka, Arnika, Týden, 15. 11. 2010, v rámci protestu proti kácení alejí u silnic, kvůli kterým se za rok zabije 63 lidí)

2011[editovat | editovat zdroj]

Největší zelený zločinec

  1. Martin Bursík (za prosazení přírodu i peněženky devastující „zelené ekonomiky“).
  2. Greenpeace (za ohrožení jaderné bezpečnosti násilným vniknutím do elektrárny Temelín).
  3. Ondřej Liška a Bohuslav Sobotka (za podněcování nezákonné blokády na Šumavě).

Největší zelený zločin

  1. Trvající obstrukce dostavby dálnice Českým středohořím (za mrtvé a raněné na objezdových silnicích).
  2. Nápad Ministerstva životního prostředí lézt lidem do bytů a kontrolovat, kdo čím topí (za „obohacení“ domácího soukromí).
  3. Peníze, vyházené oknem Jihočeské univerzity na údajný výzkum podnebí (za studii, jak rajská s hovězím ničí ozónovou vrstvu).

Nejblbější zelený plk

  1. „Smysl národního parku je v tom, že se tam prostě nesmí zasahovat“ – Karel Schwarzenberg (za to, že asi ještě nikdy nenavštívil sousední Národní park Bavorský les).
  2. „Globální změna klimatu stojí za zvýšenám počtem kardiovaskulárních chorob v ČR“ – MUDr. Miroslav Šuta (za zvýšený počet infarktů mezi čtenáři jeho plku).

2012[editovat | editovat zdroj]

2013[editovat | editovat zdroj]

Antimeloun[editovat | editovat zdroj]

Články na serveru Antimeloun.cz jsou anonymní, není zveřejněn ani způsob udělování cen, informace o existenci či složení poroty atd. V jednom z článků, v dubnu 2012, však označil Bohumíra Žídka, autora blogu na iDnes, za „našeho člena“.[1]

Propagací či též obhajobou webu a jeho anticen se soustavněji zabývají například publicista a krajně pravicový aktivista Adam B. Bartoš či šéf podobně zaměřeného serveru Klimaskeptik.cz Vítězslav Kremlík, označovaný za historika alarmismu.[2] Web bezpolitickekorektnosti.cz v článku převzatém z webu Protiproud označil Antimeloun za spřátelený server.[3]

Klimatolog Ladislav Metelka z ČHMÚ server Antimeloun obvinil, že server podváděl a že on citovaný výrok neřekl. Vítězslav Kremlík sice oponoval, ale zároveň přiznal, že v případě udělení ceny byla použita parafráze výroku, která ale podle něho nic nemění na tom, že Metelka tématu nerozumí a mluví hlouposti. Metelka na Kremlíkovo vyjádření reagoval: „Když někdo nejprve výrok oponenta předělá, převypráví, parafrázuje a dezinterpretuje podle svého, vlastně si ten výrok vymyslí, podstrčí ho oponentovi a potom ho za takto překroucený výrok dehonestuje nebo takové postupy schvaluje, pak to jsou opravdu metody hodné duševních mrzáků.“[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Kategorie:České anticeny Kategorie:České internetové stránky Kategorie:Antikomunismus v Česku Kategorie:Vzniklo 2009 Kategorie:Zaniklo 2013 Kategorie:Ekoterorismus Kategorie:Environmentalismus