Wikipedista:Adam8768/Elephas maximus borneensis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxSlon bornejský
alternativní popis obrázku chybí
Slon bornejský
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Infrakmenčelistnatci (Gnathostomata)
Třídasavci (Mammalia)
Podtřídaživorodí (Theria)
Nadřádplacentálové (Eutheria)
Řádchobotnatci (Proboscidea)
Čeleďslonovití (Elephantidae)
Rodslon (Elephas)
Druhslon indický (Elephas maximus)
Trinomické jméno
Elephas maximus borneensis
Deraniyagala, 1950

Slon bornejský (Elephas maximus borneensis) nebo také Slon indický trpasličí je poddruh slona indického z čeledi slonovití (Elephantidae).

Základní informace[editovat | editovat zdroj]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Asijští sloni, kteří žijí na ostrově Borneo jsou kvůli své malé velikosti a relativně velkým uším přezdívaní „trpasličí“. Samci dorůstají do výšky maximálně 2,5 m a váží asi 3 tuny. Jejich záda jsou vypuklá nebo rovná.[1] Barva kůže je světle šedá až hnědá. Ocas mají dlouhý který dosahuje až na zem, kly mají krátké a téměř rovné. Samice mají kly malé nebo žádné.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Většina této sloní populace čítajících asi 1500 jedinců, se vyskytují v malajském státě Sabah na severu Bornea,především v jeho jižní a východní části, a dále pak v severovýchodním cípu indonéského Kalimantanu. Jejich výskyt je omezen na malou přilehlou oblast horní řeky Sembakung.[2]. V přírodě se slon bornejský dožívá 60. let, v zajetí dokonce 80. let.

Hrozby[editovat | editovat zdroj]

Rozsah těchto biotopů se rychle mění díky těžbě dřeva, rozšiřování zemědělství a vysazování exotického dřeva např. kaučuku a palmy olejné. Populace slonů v Kalimantanu se nadále snižují kvůli poškození chráněných lesů. Od dubna 2012 se odhaduje, že se 20–80 slonů pohybuje v blízkosti 22 vesnic v okrese Sebuku v okrese Nunukan v severním Kalimantanu. [3]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Nebylo stále objasněno jestli sloni bornejští jsou původní, nebo které v roce 1750 představila Suluskému sultanátu Britskou Východoindickou společností a později utekli.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Shoshani, J.; EISENBERG, J.F. Elephas maximus. Mammalian Species. 1982, s. 1–8. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2006-08-30. 
  2. Sukumar, R. Google Books. The Asian Elephant: Ecology and Management. Second. vyd. [s.l.]: Cambridge University Press, 1993. Dostupné online. ISBN 052143758X. 
  3. Kalimantan elephant population continues to dwindle, says official [online]. April 2012. Dostupné online.