Wikipedie:Žádost o komentář/Styl článků o firmách/Propagační článek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zkratka:
  • WP:PG
    WP:COI

Propagační článek, který autor píše sám o sobě, o svých blízkých, své hudební skupině, vlastní firmě nebo jejích produktech a službách, své střední škole nebo pod vlivem nadšení ze svého oblíbeného tématu, myšlenky a podobně, může velmi snadno porušit některou ze zásad Wikipedie:

Je-li článek nesporně reklamou nebo spamem, může být kterýmkoliv správcem smazán okamžitě i bez diskuse. Problematické však mohou být i články, které jsou sice psány s dobrou vůlí vložit do Wikipedie informaci, ale které nevyhovují pravidlům Wikipedie, a často bývají takové články navrhovány ke smazání nebo alespoň označeny varovnou šablonou, jako {{Reklama}}, {{NPOV}}nebo {{Spam}}.

Střet zájmů

Wikipedie není nástrojem pro propagaci čehokoli (viz pravidlo „Co Wikipedie není“). Pokud píšete o nějakém předmětu, na jehož propagaci máte přímý zájem, pohybujete se na tenkém ledě. Udržení nezaujatého hlediska Vás může stát mnoho úsilí, můžete být v diskusi napadeni, že se snažíte Wikipedii využít jako reklamní nástroj a podobně.

Proto je problematické psát například sám (sama) o sobě, o svých blízkých, o vlastní firmě nebo firmě, ve které pracujete, svém programu, internetovém projektu, hudební skupině, svém světonázoru a náboženském vyznání a podobně. Pokud se k takovému psaní odhodláte, zvlášť úzkostlivě dbejte na nezaujatý úhel pohledu a také na uvádění informací z věrohodných zdrojů a ne na základě vlastního výzkumu. V případě, že z napsání článku máte finanční prospěch, musíte tuto informaci zveřejnit společně se svým příspěvkem, a to v rámci možností stanovených Podmínkami užití. Nezakládejte články o tématech, pokud existuje jakákoli pochybnost o jejich významu. Počkejte raději, až článek založí někdo jiný a vytvoří alespoň kostru článku. Úzkostlivě dbejte na pravidla Wikipedie i při jejich případné editaci.

Encyklopedický styl

Wikipedie je encyklopedie, z tohoto důvodu by všechny články měly naplňovat charakter encyklopedického hesla a být psány výhradně encyklopedickým stylem. Příklady, čemu je vhodné se vyhnout v případě článků o firmách, podnikatelích, organizacích atp., které mohou sebe nebo své produkty potenciálně propagovat:

  1. Text v první osobě:
    1. Nabízíme odvoz starého spotřebiče.
    2. Naše botanická zahrada nabízí návštěvníkům také prohlídku exponátů kaktusů.
    3. Jednáme s klienty na rovinu.
  2. Poukazování na významnost a kvalitu předmětu článku (Pokud je skutečně předmět článku něčím jedinečný, je vhodné tuto informaci uvést bez hodnotících přívlastků a podložit výhradně kvalitním věrohodným zdrojem nezávislým na předmětu článku, jenž nemá z propagace předmětu článku prospěch; pozor na placený reklamní prostor v jinak věrohodných zdrojích. Obecně je vhodné vyhnout se slovnímu balastu a pečlivě dodržovat nezaujatý úhel pohledu):
    1. Jednoduchá obsluha, dlouhá výdrž baterie a možnost sestavit si vlastní výrobek podle svých představ, to vše činí tento produkt jedinečným!
    2. Společnost patří mezi nejužší světovou špičku v oboru a je světovou jedničkou v elektronové litografii. Její hologramy jsou využívány v mnoha zemích celého světa.
    3. Společnost je jedním z největších a nejvýznamnějších tuzemských prodejců podlahových krytin, zajišťuje prodej a servis na celém území ČR.
    4. Společnost se profiluje jako společensky odpovědná firma, která se nezaměřuje pouze na obchodní zájmy.
    5. Limonáda „Superchuť” je nejoblíbenější značkou limonád v Česku i na Slovensku.
    6. V luxusním hotelu jsou velkolepé apartmány.
  3. Informace o cenách:
    1. Zřízení této služby stojí pouze 4500 korun.
    2. Firma nabízí také neomezený mobilní tarif „Kecal” za 900 korun měsíčně.
  4. Výpis služeb, zvláště pokud lze podobné služby s velkou pravděpodobností nalézt i u konkurence (Informace o tom, jaké služby poskytují banky, mají být obecně zmíněny v článku Banka, nikoli v článcích o jednotlivých firmách, tedy pokud skutečně daná organizace není poskytovanou službou výjimečná od jiných, což reflektují věrohodné nezávislé zdroje):
    1. Společnost nabízí klientům individuální řešení.
    2. Cestovní kancelář nabízí pobyty u moře, lyžařské zájezdy na hory, exotické zájezdy, poznávací zájezdy, lázeňské a wellness pobyty a mnoho dalších variant a možností trávení dovolené.
    3. Banka nabízí běžné i spořicí účty, bezkontaktní platební karty, zlaté platební karty, hypotéky, spotřebitelské půjčky, pojištění, termínované vklady, investice a podnikatelské úvěry.
  5. Odkazy na falešné/anonymní autority a vyhýbavá slova:
    1. Řada lidí si myslí, že Dr Pepper je nejlepší sycený nápoj.
    2. Na základě dlouhodobých výzkumů a testů je tento výrobek vhodný i pro extrémně citlivou pokožku.
    3. Uživatelé oceňují systém zejména kvůli rozsahu funkčností a možnostem přizpůsobení dle specifických požadavků.

Význam tématu

Články ve Wikipedii jsou o encyklopedicky zajímavých tématech, přičemž encyklopedická významnost je dokládána přítomností alespoň dvou nezávislých netriviálních věrohodných zdrojů. Články, jejichž předmět není znám větší skupině lidí, přinášejí problém – není dost wikipedistů, kteří by článek mohli upravovat a kontrolovat. Někdy jsou to pokusné články, ke kterým se autoři nikdy nevrátí. Kvalita článků Wikipedie roste s počtem editací, pokud je vytvořen článek jen pro jednu editaci, měl by být smazán.

Pokud píšete o tématu, o jehož významu by mohly vzniknout pochybnosti, snažte se v článku význam jasně vysvětlit a doplnit odkazy na externí zdroje (např. články v denním tisku).

Ale články o jiných firmách tu jsou?

Pokud se ptáte, proč byl smazán Vámi vložený článek o firmě, webu či jiném subjektu, ačkoliv na Wikipedii jsou články o Microsoftu, Googlu a dalších, pak je třeba si uvědomit, že je zásadní rozdíl mezi nezaujatě psaným článkem o encyklopedicky významné firmě a propagačním či jen ne až tak encyklopedickým stylem psaným textem. Navzdory snahám komunity je také pravděpodobné, že na Wikipedii můžete narazit na článek, jenž vyznívá propagačně. Prosím, nevyužívejte existence těchto článků k argumentaci pro zachování vlastního článku, u něhož je Vám vytýkán propagační tón. Podobně jako přehlédnuté vandalismy nemohou omlouvat vandalizování Wikipedie, existence přehlédnutých propagačních článků nemůže omlouvat vkládání další propagace.

Nedílnou součástí je také zdrojování, zvláště u článků o komerčních subjektech nebo o žijících osobách je nanejvýš vhodné doložit již zmíněnou encyklopedickou významnost pomocí alespoň dvou nezávislých netriviálních věrohodných zdrojů, které o něm publikovaly, a tyto v článku uvést. Jinak hrozí jeho odložené smazání.

Vlastnění článků

Pokud autor článku pokládá Wikipedii za jeden z kanálů vhodných pro propagaci firmy, politika atd., může být zaskočen tím, že nebude výlučným správcem takového textu, jako tomu může být na LinkedIn, Facebooku a v dalších projektech, kde si subjekt svůj profil spravuje sám a ve svém zájmu. Ve Wikipedii je pravděpodobné, že pokud je téma článku významné a článek nebude smazán, ostatní editoři budou odstraňovat pasáže formulované jako nabídky, budou se snažit propagační informace ověřit a zkorigovat podle publikovaných zdrojů včetně nezávislých a kritických a budou přidávat pasáže z historie, vlastnické struktury, publikované osobní informace, informace o publikované kritice atd. Mnohé informace pak mohou vyznít vůči subjektu článku i negativně nebo mu být nepříjemné či mu způsobit ekonomickou ztrátu. To však nemůže být důvodem k odstranění těchto informací ani k odstranění článku. Původní autor článku k němu nemá žádná zvláštní práva. Založení článku je nezvratný krok, kterého mnozí, kdo nepochopili podstatu Wikipedie, mohou později litovat.

Související články