Wikipedie:Článek týdne/2019/20

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Alexandr modrý
obrázek
Soubor:Psittacula exsul.jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Kresba samice
anotace

Alexandr modrý (Psittacula exsul) je vyhynulý druh papouška, který endemitně obýval ostrov Rodrigues v západní části Indického oceánu. Pravděpodobně se vyvinul z alexandra malého (Psittacula krameri), s nímž byl blízce příbuzný. Z něj se naopak možná vyvinuly jiné druhy endemitních papoušků z blízkých ostrovů Mauricius a Réunion. Měřil asi 40 cm na délku, tedy podobně jako alexandr malý. Peří mělo zbarvení šedé až břidlicově modré, což je u převážně zelených alexandrů neobvyklé. Samec byl tmavší než samice a obě pohlaví se odlišovala také zbarvením zobáku; samička jej měla černý, samec červený. Přesný popis zbarvení samce je však nejistý, protože byl odchycen pouze jediný exemplář, a ten pravděpodobně ještě nedosáhl pohlavní dospělosti. Samci asi měli červené skvrny na křídlech. Obě pohlaví měla černě zbarvenou oblast od brady až k týlu, u samců byla její barva jasnější. Končetiny byly šedé a duhovka žlutá. Ze 17. století pocházejí záznamy o zelených jedincích, takže alexandři modří možná mohli mít i zelenou či modrozelenou barvu, to však nikdy nebylo s jistotou prokázáno. O chování tohoto druhu je známo jen málo informací. Živil se pravděpodobně plody rostliny Cassine orientalis. Byl velmi krotký a dovedl se naučit mluvit.

Alexandra modrého objevil francouzský hugenot François Leguat a jinými autory byl zmíněn pouze několikrát. Existují pouze dvě kresby žijících ptáků; jeden exemplář byl chován během 70. let 18. století v zajetí. Vědeckého popisu se druh dočkal roku 1872, holotyp představovala samice. Samce, posledního zaznamenaného jedince, odchytili roku 1875. Jedná se o jediné dva muzejně zachované exempláře. Pták se stal vzácným kvůli odlesňování a asi i lovu, ale pravděpodobně vyhynul až po silných tropických cyklónách a bouřích, které zasáhly ostrov koncem 19. století.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
rok (formát: RRRR)
týden (formát: TT)
poznámka (k návrhu)

návrh
+0Komentář Navrhl/a: OJJ, Diskuse 3. 4. 2018, 09:39 (CEST)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +1Ano Bylo by dobré ještě doladit češtinu článku, ale není to tak hrozné, aby se papoušek už teď nemohl prezentovat na hlavní straně.--Ioannes Pragensis (diskuse) 17. 3. 2019, 09:25 (CET)[odpovědět]
  2. +1Ano --Khamul1 (diskuse) 2. 5. 2019, 17:47 (CEST)[odpovědět]