Wikipedie:Článek týdne/2010/38

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dospělec přástevníka medvědího

Přástevník medvědí Arctia caja (Linné, 1758) je noční motýl z čeledi přástevníkovitých, který je hojně rozšířen na území celé Evropy, AsieSeverní Ameriky a který se řadí mezi nejznámějšího zástupce této čeledi. Na území Česka není přástevník ohrožen a nepatří tak mezi chráněné druhy.

Přástevník obývá většinou okraje lesů, lze ho nalézt také na zahradách od nížin po vrcholky hor, nejhojnější je ale v podhůří do nadmořské výšky 600 metrů. Vytváří pouze jednu generaci, která létá od června do září s tím, že do následujícího roku přezimovávají housenky. Housenky nejsou v potravě nikterak vybíravé a holdují mnoha druhům rostlin, občas se vyskytují na zahrádkách a polích – z toho důvodu byly zařazeny mezi škůdce.

Rozpětí křídel přástevníka dosahuje přibližně 57 cm. Výrazné zbarvení dospělců pomáhá varovat případné predátory – dává najevo, že motýl není k jídlu vhodný, neboť jeho tělní tekutiny obsahují jedovaté látky. V případě napadení motýl překvapivě roztáhne zadní křídla, což útočníka zažene či případně dá přástevníkovi čas ulétnout. Housenky se brání pomocí chlupů vyrůstající po celém těle a při napadení pak stočením do klubíčka a pádemlistu na zem.