Wikipedie:Článek týdne/2010/13

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Titulní strana druhého vydání Masarykovy České otázky

Spor o smysl českých dějin je označení polemiky ohledně pojetí českých dějin, jež se odehrávala přibližně v letech 18951938 a jíž se účastnily zejména přední osobnosti české filosofie (Tomáš Garrigue Masaryk, Emanuel Rádl) a české historiografie (Josef Pekař, Kamil Krofta, Zdeněk Nejedlý, Jan Slavík).

Podnětem rozepře se stalo Masarykovo pojednání Česká otázka, vycházející z představy, že české hnutí se zakládá na myšlence humanity, jež od husitství pokračuje přes reformacinárodní obrození až do současnosti. Polemika se nicméně rozhořela až v 2. desetiletí 20. století, když Jindřich Vančura znevážil práci předního historika Jaroslava Golla. Toho se zastal především jeho žák Josef Pekař, který navíc poukázal na vědeckou nepodloženost Masarykových tezí.

Po vzniku Československa začala polemika nabývat odlišného charakteru. Spory o Masarykovu teorii se sice vedly dále, do popředí se však stále více dostávala diskusemetodologii historické vědy. Velmi důležitou roli zde sehrály příspěvky Jana Slavíka, jenž zpochybňoval přístup pozitivistické historiografiedějinám. Spory nakonec utichly po smrti Pekaře a Masaryka roku 1937 a zejména kvůli nacistické okupaci Československa roku 1939.