Vyšný (Křišťanov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vyšný
Obnovená kaple ve Vyšném
Obnovená kaple ve Vyšném
Lokalita
Charakterzaniklá osada
ObecKřišťanov
OkresPrachatice
KrajJihočeský kraj
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíKřišťanov (17,95 km²)
Nadmořská výška887 m n. m.
PSČ38301
Vyšný
Vyšný
Další údaje
Zaniklé obce.cz843
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vyšný (dříve Mísava, německy Miesau) je zaniklá osada v okrese Prachatice, ležící na území obce Křišťanov. Nachází se 8 km východně od Volar, nad údolím Blanice a Puchéřského potoka, v nadmořské výšce 887 m.

Historie osady[editovat | editovat zdroj]

Vyšný na národnostní mapě soudního okresu Chvalšiny k roku 1930

V zakládacích listinách kláštera Zlatá Koruna je někdejší osada Vyšný poprvé zmíněna v roce 1343 pod jménem Ebenaw. Od roku 1398 je nazývána Miesau. Obživou místních obyvatel bylo zemědělství a sklářství. Rozsáhlý vrchovištní mokřad byl odlesněn a půda zúrodněna. Sklářská huť „Misav“ byla poprvé zmíněna v 15. století. Ve sklářské huti se pracovalo v letech 16021793 a zrcadlové sklo se odtud vyváželo do Norimberka. V roce 1722 ve sklárně vypukl požár, který zničil značnou část osady. Práci sklářů připomínají místní jména Spálenec a Puchéřský potok. Roku 1809 byla založena sklárna v sousedním Arnoštově. Ze sedmi vodou bohatých studní ve Vyšném se část odváděla náhonem až do Arnoštova. K roku 1930 žilo ve Vyšném ve 14 domech 95 obyvatel, z nichž všichni byli Němci.[1] Před rokem 1946 se ve Vyšném nacházelo 15 domů, několik křížků, božích muk, uprostřed osady větší kaplička. Po nuceném odsunu německého obyvatelstva byly zemědělské plochy obhospodařovány státem. Domy postupně chátraly a v 70. letech byly stavby v celé osadě srovnány se zemí.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V roce 2004 byla ve Vyšném znovu postavena kaple a byly rekonstruovány zbytky studní. U silnice Křištanov – Arnoštov je vyhlídka na Boubín, Bobík, Plechý a Knížecí stolec.

Příroda[editovat | editovat zdroj]

Bývalá osada Vyšný leží na území CHKO Šumava a nachází se tu přírodní památka Vyšný - Křišťanov s chráněnými rostlinami (šafrán, prstnatec, prha arnika, pětiprstka, jalovec, sedmikvítek).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Statistický lexikon obcí v zemi České. Praha: Státní úřad statistický, 1934. Dostupné online. S. 168. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]