Vodice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o městě v Chorvatsku. Další významy jsou uvedeny na stránce Vodice (rozcestník).
Vodice
Večerní přístav a věž kostela sv. Kříže
Večerní přístav a věž kostela sv. Kříže
Vodice – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška1 m n. m.
StátChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
Vodice
Vodice
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha92,7 km²
Počet obyvatel8 074 (2021)
Hustota zalidnění87,1 obyv./km²
Správa
starostkaBranka Juričev-Martinčev (HDZ)
Oficiální webwww.grad-vodice.hr
Telefonní předvolba022
PSČ22211
Označení vozidelŠI
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vodice (italsky Vodizze) je malé město Šibenicko-kninské župy v Chorvatsku. Leží na pobřeží Jaderského moře, ve střední Dalmácii 11 km severozápadně do Šibeniku. Podle sčítání lidu z roku 2021 zde žilo 8074 obyvatel, z čeho 94,3 % se hlásí k chorvatské národnosti.

Název města je odvozen od výrazu voda, díky četným vodním pramenům, jimž Vodice kdysi zásobovala své okolí. První zmínka pochází z první poloviny 15. století.

Charakter a ekonomika města[editovat | editovat zdroj]

Promenáda a přístav na nábřeží v centru městečka
Farní kostel Nalezení svatého Kříže

Vodice je známé přímořské letovisko a velmi oblíbená turistická prázdninová destinace, proto je letní turistika nejdůležitějším průmyslovým odvětvím města. Většina místního obyvatelstva se podílí na turistickém ruchu, poskytuje ubytování turistům ve zdejších hotelech, motelech a penzionech, soukromých apartmánech nebo pokojích. V průzkumech veřejného mínění je již několik let po sobě vyhlášeno třetím nejoblíbenějším dalmatským pobřežním městem.

V centru města se nachází rozlehlý přístav, ze kterého se konají plavby na blízké ostrovy Prvić, Trijat, Žirje, Kaprije nebo Zlarin. Vodice je též jedním z výchozích míst pro návštěvu Národního parku Kornati nebo Národního parku Krka.

Vodice má rovněž silné zemědělské zázemí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V době římské nadvlády byla v tehdejší provincii Dalmácie v místech dnešní Vodice založena osada jako Arausa. Písemně je Vodice poprvé zmíněna v historických dokumentech v roce 1402 při stavbě starého kostela sv. Kříže (crkva sv. Križa) na západní straně města.

V období let 1412-1797 bylo město součástí Benátské republiky. Ve středověku, bylo město obléháno Turky, ale díky svému opevnění z benátských dob se nájezdům ubránila. Tehdejší opevnění se do současnosti nedochovalo, drtivá většina byla rozebrána a použita při stavbě domů v centru města. Dochovala se pouze Čorićova věž (Čorićev toranj) v centru města ze 16. století. V době turecké hrozby se místní obyvatelé uchýlili na nedalekou horu Okit, kde založili osadu a na vrcholku hory roku 1660 postavili kapli Panny Marie Karmelské. Ta byla zničena v roce 1942 italským válečným námořnictvem. V roce 1967 byla obnovena již jako kostel a během občanské války v roce 1991 opět zničen. Současná nová podoba pochází z roku 1995, kdy byl kostel obnoven.[1]

Ze 17. století je pak barokní farní kostel Nalezení sv. Kříže nedaleko Čorićovy věže.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Mezi památkami, které stojí za vidění ve Vodici, jsou starý kostel sv. Kříže (chorvatsky Sveti Križ) dokončený v roce 1421 a barokní farní kostel Nalezení sv. Kříže (župna crkva Našašća sv. Križa) v centru města postavený v roce 1746.

Dva kilometry od centra města se na hoře Okit nachází nově postavený kostel Panny Marie Karmelské. Okit zároveň nabízí pozoruhodný výhled na celou oblast Vodice, ostrovy Prvić, Zlarin a další pobřežní ostrovy.

Osobnosti města[editovat | editovat zdroj]

Ve Vodici se narodil slavný chorvatský dramatik, spisovatel a scenárista Ivo Brešan (1936–2017).

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Crkvena povijest Vodica [online]. Vodice Parish [cit. 2020-09-23]. Dostupné online. (chorvatsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]