Virální obsah

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Virální obsah nebo také virál (ze slova virus) je typ obsahu na internetu, který za krátký časový úsek dosáhne vysokého počtu spotřebitelů, nehledě na to, zda-li se jedná o formu psanou, videa či obrázku. Výraz ve spojení s online světem poprvé použil mediální kritik Douglas Rushkoff, který popisoval uživatele jako nakažené virem, kteří jej šíří na další uživatele ve svém okolí.[1] Ke sdílení uživatelé používají v dnešní době především sociální sítě, e-maily a osobní webové stránky.

Virální média[editovat | editovat zdroj]

Virální média slouží k šíření virálního obsahu mezi uživateli. Mezi nejznámější platformy patří např. YouTube, Facebook, Instagram, Twitter nebo TikTok.

Virální videa[editovat | editovat zdroj]

Převzato z článku: Virální video

Virální video nebo také videomem je nejběžnější forma virálního obsahu. Virální video může být vytvořeno jako součást virálního marketingu, ale často to jsou videa, která jsou vytvořena spontánně a lidé je sdílejí kvůli zajímavému obsahu. Většina virálních videí obsahuje humor a spadá do širokých kategorií:

Ice Bucket Challenge[2]
  • Neúmyslné: Video, u kterého tvůrce nikdy nezamýšlel, aby se stalo virální. Takové video může být zveřejněno tvůrcem nebo sdíleno s přáteli, kteří pak obsah šířili dál.
  • Humorné: Video, které bylo vytvořeno za účelem pobavení lidí. Pokud je video dostatečně vtipné, rozšíří se.
  • Propagační: Video navržené tak, aby se stalo virální s marketingovým sdělením ke zvýšení povědomí o značce. Propagační virální video spadá pod virální marketingové praktiky.[3]
  • Charita: Video vytvořeno a šířeno za účelem shromažďování darů. Například výzva Ice Bucket byla hitem sociálních sítí v létě 2014.[4]
  • Umělecká představení: Video vytvořené umělci s cílem upozornit na problém, vyjádřit myšlenky a svobodu kreativity.
  • Politické: Virální video je mocným nástrojem politiků ke zvýšení jejich popularity.

Mezi celosvětově nejznámější virální videa patří hudební videoklip Gangnam Style[5] od jihokorejského zpěváka PSY, který jako první překonal na YouTube hranici jedné miliardy zhlédnutí.

Virální obrázky[editovat | editovat zdroj]

Virální obrázky jsou grafiky, obrázky a grafy sdílené převážně na sociálních sítích nebo v e-mailech. Někdy jsou tyto obrázky předávány na sociálních sítích tak široce, že je téměř nemožné určit původní zdroj.[6]

Mem (meme)[editovat | editovat zdroj]

Mem je jednotka kulturní informace šířené imitací. Slovo zavedl Richard Dawkins ve své knize The Selfish Gene jako pokus vysvětlit memetiku, neboli jak se myšlenky replikují, mutují a vyvíjejí.[7] Vytvoření internetu umožnilo uživatelům vybírat a sdílet obsah mezi sebou elektronicky, což poskytuje nové, rychlejší a decentralizovanější kontrolované kanály pro šíření memů. Uživatelsky přívětivé nástroje pro úpravu fotografií, jako je Photoshop, webové stránky a aplikace pro úpravu obrázků, usnadnily vytváření memů, kde je oblíbený obrázek překrytý různými vtipnými textovými frázemi. Tyto memy jsou obvykle vytvořeny pomocí písma Impact.

Explicitní fotografie[editovat | editovat zdroj]

Fotografie, která obsahuje částečnou nebo úplnou nahotu. Sdílí se na sociálních sítích, ať už s vědomím osob na fotografii, či bez něj. Například fotografie nahého univerzitního týmu volejbalistek z Wisconsinu, která kolovala internetem v roce 2022.[8]

Fotografie celebrit[editovat | editovat zdroj]

Fotografie celebrit jsou oblíbené zejména na sociálních sítích. Pomocí velkého počtu fanoušků se tyto fotografie rychle šíří, označují se jako "to se mi líbí" a komentují. Často se jedná o obrázky s šokujícími informacemi či odhalením.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Viral phenomenon na anglické Wikipedii.

  1. Co je to virál, jak vzniká a jak se šíří? [online]. [cit. 2023-01-19]. Dostupné online. 
  2. SLGCKGC. Doing the ALS Ice Bucket Challenge. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  3. What is a Viral Video? - Definition from Techopedia. Techopedia.com [online]. [cit. 2023-01-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. The surprising impact of the ALS ice bucket challenge [online]. [cit. 2023-02-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2023-02-04. (anglicky) 
  5. PSY - GANGNAM STYLE(강남스타일) M/V. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  6. PolitiFact | Viral image. www.politifact.com [online]. [cit. 2023-01-19]. Dostupné online. 
  7. Meme | Definition, Meaning, History, & Facts | Britannica. www.britannica.com [online]. [cit. 2023-01-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. STYLES, Ruth. Photos of Wisconsin volleyball team leaked came from a PLAYER'S phone. Mail Online [online]. 2022-10-27 [cit. 2023-01-19]. Dostupné online.