Vilém Michl mladší

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vilém Michl mladší
Narození1. ledna 1859
Slaný Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí22. srpna 1936 (ve věku 77 let)
Slaný ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníMěstský hřbitov ve Slaném
Národnostčeská
Povoláníkonstruktér, podnikatel
ChoťMarie Michlová (roz. Čížková)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vilém Michl mladší (1. ledna 1859 Slaný22. srpna 1936 tamtéž) byl český průmyslník, konstruktér a strojírenský podnikatel. Roku 1894 se stal zakladatelem a majitelem dílny na výrobu bicyklů a později i motocyklů značky Orion, která se tak stala nejstarší českou specializovanou firmou na výrobu jízdních kol a motocyklů, a jednou z prvních v celém Rakousku-Uhersku. V čele závodu stál až do jeho zániku v roce 1932.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve Slaném do rodiny veřejně činného měšťana Viléma Michla staršího. Získal základní a střední vzdělání. Od mládí se věnoval cyklistice a velocipedistice, roku 1887 inicioval ve Slaném vznik sportovního a cyklistického klubu, jednoho z prvních v Čechách, jehož se následně stal předsedou.

Podnikání[editovat | editovat zdroj]

Jelikož se všechny bicykly musely do Čech dovážet, pokusil se Michl vytvořit domácí výrobu kol. V dubnu roku 1894 otevřel ve Slaném dílnu s několika dělníky zabývající se výrobou a opravou jízdních kol. Jen rok nato byl založen obdobný závod pod značkou Laurin & Klement založený Václavem Klementem a Václavem Laurinem v Mladé Boleslavi. Se svými produkty slavila firma rychlý úspěch a již roku 1895 Michl nechal pro svůj závod vystavět nový tovární areál v lokalitě na Skalkách u Slaného. Soustružnickou dílnu zde poháněl parní stroj, který Michl osobně vyrobil. Nedaleko továrny žil s rodinou v prostorné vile.

Motocykly Orion[editovat | editovat zdroj]

Podobně jako další tehdejší cyklovýrobní závody, i Michlova firma se záhy začala zajímat o konstrukci motocyklu, tedy v základu tělesa bicyklu poháněného spalovacím motorem. První stroj byl v závodu vyroben roku 1902 pod značkou Orion o výkonu 2 HP. Po úspěšné účasti na výstavě v Lipsku začala firma se sériovou výrobou motocyklů Orion v různých typových řadách. Jako jedna z prvních firem uvedla také stroje určené ženám, se sníženým rámem umožňujícím mimo jiné jízdu v sukni. Vedle jízdních kol a motorek patřily k produktům závodu také signální a kontrolní důlní přístroje, drobné domácí spotřebiče či zemědělské stroje. V době svého největšího rozmachu zaměstnával Michl ve svém závodu přes 120 dělníků, techniků a úředníků.

Po celou dobu existence závodu představovala mladoboleslavská firma Laurin & Klement největšího konkurenta Michlovy firmy. I po jejich vzoru se Michl rozhodl investovat do vývoje a výroby leteckých motorů, rovněž pod značkou Orion, které byly testovány například pražským leteckým závodem Aero. Technicky ale neobstály a ze zakázky sešlo. V kombinaci s probíhající hospodářskou krizí a novou sílící motocyklovou značkou Jawa bylo další pokračování závodu neúnosné a firma tak roku 1932 vyhlásila bankrot. Michl se postaral, aby všichni z propuštěných dělníků dostali řádné odstupné, které vydalo za téměř celou hodnotu firmy.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Vilém Michl mladší zemřel ve Slaném 22. srpna 1936 ve věku 77 let. Pohřben byl v rodinné hrobce na Městském hřbitově ve Slaném.

Rodinný život[editovat | editovat zdroj]

Roku 1891 se oženil s Marií Čížkovou, počali společně syny Viléma, Zdeňka a Miloše.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]