Vertu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vertu
Logo
Logo
Základní údaje
Datum založení1998
ZakladatelNokia
SídloChurch Crookham, Hampshire, Velká Británie
Adresa sídlaHampshire, Spojené království
Charakteristika firmy
Oblast činnostitelekomunikace
Produktyluxusní mobilní telefony
MajitelMurat Hakan Uzan
Identifikátory
Oficiální webhttp://vertu.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vertu byl britský výrobce a prodejce luxusních a ručně vyráběných mobilních telefonů. Značku založil v roce 1998 finský výrobce mobilů Nokia. V říjnu 2012 Nokia prodala značku Vertu soukromé investiční skupině EQT VI za blíže nespecifikovanou cenu, (neoficiální informace uvádějí částku cca 200 milionů USD), ale ponechala si 10% podíl. Koncem roku 2013 měla společnost kolem 350 000 zákazníků a její telefony se prodávaly v 500 maloobchodních prodejnách, včetně 70, které provozovala přímo společnost. V roce 2015 bylo oznámeno, že EQT prodala svůj podíl ve Vertu společnosti Godin Holdings, holdingové společnosti se sídlem v Hongkongu.

Koncept[editovat | editovat zdroj]

Podle listu The Economist bylo hlavní myšlenkou nabízet na trhu telefony výhradně jako módní doplňky, v duchu slov: „Když můžete utratit 20 000 dolarů za hodinky, tak proč ne za mobilní telefon?“ Telefony Vertu, neboli „mobilní komunikační nástroje“, jsou vyráběny v dílnách společnosti v Church Crookhamu, v hrabství Hampshire v Anglii. Prodejní strategie zdůrazňuje hlavně kvalitu výroby, styl a servis, ne tolik funkce mobilního telefonu. Firma má sídlo ve Velké Británii, kanceláře se nalézají v New Yorku, Dubaji, Moskvě, Frankfurtu, Hongkongu, Paříži a Singapuru. V listopadu Massimiliana Poglianiho v roli CEO společnosti Vertu nahradil Billy Crotty, který byl o tři měsíce později vystřídán Gordonem Watsoem. Společnost má 900 zaměstnanců.

Kolekce[editovat | editovat zdroj]

Telefon Vertu Signature z nerezové oceli
Telefon Vertu Signature z nerezové oceli

Model, který je vlajkovou lodí firmy, se jmenuje Signature. Jeho klávesnice obsahuje téměř 5 karátů rubínových ložisek. Dalšími modely jsou Ascent, Constellation Classic, Constellation Ayxta, společně s chytrými telefony Constellation Quest a Constellation (na trh uveden v říjnu 2011). Telefony Ascent jsou navrženy tak, aby byly lehké a odolné, jsou vyrobené z hliníku nebo titanu a vulkanizované gumy a kůže. Modely Classics jsou jednoduché a malé přístroje. Ayxtas – to jsou „véčkové“ telefony, které jsou nabízeny v různých variantách a barvách. Model Quest je prvním chytrým telefonem značky Vertu, který je vybaven plnou QWERTY klávesnicí s tlačítky vyrobenými ze safíru. Po tomto modelu následoval v roce 2011 model Constellation, první model této značky s dotykovým displejem.

V únoru 2013 uvedla společnost Vertu na trh model Vertu Ti, první telefon značky Vertu s operačním systémem Android, po němž v červnu 2014 následoval model Signature Touch. Model Signature Touch je špičkový přístroj, který běží na čtyřjádrovém procesoru Snapdragon 801 s frekvencí 2,3 GHz. Je vyráběn s 4,7 palcovým displejem s rozlišením 1080p, 64GB úložného prostoru, LTE, NFC a bezdrátovým nabíjením Qi. Cena telefonu Signature Touch je od 10 300 USD/7 900 EUR za základní model po maximální cenu 21 900 USD/16 900 EUR za model Pure Jet Red Gold.

Vertu vyrábí také limitované edice telefonů ve spolupráci se společnostmi Ferrari, Bentley, Lapo Elkann a Ermenegildo Zegna.

Distribuce[editovat | editovat zdroj]

Značka Vertu je k dispozici ve zhruba 500 obchodech, včetně 70 značkových butiků Vertu Boutiques, v 66 zemích. Telefony Vertu jsou nabízeny ve značkových prodejnách, v rámci koncese pak v předních obchodních domech jako Harrods a Selfridges v Londýně a u dalších autorizovaných maloobchodníků, jako například Tourneau v USA, v Pařížské ulici v Praze a DLF Emporio v Novém Dillí v Indii. Butik Vertu se nalézá i v Pekingu, v Oriental Plaza v nákupní čtvrti Wang-fu-ťing. Tři butiky Vertu Boutiques se nacházejí i ve Spojených státech: na Madison Avenue v New Yorku, resortu a kasinu Wynn v Las Vegas a na Rodeo Drive v Beverly Hills. V Dubaji je řada obchodů, například Mall of the Emirates, Dubai Mall a Burjuman Mall.

Krach[editovat | editovat zdroj]

Společnost Vertu se v červenci 2017 dostala do insolvence, kdy dlužila částku 128 milionů liber šterlinků, v přepočtu 4 miliardy korun českých. Propuštěno bylo na 200 zaměstnanců. Současný majitel turecký miliardář Uzan si však hodlá ponechat licence na značku a případně ji v budoucnu obnovit.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Vertu na anglické Wikipedii.

  1. DOTEKOMÁNIE.CZ. Luxusní značka mobilů Vertu (ne)končí | Dotekománie.cz. Dotekománie.cz. 2017-07-15. Dostupné online [cit. 2017-07-16]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]