Přeskočit na obsah

Velvyslanectví Bosny a Hercegoviny v Praze

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Velvyslanectví Bosny a Hercegoviny v Česku
Poloha
AdresaPraha, ČeskoČesko Česko
UliceOpletalova
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Velvyslanectví Bosny a Hercegoviny v Praze (bosensky Ambasada Bosne i Hercegovine u Pragu) je zastupitelský úřad Bosny a Hercegoviny v České republice. Sídli v budově na adrese Opletalova 27 na Novém Městě v Praze, nedaleko městského hlavního nádraží.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Po rozpadu Jugoslávie začátkem 90. let 20. století Česká republika uznala dne 8. února 1993 nezávislost Bosny a Hercegoviny. Bosenské velvyslanectví v Praze bylo pak otevřeno v říjnu 2005.[1] Z důvodu absence zastupitelského úřadu na Slovensku pokrývá pražská ambasáda i tuto sousední zemi.

Služby[editovat | editovat zdroj]

Mezi hlavní poskytované služby úřadu patří konzulární pomoc občanům Bosny a Hercegoviny, vydávání cestovních pasů a cestovních dokladů, udělování víz a posilování ekonomické spolupráce obou zemí

Okolo roku 2016 se ambasáda skládala z pěti zaměstnanců: velvyslance, prvního tajemníka, konzulárního pracovníka, řidiče a technického sekretáře.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ambasada Bosne i Hercegovine u Pragu na bosenské Wikipedii.

  1. Bilateralni odnosi | Ambasada/Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine u Pragu. bhembassy.cz [online]. [cit. 2024-06-20]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]