Velká Kolumbie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Velká Kolumbie
Gran Colombia
1819–1830 Republika Nová Granada 
Ekvádor 
Venezuela 
Vlajka státu
vlajka
Státní znak
znak
Geografie
Mapa
Obyvatelstvo
španělština
Státní útvar
Vznik
Zánik
rozpad na jednotlivé suverénní státy
Státní útvary a území
Předcházející
Následující
Republika Nová Granada Republika Nová Granada
Ekvádor Ekvádor
Venezuela Venezuela

Velká Kolumbie je název zaniklého státu na severu jihoamerického kontinentu, který existoval krátké období v první polovině 19. století a oficiálně se jmenoval República de Colombia. Přídavné jméno „Velká“ se k názvu státu přidává, aby se předešlo záměně se současnou Kolumbií.

Velká Kolumbie byla formálně ustanovena „Zákonem o založení republiky Kolumbie“ (španělsky Ley Fundamental de la República de Colombia), který vznikl během kongresu v Angostura (1819). Prakticky ale stát začal existovat až po kongresu v Cúceta (1821), kde byla přijata nová ústava. Téměř po celou dobu existence tohoto státu byl jeho prezidentem Simón Bolívar. Stát vznikal v pohnuté době válek španělských kolonií za nezávislost.

Území Velké Kolumbie se víceméně shodovalo s územním rozsahem španělských koloniálních držav místokrálovství Nová Granada, generálního kapitanátu Venezuela a presidencie Quito tzn. dnešní státy Panama, Kolumbie, Venezuela, Ekvádor a západní část Guyany (Guayana Esequiba), karibské pobřeží Nikaraguy (Pobřeží Moskytů), severovýchod Peru a menší území na jihu Kostariky a severu Brazílie.

Stát se rozpadl na pomezí konce 20. let a začátku 30. let 19. století pro velké politické rozdíly mezi federalistickými a centralistickými stranami, ale také kvůli napětí mezi různými národy, které spoluutvářely republiku.

Administrativní dělení[editovat | editovat zdroj]

25. června 1824 byl přijat „Zákon o územním rozdělení republiky Kolumbie“ (španělsky Ley de División Territorial de la República de Colombia). Ten rozdělil stát na 3 distrikty, které se dále dělily do 12 departementů.

distrikt departement (hlavní město)
Severní distrikt / Distrito del Norte
Departamento de Apure (Barinas)
Departamento del Orinoco (Ciudad Bolívar)
Departamento de Venezuela (Caracas)
Departamento del Zulia (Maracaibo)
Centrální distrikt / Distrito del Centro
Departamento de Boyacá (Tunja)
Departamento del Cauca (Popayán)
Departamento de Cundinamarca (Bogotá)
Departamento del Magdalena (Santa Marta)
Departamento del Istmo (Ciudad de Panamá)
Jižní distrikt / Distrito del Sur
Departamento de Azuay (Cuenca)
Departamento de Quito (Quito)
Departamento de Guayaquil (Guayaquil)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Velká Kolumbie na Wikimedia Commons
  • (Gran) Colombia: Relación geográfica, topográfica, agrícola, comercial y política [online]. Londýn: Baldwin, Cradock & Joy, 1822 [cit. 2011-08-27]. Dostupné online. (španělsky) 
  • VIDALES, Carlos. Observaciones sobre Colombia, su Gobierno, etc. [online]. 1823 [cit. 2011-08-27]. Dostupné online. (španělsky)