Přeskočit na obsah

Vaugirard (stanice metra v Paříži)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vaugirard
Nástupiště na stanici
Nástupiště na stanici
StátFrancie
Město15. obvod
Vznik5. listopadu 1910
Linky12
Externí odkazy
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vaugirard je nepřestupní stanice pařížského metra na lince 12 v 15. obvodu v Paříži. Nachází se na křižovatce ulic Rue de Vaugirard, pod kterou vede linka metra, u náměstí Place Adolphe Chérioux.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla otevřena 5. listopadu 1910 jako součást prvního úseku linky A mezi stanicemi Porte de Versailles a Notre-Dame-de-Lorette. Tuto linku provozovala Société du chemin de fer électrique souterrain Nord-Sud de Paris, zkráceně nazývaná jako Compagnie Nord-Sud (Společnost Sever-Jih). Po jejím sloučení se společností Compagnie du Métropolitain de Paris obdržela linka A v roce 1931 číslo 12.

Název[editovat | editovat zdroj]

Jméno stanice je odvozeno od názvu ulice Rue de Vaugirard. Tato ulice je se svými 4360 metry nejdelší ulicí v Paříži. Vaugirard je zkomolenina z Val Gérard neboli Gérardovo údolí. Gérard de Moret byl opat v Saint-Germain-des-Prés, který přispěl ve 13. století k rozvoji zdejší vesnice nazývané jeho jménem. Z původního Valgérard přes Vaulgérard vzniklo dnešní Vaugirard.

Na informačních tabulích je oficiální název stanice doplněn ještě podnázvem psaným malým písmem: Adolphe Chérioux podle zdejšího náměstí. Adolphe Chérioux (1857-1934) byl pařížský politik a starosta 15. obvodu.

Vstupy[editovat | editovat zdroj]

Východy ze stanice jsou umístěny na Rue de Vaugirard a Place Adolphe Chérioux před radnicí 15. obvodu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Vaugirard (métro de Paris) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Mairie d'Aubervilliers Metro v PařížiLinka 12 směr Mairie d'Issy
Volontaires Vaugirard Convention

Mairie d'AubervilliersAimé CésaireFront PopulairePorte de la ChapelleMarx DormoyMarcadet – PoissonniersJules JoffrinLamarck – CaulaincourtAbbessesPigalleSaint-GeorgesNotre-Dame-de-LoretteTrinité – d'Estienne d'OrvesSaint-LazareMadeleineConcordeAssemblée nationaleSolférinoRue du BacSèvres – BabyloneRennesNotre-Dame-des-ChampsMontparnasse – BienvenüeFalguièrePasteurVolontairesVaugirardConventionPorte de VersaillesCorentin CeltonMairie d'Issy