Vápí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vápí
વાપી
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška27,3 m n. m.
StátIndieIndie Indie
Svazový státGudžarát
Vápí
Vápí
Správa
Telefonní předvolba260
PSČ396191
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vápí (gudžarátsky વાપી, hindsky वापी) je město v indickém svazovém státě Gudžarátu. Má přibližně 160 tisíc obyvatel. Město je významným střediskem chemického a papírenského průmyslu, které ve městě způsobují značné znečištění. Americký Blacksmith Institute zařadil v roce 2007 Vápí mezi deset nejznečištěnějších měst na světě.[1]

Poloha a doprava[editovat | editovat zdroj]

Vápí leží na jihovýchodě Gudžarátu na pravém, severním břehu Damangangy několik kilometrů jihovýchodně od jejího ústí do Arabského moře v Damanu. Na západě i jihovýchodě sousedí se svazovým teritoriem Dádra a Nagar Havélí a Daman a Díu. Od Bombaje, hlavního města Maháráštry, je vzdáleno přibližně 176 kilometrů severně a od Suratu, většího města v Gudžarátu, přibližně sto kilometrů jižně.

Ve Vápí by měla být stanice na plánované vysokorychlostní trati Bombaj – Ahmadábád.

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Přibližně tři čtvrtiny obyvatelstva vyznávají hinduismus, necelá pětina islám, a přibližně 3 % džinismus. Další zastoupená náboženství, např. sikhismus, buddhismus a křesťanství, mají každé ještě menší podíl. Nejpoužívanějšími komunikačními jazyky jsou gudžarátština a hindština.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Vapi na německé Wikipedii a Vapi na anglické Wikipedii.

  1. HRUŠKA, Blahoslav. Nejzamořenější město světa? Opět čínský Lin-fen. aktualne.cz [online]. 2007-09-15 [cit. 2018-6-3]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]