Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košicích

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z UPJŠ)
Univerzita Pavla Jozefa Šafárika
Universitas Cassoviensis
ZkratkaUPJŠ
Rok založení1959
Typ školyveřejná
Vedení
Rektorprof. RNDr. Pavol Sovák, CSc.
Počty akademiků (k roku 2016[1])
Bakalářských studentů2820
Magisterských studentů3973
Doktorandů564
Studentů celkem7 067 (2019)
Další informace
Počet fakult5
SídloKošice
AdresaKošice, 041 80, Slovensko
Zeměpisné souřadnice
http://www.upjs.sk/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košicích (slovensky Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach) je slovenská univerzita v Košicích.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Univerzita vznikla v roce 1959 sloučením poboček Lékařské fakulty Univerzity KomenskéhoBratislavě a filosofické fakulty (vznikla z filologické fakulty Vyšší školy pedagogické v Prešově). Tím tak navázala na historickou jezuitskou Košickou univerzitu. V roce 1964 se k ní připojila Pedagogická fakulta se sídlem v Prešově. Roku 1963 se k ní připojila Přírodovědecká a v roce 1973 Právnická fakulta. V roce 1990 se univerzita rozšířila o další dvě fakulty – Pravoslavnou bohosloveckou a Řeckokatolickou bohosloveckou. Vedle univerzity Komenského se tak stala druhou univerzitou.

1. ledna 1997 byla rozdělena na dva samostatné právní subjekty, Univerzitu P. J. Šafárika v Košicích a Prešovskou univerzitu se sídlem v Prešově. Počet fakult se tím zredukoval na tři – Lékařskou, Přírodovědeckou a Právnickou, ke kterým roku 1998 přibyla Fakulta veřejné správy a k 1. lednu 2007 také Filosofická fakulta.

Kromě výše uvedených fakult je součástí univerzity také Ústav vzdělávání v Rožňavě.

Od roku 2003 univerzita vydává časopis UNIVERSITAS Šafarikiana.

Přírodovědecká fakulta[editovat | editovat zdroj]

Přírodovědecká fakulta je vědeckou institucí. Každoročně jsou zde otevírány obory biologie, fyzika, geografie, chemie, informatikamatematika, které lze studovat buď samostatně nebo jako v učitelských aprobacích. Prioritní úlohou fakulty ve vědeckovýzkumné činnosti je podpora grantové úspěšnosti, posílení interdisciplinárního a multidisciplinárního charakteru vědy a výzkumu a rozšíření mezinárodní spolupráce, především zapojením se do evropských vědeckých a vědeckotechnických projektů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Výročná správa o činnosti Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach za rok 2016 [online]. Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach [cit. 2017-11-25]. Dostupné online. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]