Tramvajová doprava v Miskolci

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tramvajová doprava v centru Miskolce

Tramvajová doprava tvoří v Miskolci významnou část zdejší městské hromadné dopravy. Jedná se však o síť relativně malou.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Tramvajová doprava ve městě na přelomu století

10. června 1897 vyjela v Miskolci první tramvaj. Bylo to na lince mezi Tiským nádražím a kostelem sv. Anny. Historicky to byla třetí tramvajová síť, zprovozněná na území tehdejšího Uherska (po Budapešti a Bratislavě). Jen první den se novým druhem dopravy svezlo více než sedm a půl tisíce cestujících (dnes je denní vytížení okolo 90 000). Dopravcem byla firma Miskolci Villamossági Rt. (Elektrické podniky Miskolce).

První linka se ukázala jako úspěch, takže bylo krátce poté rozhodnuto o vystavění druhé. Tato vedla ve směru od náměstí Búza tér k parku Népkert (Lidovému parku). Nová trať však již tolik vytížena nebyla; pouhé čtyři měsíce po jejím otevření se radnice města ji rozhodla zrušit. K tomu však došlo až teprve v roce 1960. Roku 1910 přibyla i meziměstská trať do nedaleké Hejőcsaby.

Až do roku 1947 zajišťoval tramvajový dopravce též i zásobování elektrickou energií pro Miskolc.

Po druhé světové válce byly hranice města posunuty dále od jeho středu; Miskolc se stal druhým největším městem MLR. Velký význam získaly závody těžkého průmyslu; budována byla panelová sídliště, přibývaly tudíž jak tramvajové, tak i autobusové linky; hlavním jejich úkolem bylo rozvážení dělníků do továren. Dopravcem se stala nově společnost Miskolci Közlekedési Vállalat, Miskolcská společnost pro hromadnou dopravu (od roku 1954).

V roce 2006 bylo celkem možné do provozu nasadit až 46 tramvají, v provozu však byly pouze dvě linky.

V listopadu 2011 vyhrála plzeňská Škoda Transportation zakázku na dodávku 31 nových obousměrných nízkopodlažních tramvají,[1] která v letech 2013–2014 dodala vozy Škoda 26T.[2] Na základě ankety mezi obyvateli budou nové soupravy bílo-zelené s motivem květin.[3]

Vozový park[editovat | editovat zdroj]

V Miskolci jezdí tramvaje těchto typů:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Škodovácké tramvaje budou vozit cestující v maďarském Miskolci [online]. Skoda.cz, 2011-11-25 [cit. 2011-11-25]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  2. Škoda vyvinula novou tramvaj pro Maďarsko. Vyjde levněji než pro Prahu [online]. Idnes.cz, 2012-02-14 [cit. 2012-02-14]. Dostupné online. 
  3. PETŘÍKOVÁ, Petra. Cestující v maďarském Miskolci se budou vozit v tramvajích z Plzně. idnes.cz [online]. 2010-6-4 [cit. 2013-6-4]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]