Trolejbusová doprava v Segedíně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Szegedský trolejbus Škoda 14Tr
Schéma trolejbusové (modře) a tramvajové (červeně) sítě v Segedíně

Jedna ze tří sítí trolejbusové dopravy v Maďarsku se nachází také v Segedíně. Jedná se o provoz malý (4 linky) a poměrně mladý (doprava zahájena 1979).

Historie[editovat | editovat zdroj]

O výstavbě trolejbusové sítě v Segedíně bylo rozhodnuto v 70. letech, kdy po zvýšení cen ropy přestaly ekonomicky vyhovovat autobusy, masově zavedené v 60. letech díky nízkým cenám paliv. Doprava na první segedínské trolejbusové lince byla zahájena 29. dubna 1979 mezi zastávkou Bartók tér a segedínskou dětskou nemocnicí. Tato linka byla o dva roky později prodloužena na současnou konečnou Vértói út. Dalšího prodloužení trolejbusové sítě se Segedín dočkal v letech 1982 a 1983. Nejdříve byla vystavěna odbočka v centru města do zastávky Vidra utca, o rok později byl zahájen provoz na odbočce na okraji města, na konečnou Makkosháza. V roce 1985 byla zprovozněna dlouhá trať z centra města severovýchodním směrem do zastávky Lugas utca. Další rozvoj místních trolejbusů nastal až na přelomu 20. a 21. století. Roku 1998 byla otevřena odbočka z tratí na severu města na konečnou Körtöltés utca. V roce 2004 začaly jezdit trolejbusy i do severozápadní části města z centra do zastávky Bakay Nándor utca. Zatím poslední zprovozněnou tratí je úsek Vidra utcaDugonics tér ve středu Segedíně, který kříží trať k nemocnici.

Vozový park[editovat | editovat zdroj]

Vozový park segedínských trolejbusů tvořily zpočátku výhradně vozy sovětské výroby ZiU 9, případně jeho varianty. Byly dodávány mezi lety 1979 a 1986, včetně ojetých trolejbusů z Budapešti. Na začátku 90. let bylo dodáno několik článkových vozidel Ikarus 280 T a také 11 československých vozů Škoda 15Tr (kloubové) a jeden sólo trolejbus Škoda 14Tr.[1] Na přelomu 20. a 21. století byl vozový park obnoven nákupem ojetých vozů 14Tr a 15Tr z Česka. V Segedíně také skončily tři vyřazené Škody 21Tr z Českých Budějovic a prototypy 21TrACG a 22TrAC (původně zkušební vozy výrobce). V provozu jsou zde i trolejbusy přestavěné z autobusů značek Volvo (1 ks) a Mercedes-Benz Citaro (4 ks). V roce 2007 zakoupil segedínský dopravní podnik pět vyřazených autobusů Škoda 21Ab z Plzně,[2] které na trolejbusy přestavěl a zprovoznil v roce 2009. Vozidla Škoda tak tvoří drtivou část místního vozového parku, který dohromady čítá přibližně 35 vozů. V současnosti Segedín odkupuje vyřazené trolejbusy typu Škoda 15Tr po modernizaci z Českých Budějovic.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Szeged trolibuszközlekedése na maďarské Wikipedii.

  1. CSAPÓ, Gábor; POPOVICS, Bálint. Szegedi trolibuszok [online]. [cit. 2008-08-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-09-16. (maďarsky) 
  2. KINDL, Robert. Nízkopodlažní trolejbusy Škoda v Segedíně. Dopravní magazín. 2008, čís. 6, s. 6. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]