M1 (linka metra v Budapešti)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Linka M1
Stát MaďarskoMaďarsko Maďarsko
Město Budapešť
Síť metra budapešťské metro
Datum otevření 2. května 1896
Poslední prodloužení 30. prosince 1973
Barva na mapě žlutá
Technické informace
Typ linky podzemní
Počet stanic 11
Délka 4,4 km
Depa Mexikói út
Soupravy Ganz MFAV
Mapa linky
schéma linek budapešťského metra s vyznačenou linkou M1
schéma linek budapešťského metra s vyznačenou linkou M1
Externí odkazy
OpenStreetMap mapová data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Průběh trati
Legenda
Vörösmarty tér
přeložka
Deák Ferenc tér
Bajcsy-Zsilinszky út
Opera
Oktogon
Vörösmarty utca
Kodály körönd
Bajza utca
Hősök tere
přeložka 1973
Állatkert
Széchenyi fürdő
Mexikói út
Některá data mohou pocházet z datové položky.
souprava metra na obratových kolejích ve stanici Vörösmarty tér
vstup do stanice Bajcsy-Zsilinszky út, ve směru na Vörösmarty tér
vyobrazení stanice Vörösmarty utca – částečný řez

M1, též Millenniumi Földalatti Vasút, hovorově Kisföldalatti (česky malá podzemka), je jedna z linek budapešťského metra. Jedná se o nejstarší linku metra na evropské pevnině. Otevřena byla v roce 1896 u příležitosti oslav tisíciletí příchodu Maďarů do Karpatské kotliny. Je dlouhá 4,4 kilometru a nachází se na ní 11 stanic.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1870 se budapešťské autority rozhodly pro výstavbu v současnosti jedné z nejvýznamnějších budapešťských tříd – Andrássy út. Její výstavba měla napomoci k odlehčení přeplněné Király utca a spojit Belváros s městským parkem (Városliget).

trasa linky M1

Radnice otevřeně nesouhlasila s vedením povrchové hromadné dopravy na ulici a stále více se přikláněla k výstavbě podzemní dráhy. Budapešťská radnice pověřila německou společnost Siemens & Halske přípravou konstrukčních plánů. Radnice si však dala jednu podmínku, a to, že podzemní dráha musí být hotova do oslav milénia v roce 1896.

Stavební práce pokročily poměrně rychle. Dráha byla postavena hloubenou metodou současně s výstavbou Andrássyho třídy. Jako první podzemní dráha na evropské pevnině byla Millenniumi Földalatti Vasút otevřená 2. května 1896 za přítomnosti Františka Josefa I.

Až do roku 1973 měla trasa 3 700 metrů a deset stanic, přičemž jedna z nich (Széchenyi fürdő) byla nadzemní. Vlaky jezdily každé dvě minuty a podzemní dráha měla celkovou přepravní kapacitu 35 tisíc pasažérů denně. Linka M1 má obdivuhodnou secesní výzdobu. Stanice jsou obloženy keramickými obkladačkami v bílé a hnědé barvě. Vozovku nad tratí podpírají litinové sloupy s dekorativními hlavicemi. Stanice, které byly postaveny nově, působí modernějším dojmem.

V roce 1973 byla dokončena první větší rekonstrukce podzemní dráhy. Stanice v zoologické zahradě (Állatkert) byla uzavřena, stanice Széchenyi fürdő byla přeložena do podzemí, nástupiště byla prodloužena a také samotná trať byla prodloužena o dalších 1 250 metrů do stanice Mexikói út, kde bylo vybudováno i nové depo. Byl obnoven signalizační systém a na trať se dostaly nové vlakové soupravy Ganz.

V roce 1976, s dokončením prvního úseku linky M3, se začala používat barevná schémata značení jednotlivých linek. Pro linku M1 se od té doby používá žlutá barva. V 80. letech se objevily další problémy, které vyžadovaly neodkladnou rekonstrukci – izolace i samotné kolejnice byly v dezolátním stavu. Roku 1988 se podařilo vyztužit pouze část tunelů pod Andrássyho třídou a vyměnit izolaci tunelů mezi Kodály körönd a Hősök tere.

Stanice[editovat | editovat zdroj]

Vozový park[editovat | editovat zdroj]

Linku obsluhují třívozové jednotky Ganz MFAV.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku M1 (linka budapeštianskeho metra) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Vörösmarty tér Metro v BudapeštiM1 směr Mexikói út
     
Vörösmarty térDeák Ferenc tér  Bajcsy-Zsilinszky útOperaOktogonVörösmarty utcaKodály köröndBajza utcaHősök tereSzéchenyi fürdőMexikói út