Tragulus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKančil
alternativní popis obrázku chybí
Kančil jávský v zoo Frankfurt
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádsudokopytníci (Artiodactyla)
Podřádpřežvýkaví (Ruminantia)
Čeleďkančilovití (Tragulidae)
Rodkančil (Tragulus)
Brisson, 1762
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tragulus (česky kančil, toto jméno je používáno pro více rodů) je rod sudokopytníků, jeden z rodů z čeledi kančilovití (Tragulidae). Jméno Tragulus vychází ze starořeckého „τράγος” (tragos) znamenající „kozel” a latinské zdrobněliny -ulus znamenající „malý”. S hmotností 0,7 až 8,0 kg a délkou 40 až 75 cm patří kančilové rodu Tragulus mezi nejmenší kopytníky na světě, třebaže menší mohou být africké antilopky rodu Neotragus a Nesotragus.

Vyskytují se v jihovýchodní Asii, od jižní Číny po Filipíny a Jávu. Jsou aktivní hlavně v noci a živí se listy, ovocem, trávou a další vegetací, kterou vyhledávají v hustém lesním podrostu. Žijí samotářsky anebo v párech, samci mají protáhlé špičáky. Ty nahrazují rohy nebo parohy, které se u kančilů neobjevují.[1] Informace o jednotlivých druzích jsou však i následkem nedávných (2004) taxonomických revizí špatně známy.

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Tradičně byly uznávány pouze dva druhy v rodu Tragulus: relativně velký Tragulus napu a menší Tragulus javanicus. Po přezkumu v roce 2004 byly od T. napu odděleny samostatné druhy Tragulus nigricans a Tragulus versicolor a od T. javanicus byly odděleny samostatné druhy Tragulus kanchil a Tragulus williamsoni. Na základě těchto taxonomických změn mají T. kanchil a T. napu největší areál rozšíření, zatímco areál výskytu ostatních druhů je mnohem menší. Nicméně určitá nejistota ohledně přesných distribučních limitů různých druhů v Indočíně zůstává.[2]

Žijící druhy:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Tragulus na anglické Wikipedii.

  1. Nowak, R. M. (eds) (1999). Walker's Mammals of the World. 6th edition. Johns Hopkins University Press.
  2. Meijaard, I., and C. P. Groves (2004). A taxonomic revision of the Tragulus mouse-deer. Zoological Journal of the Linnean Society 140: 63-102.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]