Tinkara Kovač

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tinkara Kovač
Tinkara Kovač vystupuje na festivale v Mariboru
Tinkara Kovač vystupuje na festivale v Mariboru
Základní informace
Rodné jménoTinkara Kovač
Narození3. září 1978 (45 let)
Jugoslávie Koper, SR Slovinsko,
SFRJ, dnes Slovinsko Slovinsko
Žánrypop, rock
PovoláníZpěvačka, flétnistka,
producentka, skladatelka
NástrojeHlas, flétna
Aktivní roky1997
VydavateléZKP RTV Slovenija, Dallas
Records, EMI, NAI
WebTinkara
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tinkara Kovač (* 3. září 1978 Koper, Socialistická republika Slovinsko, Socialistická federativní republika Jugoslávie, dnes Slovinsko) je slovinská zpěvačka, která reprezentovala Slovinsko na Eurovision Song Contest 2014 s písní "Spet/Round and Round".[1] Na soutěži obsadila předposlední, 25. místo s celkovým počtem 9 bodů, z toho 8 bodů (3. místo) z Černé Hory a 1 bod (10. místo) z Makedonie.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Její profesionální kariéra zpěvačky začala v roce 1997, kdy vyhrála cenu pro nejslibnější umělce na festivale Melodije Morja in Sonca v Portoroži. Na festivale se objevila s místním známým skladatelem Danilem Kocjančičem, který spolu s textařem Dragem Mislejem Marinem Legovicem napsal vítěznou píseň a později celý materiál pro její debutové album.[2][3] Ve stejném roce vyšlo i její debutové album Ne odhaja poletje a také se poprvé zúčastnila národního kola do Eurovision Song Contest, kde se umístila na 10. místě s písní "Veter z juga". V roce 1999 se jej účastní podruhé, a sice se skladbou "Zakaj", která ji vynesla na druhou pozici. V roce 2001 se již potřetí pokoušela o reprezentaci Slovinska v národním kole. Tentokrát s písní "Sonce v očeh" se umístila 5. v semifinále a 4. místo jí patřilo ve finále. V roce 2004, kdy byla na svém čtvrtém koncertě v lublaňské hale Cankarjev, si pozvala Iana Andersona (zpěváka skupiny Jethro Tull), který významně přispěl k jejímu rozhodnutí začít hrát na flétnu.[4] Na pozvání Iana se zúčastnila jako host turné kapely v Chorvatsku,[5] v Itálii, Rakousku a Německu.

Dne 8. března 2014 vyhrála slovinské národní kolo EMA 2014 se svou dvoujazyčnou písni "Spet/Round and Round", načež v květnu reprezentovala Slovinsko na Eurovision Song Contest 2014 v dánské Kodani. Hudbu k písní napsal slovinský zpěvák a skladatel Raay, o text se postarali Tinkara Kovač, Tina Piš a Hannah Mancini, která již v minulosti reprezentovala Slovinsko na Eurovision Song Contest 2013.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Na flétnu se naučila na konzervatoři Giuseppe Tartiniho v Terstu. Bydlí v blízkosti Krasu spolu se svým partnerem a dvěma dcerami.[2][6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. LEON, Jakov I. Tinkara Kovač wins EMA 2014 [online]. 8 March 2014 [cit. 2014-03-08]. Dostupné online. 
  2. a b Tinkare Kovač z začetka ni več in je tudi več ne bo! [online]. 12.8.2012. Dostupné online. 
  3. FOTO: Na MMS slavila Tinkara Kovač [online]. 7.7.2013. Dostupné online. 
  4. Tinkara Kovač – glasbenica, ki ve kaj počne [online]. [cit. 2013-01-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-01-06. 
  5. Tinkara je zaustavila dih in pospešila srca tudi hrvaški publiki [online]. 2.6.2004. Dostupné online. 
  6. Tinkara Kovač rodila deklico [online]. 31.3.2013. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]