Synagoga v Lomnici

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Synagoga v Lomnici
Synagoga
Synagoga
Místo
MístoLomnice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
KrajJihomoravský
OkresBrno-venkov
Dnešní židovská obecŽNO Brno
Užíváníkulturní účely
Architektonický popis
Slohbaroko
Výstavba17911794
Odkazy
UliceŽidovské nám.
Kód památky32061/7-526 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Synagoga v Lomnici je nemovitá kulturní památka České republiky,[1] jež se nachází na Židovském náměstí v bývalé židovské čtvrti městysu Lomnice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Židovská obec v Lomnici byla založena krátce po roce 1700 hrabětem Antonínem Amatem. Jako pro každou náboženskou komunitu bylo i pro tu židovskou nutností mít svou vlastní modlitebnu, proto byla brzy zřízena dřevěná synagoga. Tato dřevěná budova ale s rozrůstající se obcí a emancipaci Židů v souvislosti s Josefínskými reformami přestala dostačovat, a proto židovská rada dne 16. srpna 1791 schválila stavbu nové synagogy. Stavba byla dokončena roku 1794 a za účasti rychtáře Isaka Wollnera slavnostně otevřena.

Nová budova byla postavena v konzervativním pozdně barokním stylu, i když Evropu touto dobou ovládaly styl i ideály klasicismu.

Synagoga byla ve vlastnictví lomnických Židů až do doby nacistické okupace, kdy byli Židé z Lomnice odvezeni do koncentračních táborů, ze kterých se zpět do Lomnice už žádný z nich nevrátil. Během tohoto období byla využívána jako sklad.

Nezájem o budovu během nacistického a komunistického režimu zanechal stavbu ve špatném stavu. To bylo napraveno v roce 1997, kdy byla synagoga zrekonstruována a otevřena pro kulturní účely obce, což zahrnuje nejrůznější výstavy a malé koncerty.

K židovské obci náleží také nedaleký židovský hřbitov, pocházející z 18. století.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2012-04-07]. Identifikátor záznamu 143615 : Synagoga v Lomnici. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]