Suintila

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Suintila
Narození594
Úmrtí634 (ve věku 39–40 let)
Toledo
Povolánípanovník
Nábož. vyznáníNicejské křesťanství
ChoťTheodora
DětiAgila
Liuvigoto
Ricimir
RodičeRekkared I. a Baddo
PříbuzníLiuva II. a Geila (sourozenci)
Favila (vnuk)
Funkcevizigótský král (621–631)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Suintila (588?634/635?) byl vizigótský král Hispánie, Septimánie a Galicie v letech 621–631.[1] Za jeho vlády se mu podařilo sjednotit vizigótské území a ovládnout Pyrenejský poloostrov. Byl synen Rekkareda I. a jeho manželky vizigótské královny Baddo.[2] Jeho bratrem byl generál Geila.

Suintila jako generál na příkaz krále Sisebuta v roce 620 bojoval proti Byzantincům, kteří se na Pyrenejském poloostrově usadili. V následujícím roce byl po smrti Rekkareda II. zvolen králem. Rekkared II. vládl krátce, pouze od února 621, kdy zemřel jeho otec Sisebut.

Úspěšné tažení[editovat | editovat zdroj]

Již jako král porazil Suintila na severu Pyrenejského poloostrova Basky (tehdejší kmen Vaskoniánů[1]), kteří drancovali provincii Tarraconensis. Nad Basky nakonec získal dediticii[3][4] (bezpodmínečnou kapitulaci). Podmanění Baskové byli donuceni založit město Oligicus, které spolu s městem Vitoria tvořily obrannou linii proti budoucím invazím. Po podmanění severní části Pyrenejského poloostrova se obrátil na jih, aby vyhnal Byzantince, kteří se v 6. století usadili při pobřeží Středozemního moře v pobřežním pásu od města Valencie do Cádizu. Obsazením pobřeží a vyhnáním Byzantinců dokončil územní sjednocení poloostrova pod nadvládu Vizigótů, což byl sen jeho předchůdců. Pod Byzantskou kontrolou zůstala pouze Ceuta a Baleáry. Isidor ze Sevilly zmínil Suintilu, jako prvního krále, který vládl celému poloostrovu.

Povstání a exkomunikace[editovat | editovat zdroj]

Po úspěšném obsazení poloostrova se Suintila snažil posílit autoritu krále proti vizigótské šlechtě a církvi tím, že jim odebral některá privilegia a zkonfiskoval část majetku. Také se snažil z vizigótské říše udělat dědičnou monarchii a tím zajistit trůn svému synovi Recimirovi.[5] Tyto pokusy vyvolaly protireakci u církve i šlechty, která se začala bouřit.

V roce 631 guvernér provincie Narbonensis Sisenand rozpoutal povstání proti Suintilovi, které se rychle šířilo Pyrenejským poloostrovem. K povstalcům zběhl i Suintilův bratr Geila. Povstalci nakonec se zahraniční podporou franského krále Dagoberta I. z Neustrie Suintilu porazili u bran Zaragozy.[1] Na IV. toledském koncilu v roce 633, kde předsedal biskup Isidor ze Sevilly, byl Suintila exkomunikován a také mu byl zkonfiskován veškerý jeho majetek. Na koncilu byl zároveň legitimním králem Vizigótů zvolen Sisenand. Suintila odešel do kláštera,[1] kde v ústraní v roce 634 nebo 635 zemřel.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d DALLA-VALLE, Giovanni. The Ruby Cross: and The Legendary Battle of Covadonga. [s.l.]: AuthorHouse, 2011. 472 s. Dostupné online. ISBN 9781456786229. S. 412. (anglicky) 
  2. GEORGE SALE, George Psalmanazar, Archibald Bower, George Shelvocke, John Campbell, John Swinton. An Universal History: From the Earliest Accounts to the Present Time, Díl 2, Svazek 16. [s.l.]: Zdroj: Princetonská univerzita, vydavatel C. Bathurst Dostupné online. S. 45. (anglicky) 
  3. SMITH, William. A Dictionary of Greek and Roman Antiquities. [s.l.]: Cambridge University Press, 2013. 1144 s. Dostupné online. ISBN 9781108060790. S. 388. (anglicky) 
  4. A Dictionary of Greek and Roman Antiquities, John Murray, London, 1875. (anglicky)
  5. Antiguedades de España: propugnadas en las noticias de sus reyes, y condes de castilla la vieja : en la historia apologetica de Rodrigo Diaz de Bivar, dicho el Cid Campeador y en la coronica del real monasterio de San Pedro de Cardeña. [s.l.]: Zdroj: Bavorská státní knihovna, vydavatel Hierro, 2001. 584 s. Dostupné online. Kapitola Libro Primero, s. 64. (španělsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Vizigótští králové
Předchůdce:
Rekkared II.
621621
Suintila
Nástupce:
Sisenand