Státní znak Salvadoru

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Salvadorský státní znak
Informace
Subjekty oprávněné užívat znakSalvadorSalvador Salvador
Heslo15 SEPTIEMBRE DE 1821 (španělsky) (česky 15. září 1821), REPÚBLICA DE EL SALVADOR EN LA AMÉRICA CENTRAL (španělsky) (česky Salvadorská republika ve Střední Americe), DIOS UNION LIBERTAD (španělsky) (česky Bůh, jednota, svoboda)

Státní znak Salvadoru je rovnostranný trojúhelník se zlatými linkami. V jeho centrální části se nachází 5 zelených vulkánů v sestupném pořadí zleva doprava obklopených dvěma moři. Nad nimi se klene duha. Mezi duhou a vulkány se nalézá červená frygická čapka, okolo které se šíří v kruhu paprsky. Mezi nimi stojí nápis „15 SEPTIEMBRE DE 1821“ (česky 15. září 1821, datum získání nezávislosti na Španělsku). Kolem trojúhelníku je do kruhu zlatým písmem napsáno „REPÚBLICA DE EL SALVADOR EN LA AMÉRICA CENTRAL“ (česky Salvadorská republika ve Střední Americe). Mezi trojúhelníkem a okolním textem je umístěno 5 salvadorských vlajek - po dvojici na pravé i levé straně a jedna nad vrcholem trojúhelníku. Pod trojúhelník je stuha s nápisem „DIOS UNION LIBERTAD“ (česky Bůh, jednota, svoboda) a dvě větvičky vavřínu se 14 svazky lístků a modrou stužkou.

Symbolika[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Escudo de El Salvador na španělské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Státní znak Salvadoru na Wikimedia Commons
  • Ley de simbolos patrios (zákon o státních symbolech) [online]. Corte Suprema de Justicia de El Salvador - centro de documentación judicial [cit. 2012-01-07]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-09-29. (španělsky)