Správa Krkonošského národního parku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Správa Krkonošského národního parku
Vznik1. července 1973
Právní formapříspěvková organizace
SídloDobrovského 3, Vrchlabí, 543 01, Česko
Oficiální webwww.krnap.cz
Datová schránkassxrbr7
IČO00088455 (VR)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Hlavní budova správ KRNAP ve Vrchlabí, poblíž zámku

Správa Krkonošského národního parku (též Správa KRNAP) je instituce pověřená péčí o Krkonošský národní park, která byla zřízena 17. května 1963 na české straně Krkonoš a sídlí ve Vrchlabí.

V roce 1978 se správa KRNAP se stala členem Světové unie ochrany přírody (IUCN). V roce 1992 se podařilo prosadit zařazení do světové sítě biosférických rezervací UNESCO a s pomocí holandská nadace začala obnovy znečištěním poškozených lesů Krkonoš, která pokračovala až do roku 2000. V roce 2007 se správa KRNAP stala členem asociace evropských organizací zabývající se péčí o chráněná území EUROSITE.

Pod Správu KRNAP dále patří některé muzejní instituce v okresech Trutnov a Semily:

Dalšími institucemi, spadajícími pod Správu KRNAP, jsou stálá turistická informační střediska Vrchlabí, Harrachov, Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou a Paseky nad Jizerou a sezónní „srubová“ informační střediska Labský důl a Zlaté návrší.

Správa KRNAP je také vydavatelem měsíčníku Krkonoše – Jizerské hory, jehož první číslo vyšlo v lednu 1968 (tehdy pouze pro Krkonoše; Jizerské hory přibyly až od roku 2002).

Budova Vrchlabí[editovat | editovat zdroj]

V roce 2014 v hlavním sídle správy KRNAP bylo přistavěno Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání. Uvnitř se nachází galerie a přednáškové místnosti.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]