Sphenoclea

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Sphenocleaceae)
Jak číst taxoboxSphenoclea
alternativní popis obrázku chybí
Sphenoclea zeylanica
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádlilkotvaré (Solanales)
ČeleďSphenocleaceae
RodSphenoclea
Gaertn., 1788
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sphenoclea je rod rostlin a jediný rod čeledi Sphenocleaceae vyšších dvouděložných rostlin z řádu lilkotvaré, pocházející z tropů Starého světa. Zahrnuje 2 druhy tropických, vlhkomilných, dužnatých bylin se střídavými jednoduchými list a pětičetnými květy v hustých vrcholových hroznech. Sphenoclea zeylanica se druhotně rozšířila v tropech celého světa a roste zejména jako plevel v rýžových polích.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zástupci rodu Sphenoclea jsou jednoleté poněkud sukulentní byliny se střídavými jednoduchými celokrajnými listy bez palistů. Květy jsou v hustých vrcholových hroznech, přisedlé a podepřené drobnými listeny. Květy jsou oboupohlavné, pravidelné, pětičetné. Kalich i koruna jsou srostlé, pěticípé. Koruna je světle zelená a opadavá. Tyčinky jsou přirostlé k bázi koruny, v počtu 5. Semeník je spodní nebo polospodní, srostlý ze 2 plodolistů a se 2 komůrkami s mnoha vajíčky. Plodem je tobolka.[1][2]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod zahrnuje pouze 2 druhy. Sphenoclea zeylanica pochází ze subsaharské Afriky a tropické Asie, druhotně se však rozšířila v tropech celého světa zejména jako plevel rýžových polí. Druh Sphenoclea pongatium se vyskytuje v rovníkové Africe. Oba druhy rostou na vlhkých a zaplavovaných stanovištích.[3][4]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Podle současných molekulárních studií tvoří čeleď Sphenocleaceae sesterskou větev s čeledí Hydroleaceae. Spolu s Montiniaceae pak tvoří monofyletickou skupinu, tvořící bazální větev řádu lilkotvaré (Solanales).[3] V dřívějších taxonomických systémech (Cronquist, Tachtadžjan) byla čeleď Sphenocleaceae řazena do řádu zvonkotvaré (Campanulales).

Význam[editovat | editovat zdroj]

Sphenoclea zeylanica často roste jako plevel v rýžových polích.[1]

Přehled druhů[editovat | editovat zdroj]

Sphenoclea pongatium, Sphenoclea zeylanica

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b SMITH, Nantan et al. Flowering Plants of the Neotropics. Princeton: Princeton University Press, 2003. ISBN 0691116946. 
  2. Flora of China: Sphenocleaceae [online]. Dostupné online. 
  3. a b STEVENS, P.F. Angiosperm Phylogeny Website [online]. Missouri Botanical Garden: Dostupné online. 
  4. Plants of the world online [online]. Royal Botanic Gardens, Kew. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]