My děti ze stanice ZOO: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Ptbotgourou (diskuse | příspěvky)
m r2.7.2) (Robot: Přidávám es:Los niños de la estación del Zoo
MastiBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.3) (Robot: Přidávám en:Christiane F.
Řádek 27: Řádek 27:


[[de:Wir Kinder vom Bahnhof Zoo]]
[[de:Wir Kinder vom Bahnhof Zoo]]
[[en:Christiane F.]]
[[es:Los niños de la estación del Zoo]]
[[es:Los niños de la estación del Zoo]]
[[fr:Moi, Christiane F., 13 ans, droguée, prostituée…]]
[[fr:Moi, Christiane F., 13 ans, droguée, prostituée…]]

Verze z 2. 3. 2013, 21:46

O filmu pojednává článek My děti ze stanice Zoo.

My děti ze stanice ZOO (v německém originále Wir Kinder vom Bahnhof Zoo) je kniha skládající se ze série reportáží, které podle výpovědi čtrnáctileté Christiane F. (celým příjmením Felscherinowová, * 20. května 1962), zaznamenané na magnetofonových páskách, sepsali novináři Kai Hermann a Horst Rieck. S dívkou Christiane si domluvili dvouhodinový rozhovor který se protáhl na dva měsíce.

Text nejprve vycházel na pokračování v časopise Stern, v roce 1978 byl vydán knižně. Kniha byla velice úspěšná a vyšla v mnoha jazycích, často v několika vydáních. V Německu vedla k odtabuizování otázky drogově závislých mladistvých ve věku 12-15 let.

Děj

Mladistvá západoberlínská narkomanka ich-formou popisuje svůj příchod jako 6leté na berlínské sídliště Gropiusstadt s minimem možností zábavy pro děti. Neutěšené rodinné poměry vedoucí k rozvodu rodičů ji přivádí k hašišové partě v „Domě středu“. Následně postupně propadává světem drog až k těžké závislosti na heroinu a všemu, co s ní souvisí: těžké zhoršování zdravotního stavu, snaha opatřit si peníze na dávku (žebrání, krádeže, prostituce) a občasné zoufalé a neúspěšné pokusy zbavit se závislosti. Později dívka závislost na heroinu překoná a středem jejího života se stane dítě, které čeká.

Příběh se odehrává v 70. letech 20. století v tehdejším Západním Berlíně a pojmenována je podle nádraží Berlín Zoologischer Garten, které v té době bylo centrem narkomanů.

Do vyprávění jsou vkládány občasné výpovědi dalších osob (její matky, vyšetřovatele atd.).

Film

V letech 1980/1981 byla kniha zfilmována pod titulem My děti ze stanice Zoo.

Literatura

Související články