Nové spojení: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Nové tratě: odkaz na Nádraží Praha-Libeň
Řádek 6: Řádek 6:


== Nové tratě ==
== Nové tratě ==
Nové spojení má na [[Praha hlavní nádraží|hlavní]] a [[Praha Masarykovo nádraží|Masarykovo nádraží]] napojit všechny tratě od severu a severovýchodu. Jeho součástí jsou dvojkolejná trať mezi [[Balabenka|Balabenkou]] (směry od [[Vysočany|Vysočan]] a [[Holešovice|Holešovic]]) a [[Libeň|Libní]], dvě nové dvojkolejné tratě mezi Balabenkou a hlavním nádražím, zachování dvojkolejné tratě mezi Libní a Masarykovým nádražím na severním úpatí [[Vítkov (vrch)|Vítkova]] a spojky mezi dvěma tratěmi na hlavní nádraží a původní tratí na Masarykovo nádraží.
Nové spojení má na [[Praha hlavní nádraží|hlavní]] a [[Praha Masarykovo nádraží|Masarykovo nádraží]] napojit všechny tratě od severu a severovýchodu. Jeho součástí jsou dvojkolejná trať mezi [[Balabenka|Balabenkou]] (směry od [[Vysočany|Vysočan]] a [[Holešovice|Holešovic]]) a [[Nádraží Praha-Libeň|Libní]], dvě nové dvojkolejné tratě mezi Balabenkou a hlavním nádražím, zachování dvojkolejné tratě mezi Libní a Masarykovým nádražím na severním úpatí [[Vítkov (vrch)|Vítkova]] a spojky mezi dvěma tratěmi na hlavní nádraží a původní tratí na Masarykovo nádraží.


Nová trať vede dvěma dvojkolejnými [[tunel]]ovými troubami délky 2680 metrů horou [[Vítkov (vrch)|Vítkov]] (severní tunel směrem do a z Libně, jižní tunel směrem do a z Holešovic a Vysočan) a je konstruována na rychlost 80–100 km/h. Z vítkovského tunelu vede k hlavnímu nádraží po 438 metrů dlouhé čtyřkolejné [[estakáda|estakádě]], která přemosťuje Trocnovskou a Husitskou ulici. Ve směru k libeňskému nádraží navazuje na tunel 322 metrů dlouhá dvojkolejná [[estakáda Sluncová]]. Dva menší nové železniční mosty jsou i na přeložené trati Praha–Turnov.
Nová trať vede dvěma dvojkolejnými [[tunel]]ovými troubami délky 2680 metrů horou [[Vítkov (vrch)|Vítkov]] (severní tunel směrem do a z Libně, jižní tunel směrem do a z Holešovic a Vysočan) a je konstruována na rychlost 80–100 km/h. Z vítkovského tunelu vede k hlavnímu nádraží po 438 metrů dlouhé čtyřkolejné [[estakáda|estakádě]], která přemosťuje Trocnovskou a Husitskou ulici. Ve směru k libeňskému nádraží navazuje na tunel 322 metrů dlouhá dvojkolejná [[estakáda Sluncová]]. Dva menší nové železniční mosty jsou i na přeložené trati Praha–[[Turnov]].


== Rušené tratě ==
== Rušené tratě ==

Verze z 27. 9. 2008, 16:06

Masarykovo nádraží a stavba mostu Nového spojení v pohledu z úbočí Vítkova, stav červen 2006
Nového spojení v pohledu z úbočí Vítkova, stav říjen 2007
Jeden z masivních pilířů nové estakády

Nové spojení je název pro nové části pražského železničního uzlu východně od centra Prahy, na okraji Žižkova a v Libni, budované postupně v rámci přestavby uzlu v letech 20042010.

Nové tratě

Nové spojení má na hlavní a Masarykovo nádraží napojit všechny tratě od severu a severovýchodu. Jeho součástí jsou dvojkolejná trať mezi Balabenkou (směry od Vysočan a Holešovic) a Libní, dvě nové dvojkolejné tratě mezi Balabenkou a hlavním nádražím, zachování dvojkolejné tratě mezi Libní a Masarykovým nádražím na severním úpatí Vítkova a spojky mezi dvěma tratěmi na hlavní nádraží a původní tratí na Masarykovo nádraží.

Nová trať vede dvěma dvojkolejnými tunelovými troubami délky 2680 metrů horou Vítkov (severní tunel směrem do a z Libně, jižní tunel směrem do a z Holešovic a Vysočan) a je konstruována na rychlost 80–100 km/h. Z vítkovského tunelu vede k hlavnímu nádraží po 438 metrů dlouhé čtyřkolejné estakádě, která přemosťuje Trocnovskou a Husitskou ulici. Ve směru k libeňskému nádraží navazuje na tunel 322 metrů dlouhá dvojkolejná estakáda Sluncová. Dva menší nové železniční mosty jsou i na přeložené trati Praha–Turnov.

Rušené tratě

Zrušeny budou jednokolejná vítkovská trať (na jižní straně Vítkova, s krátkým tunelem), která nevyhovovala ze směrových důvodů, a jednokolejná hrabovská spojka na severozápadní straně kopce, která neumožňovala průjezd některých souprav z důvodu sklonových poměrů. Hlavní nevýhodou obou původních jednokolejných tratí je omezená propustná výkonnost, která neumožňuje potenciální zvýšení počtu vlaků vedených od Libně a Vysočan na hlavní nádraží (to se týká především období ranní a odpolední špičky).

Historie a plán výstavby

Fotogalerie

Související články

Reference

  1. Albatros pojede jako poslední vlak po Hrabovské spojce, ŽelPage, Karel Chýla, 11. 12. 2005

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Galerie Nové spojení na Wikimedia Commons