Arcibiskupské gymnázium Praha-Bubeneč: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Studenti: + Šilhan
reformulace úvodu
Řádek 1: Řádek 1:
'''Arcibiskupské gymnázium v Praze Bubenči''' (přezdívané '''arcík''') vzniklo v roce [[1913]]. Bylo vedeno [[Tovaryšstvo Ježíšovo|jezuity]] a ve své době představovalo jedno z nejelitnějších [[Gymnázium|gymnázií]] v [[Česko|Českých zemích]]. Jeho činnost byla násilně ukončena na počátku [[druhá světová válka|druhé světové války]] a budovu zabraly německé úřady.
'''Arcibiskupské gymnázium v Praze Bubenči''' (přezdívané '''arcík''') bylo [[Tovaryšstvo Ježíšovo|jezuitské]] [[gymnázium]] existující v letech [[1913]]-[[1950]] nejdříve v [[Praha|Praze]]-[[Bubenč]]i ([[1913]]-[[1940]]), později přechodně v [[Bohosudov]]ě ([[1947]]-[[1950]]). Ve své době představovalo jedno z nejkvalitnějších [[Gymnázium|gymnázií]] v [[Česko|Českých zemích]] a vychovalo mnoho významných [[kněz|kněží]], [[řeholník]]ů (zejména jezuitů) a dalších osobností české [[katolická inteligence|katolické inteligence]].


Po [[osvobození Československa]] nemohla být škola obnovena v původním místě, protože budovu po německém [[Gestapo|Gestapu]] zabralo československé [[Ministerstvo vnitra]].<ref>http://www.jesuit.cz/bulletin/?rok=2007&cislo=1&clanek=rozhovor Petr Havlíček: Dobrodružství „Jeho Sladkosti“ (rozhovor s [[Josef Cukr|Josefem Cukrem]] in ''Bulletin Jezuité''. leden [[2007]])</ref> Proto byla i s většinou [[inventář]]e přesunuta do [[Bohosudov]]a na místo bývalého německojazyčného biskupského gymnázia, které [[Vysídlení Němců z Československa|vyhnáním německého obyvatelstva]] přišlo o žáky. Působila však zde jen krátce, v roce [[1950]] ji [[Komunistický režim v Československu|komunistický režim]] opět zrušil.
Činnost gymnázia byla násilně ukončena na počátku [[druhá světová válka|druhé světové války]] a budovu zabraly německé úřady. Po [[osvobození Československa]] nemohla být škola obnovena v původním místě, protože budovu po německém [[Gestapo|Gestapu]] zabralo československé [[Ministerstvo vnitra]].<ref>http://www.jesuit.cz/bulletin/?rok=2007&cislo=1&clanek=rozhovor Petr Havlíček: Dobrodružství „Jeho Sladkosti“ (rozhovor s [[Josef Cukr|Josefem Cukrem]] in ''Bulletin Jezuité''. leden [[2007]])</ref> Proto byla i s většinou [[inventář]]e přesunuta do [[Bohosudov]]a na místo bývalého německojazyčného biskupského gymnázia, které [[Vysídlení Němců z Československa|vyhnáním německého obyvatelstva]] přišlo o žáky. Působila však zde jen krátce, v roce [[1950]] ji [[Komunistický režim v Československu|komunistický režim]] opět zrušil.


Ze současných škol lze teoreticky za jeho pokračovatele považovat [[Biskupské gymnázium Bohosudov]]. Současné [[Arcibiskupské gymnázium v Praze]] sídlí jinde a nemá s ním, kromě jména, nic moc společného.
Ze současných škol lze teoreticky za jeho pokračovatele považovat [[Biskupské gymnázium Bohosudov]]. Současné [[Arcibiskupské gymnázium v Praze]] sídlí jinde a nemá s ním, kromě jména, nic moc společného.

Verze z 6. 2. 2008, 07:24

Arcibiskupské gymnázium v Praze Bubenči (přezdívané arcík) bylo jezuitské gymnázium existující v letech 1913-1950 nejdříve v Praze-Bubenči (1913-1940), později přechodně v Bohosudově (1947-1950). Ve své době představovalo jedno z nejkvalitnějších gymnázií v Českých zemích a vychovalo mnoho významných kněží, řeholníků (zejména jezuitů) a dalších osobností české katolické inteligence.

Činnost gymnázia byla násilně ukončena na počátku druhé světové války a budovu zabraly německé úřady. Po osvobození Československa nemohla být škola obnovena v původním místě, protože budovu po německém Gestapu zabralo československé Ministerstvo vnitra.[1] Proto byla i s většinou inventáře přesunuta do Bohosudova na místo bývalého německojazyčného biskupského gymnázia, které vyhnáním německého obyvatelstva přišlo o žáky. Působila však zde jen krátce, v roce 1950 ji komunistický režim opět zrušil.

Ze současných škol lze teoreticky za jeho pokračovatele považovat Biskupské gymnázium Bohosudov. Současné Arcibiskupské gymnázium v Praze sídlí jinde a nemá s ním, kromě jména, nic moc společného.

Slavné osobnosti gymnázia

Studenti

Učitelé a vedoucí

Odkazy

Související články

Reference

  1. http://www.jesuit.cz/bulletin/?rok=2007&cislo=1&clanek=rozhovor Petr Havlíček: Dobrodružství „Jeho Sladkosti“ (rozhovor s Josefem Cukrem in Bulletin Jezuité. leden 2007)
  2. http://www.biskupstvi-ltm.cz/zdislava/?sekce=1&clanek=899 Martin Davídek: Václav Červinka (rozhovor) in Zdislava, měsíčník litoměřické diecéze, květen 2007
  3. http://www.jesuit.cz/osobnost.php?id=3 Životopis na stránkách České provincie Tovaryšstva Ježíšova
  4. Klára Lukavská: Rozhovory s dědečkem (2. přepracované vydání); Karmelitánské nakladatelství Kostelní Vydří 2005, str. 25-50
  5. http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=39 Jaroslav Cuhra: Jeden z posledních svědků - Oto Mádr (*1917) in internetové stránky Rádio Vaticana, zveřejněno 3. března 2003
  6. http://www.jesuit.cz/bulletin/?rok=2005&cislo=1&clanek=vyroci Živitopis na stránkách České provincie Tovaryšstva Ježíšova
  7. http://www.jesuit.cz/bulletin/?rok=2007&cislo=1&clanek=rozhovor Petr Havlíček: Dobrodružství „Jeho Sladkosti“ (rozhovor s Josefem Cukrem in Bulletin Jezuité. leden 2007)