Shakes & Fidget – The Game: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Carvin (diskuse | příspěvky)
m rv (chyba)
→‎MAZLÍČCI: Byla opravena chyba "světlo (zelená
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu
Řádek 73: Řádek 73:


=== MAZLÍČCI ===
=== MAZLÍČCI ===
Ve hře se nachází 100 různých mazlíčků rozdělených do pěti tříd/elementů/barev/atributů: Voda (modrá - síla), země (žlutá - obratnost), světlo (zelená - inteligence), stín (fialová - vytrvalost) a oheň (červená - štěstí) - v každé třídě je 20 mazlíčků. Každá třída se skládá ze 14 běžných, 4 vzácných a 2 epických mazlíčků. Vajíčka běžných mazlíčků mohou být objevena od 75. úrovně v úkolech v určitých lokacích a v určité denní době. Vzácní a epičtí mazlíčci už tak snadno nenajdete, jelikož mohou být nalezeni například pouze při konkrétní víkendové akci. Každý mazlíček, kterého najdete, zlepší, podle jeho barvy, atributy Vaší postavy. Mazlíčci mohou být nalezeni pouze ve vejcích, jejichž barva určuje jejich třídu. Každého z nich můžete krmením ovocem specifickým pro každou třídu vylepšit až na úroveň 100. V jednom ze způsobů boje s mazlíčky jste postaveni proti náhodnému protivníkovi s náhodným mazlíčkem. Pro zahájení boje si musíte vybrat třídu mazlíčka, s kterým chcete bojovat. S každou třídou lze bojovat v aréně pouze jednou denně, což počet těchto soubojů omezuje na 5 denně. Porážkou protivníka získáte věhlas a kus ovoce pro třídu mazlíčků, proti které jste bojovali. Druhým způsobem, kterým můžete s mazlíčky bojovat je 5 nových podzemí (tzv. „Habitatů“), pro každou třídu jeden, který může být navštěvován všemi mazlíčky určité barvy. V každém habitatu se nachází 20 nepřátelských mazlíčků. Habitaty mají trochu nesmyslně společný „odpočinkový“ čas jedné hodiny s normálním podzemím (zaútočíte např. na klasické podzemí/věž a pak musíte vyčkat jednu hodinu, než budete moci opět bojovat ať už v klasickém podzemí/stinném světě/věži či habitatech, nebo si dát houbičku) a to i přesto, že prakticky v habitatech nebojujete Vy, ale Váš mazlíček. Po dokončení každého habitatu obdržíte legendárního mazlíčka určité třídy.
Ve hře se nachází 100 různých mazlíčků rozdělených do pěti tříd/elementů/barev/atributů: Voda (modrá - síla), světlo (žlutá - obratnost), země (zelená - inteligence), stín (fialová - vytrvalost) a oheň (červená - štěstí) - v každé třídě je 20 mazlíčků. Každá třída se skládá ze 14 běžných, 4 vzácných a 2 epických mazlíčků. Vajíčka běžných mazlíčků mohou být objevena od 75. úrovně v úkolech v určitých lokacích a v určité denní době. Vzácní a epičtí mazlíčci už tak snadno nenajdete, jelikož mohou být nalezeni například pouze při konkrétní víkendové akci. Každý mazlíček, kterého najdete, zlepší, podle jeho barvy, atributy Vaší postavy. Mazlíčci mohou být nalezeni pouze ve vejcích, jejichž barva určuje jejich třídu. Každého z nich můžete krmením ovocem specifickým pro každou třídu vylepšit až na úroveň 100. V jednom ze způsobů boje s mazlíčky jste postaveni proti náhodnému protivníkovi s náhodným mazlíčkem. Pro zahájení boje si musíte vybrat třídu mazlíčka, s kterým chcete bojovat. S každou třídou lze bojovat v aréně pouze jednou denně, což počet těchto soubojů omezuje na 5 denně. Porážkou protivníka získáte věhlas a kus ovoce pro třídu mazlíčků, proti které jste bojovali. Druhým způsobem, kterým můžete s mazlíčky bojovat je 5 nových podzemí (tzv. „Habitatů“), pro každou třídu jeden, který může být navštěvován všemi mazlíčky určité barvy. V každém habitatu se nachází 20 nepřátelských mazlíčků. Habitaty mají trochu nesmyslně společný „odpočinkový“ čas jedné hodiny s normálním podzemím (zaútočíte např. na klasické podzemí/věž a pak musíte vyčkat jednu hodinu, než budete moci opět bojovat ať už v klasickém podzemí/stinném světě/věži či habitatech, nebo si dát houbičku) a to i přesto, že prakticky v habitatech nebojujete Vy, ale Váš mazlíček. Po dokončení každého habitatu obdržíte legendárního mazlíčka určité třídy.


=== DR. ABAWUWU ===
=== DR. ABAWUWU ===

Verze z 6. 7. 2016, 11:11

Tento článek je o prohlížečové hře. O německém komixu pojednává článek Shakes & Fidget.
Shakes & Fidget – The Game
VývojářPlayaGames s.r.o.
PlatformyiOS
Microsoft Windows
macOS
Datum vydáníNěmecko 22. června 2009
ŽánrMMORPG
Herní módyvideohra pro jednoho hráče
videohra pro více hráčů
[sfgame.cz Oficiální webové stránky]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Shakes & Fidget – The Game je webová MMORPG hra na motivy stejnojmenného komiksu od německého vývojářského studia Playa Games.

Česká verze hry má aktuálně (červen 2016) 28 světů (serverů) a tímto číslem se řadí na třetí místo v počtu serverů za Německem (37 světů) a Polskem (33 světů). Příklad webové adresy národního serveru: „s1.sfgame.de“. Existují rovněž mezinárodní servery. První byl spuštěn 23. června 2015. Momentálně (červen 2016) jich existuje 10. Příklad webové adresy mezinárodního serveru: „w1.sfgame.net“.

Tvorba charakteru

Hra začíná tvorbou postavy. Ty se v základu dělí na tři typy – kouzelníci, válečníci a průzkumníci (lukostřelci). Dále se rozlišuje rasaLidé, Elfové, Trpaslíci, Gnómové, Orkové, Temní elfové, Skřítci a Démoni. Rasa nemá, na rozdíl od typu, vliv na schopnosti postavy, její účel je čistě vizuální. První čtyři rasy (ve hře levý sloupeček) si rovněž mohou ve stáji pronajmout vizuálně odlišná zvířata, než druhé čtyři rasy (ve hře pravý sloupeček).

Záložky

HOSPODA

V hospodě Vám několik různých postav zadává questy (úkoly) ke splnění, za které po dokončení cesty a úspěšném zabití příšery vždy dostanete zlaťáky a/nebo stříbrňáky (100 stříbrňáků = 1 zlaťák)a zkušenosti. Občas můžete získat nějaký předmět/klíč, o kterých se dozvíte již v zadání úkolu. Naopak houbičky dostáváte zcela náhodně a to až po splnění úkolu. (Každý den máte k dispozici 100 bodů „touhy po dobrodružství“, kterou lze rozšířit pitím piv, která ovšem stojí. Bez eventu a vylepšení si můžete dát maximálně 10 piv za den. Touha se resetuje každý den v 0:00 a každý den od 23:00 do 0:00 je možné cesty libovolné délky zapřeskočit. Každé dobrodružství Vám ubere množství touhy rovné trvání cesty v minutách a sekundách (např. 20:00 min. = -20 touhy, 10:30 = -10,5 touhy). Po vybrání jednoho ze tří dostupných úkolů se spustí odpočítávání cesty. Délky cest bez zvířete jsou 5 minut, 10 minut, 15 minut a 20 minut. Se zvířetem se pak cesta zkracuje o 10%, 20%, 30% či 50%. Při samotném souboji postava bojuje sama, ovlivňujete ji pouze vylepšováním mimo bojiště.

Skořápky

Další funkcí hospody je hazardní minihraskořápky“ (hledání kuličky pod kelímkem), kde v případě výhry získáte dvojnásobek vsazených zlaťáků nebo houbiček. Vsázet můžete po deseti procentech z celkového počtu Vašich zlaťáků nebo houbiček. Pokud chcete tuto minihru hrát během probíhající hlídky/úkolu, stačí dvojkliknout na záložku Hospoda, čímž se dostanete do hospody, aniž by se hlídka/úkol zrušil.

Tajemná toaleta

Od sté úrovně (levelu) je možné v úkolu najít klíč od tajemné toalety (WC). A ne od jen tak ledajaké, slouží totiž k obětování předmětů bohům. Pro aktivaci toalety najděte klíč a klikněte na cedulku „WC“ nad schody v pozadí hospody. Po odemčení do ní můžete vhazovat libovolné předměty či krystaly. Vhozením se Vám přičte mana, která je graficky vyobrazena v nádrži na manu (obyčejný item = +25 many, epický item +50 many). Ale pozor, mana se Vám přičte pouze za jeden vhozený předmět denně. Za každý vhozený předmět (ne krystaly), dostanete nějaký jiný, který už znovu vhodit nelze a za jeho prodej nic nedostanete. Může být horší, ale často se mu změní třída, což se Vám může hodit na Vaše spolubojovníky ve věži. Jakmile se nádrž na manu naplní, zatáhnutím za splachovadlo můžete spláchnout s 33% šancí na získání epického předmětu, který nelze získat v podzemí, v ostatních případech dostanete věc obyčejnou. Spláchnutí zároveň zvýší úroveň Aury (neplést s manou). S Aurou 18 a více máte 100% šanci na získání epického předmětu. Vyšší úroveň Aury zároveň zvyšuje kvalitu nabízených předmětů ve Zbrojírně a Čaroobchodě.

Televizor

V hospodě či při cestování se může v levém horním rohu obrazovky objevit létající televizor. Pokud na něj kliknete, spustí se patnácti nebo třicetivteřinová reklama, po jejímž zhlédnutí dostanete 1 minci štěstí (Lucky Coin). Za 10 mincí štěstí získáte jedno protočení na kole štěstí zdarma.

ARÉNA

Aréna Vám vždy zobrazí 3 potencionální nepřátele s podobným umístěním v žebříčku. Bojovat s libovolným hráčem můžete také přímo přes síň slávy, ale neobdržíte zkušenostní bonus. V případě výhry získáte, zkušenosti a věhlas, který zvyšuje Vaši pozici v již zmíněné síni slávy. V případě prohry o tyto hodnoty naopak přijdete. Tato možnost však nejde zneužívat. Pokud zaútočíte na někoho s mnohem horším umístěním, souboj nebude mít žádné následky, to samé platí i v opačném případě.

HLÍDKA

Hlídkováním vyděláváte peníze (min. 1 hodinu, max. 10 hodin). Čím vyšší úroveň máte, tím více peněz dostanete.

 př.: 1. úroveň (10 hodin) = 1 zlaťák / 3. úroveň (10 hodin) = 3 zlaťáky

ZBROJÍRNA

Ve zbrojírně nakupujete výzbroj a výstroj. Občas, nejčastěji pak při Epickém víkendu, se ve zbrojírně objevuje epický předmět, který si můžete pořídit pouze za zlaťáky nebo, a to mnohem častěji, za 15 houbiček a zlaťáky.

ČAROOBCHOD

Čaroobchod nabízí ke koupi lektvary na vylepšení atributů postavy ve třech velikostech – Malý (+10%), Velký (+15%) a XXL (+25%). Dále zde lze nakoupit náhrdelníky, prsteny, nebo talismany, které rovněž slouží ke zvýšení vlastností a brnění Vaší postavy. Občas, nejčastěji pak při Epickém víkendu, se v čaroobchodě objevuje epický předmět, který si můžete pořídit pouze za zlaťáky nebo, a to mnohem častěji, za 15 houbiček a zlaťáky.

Čarodějnice

Od 66. úrovně se Vám automaticky odemkne možnost kliknout na „Nenápadnou knihu“, po kliknutí se zjeví čarodějnice, jejíž kotel funguje podobně jako WC, s tím rozdílem, že do jednoho kotle hází přísady celý svět. U starších serverů už tedy další přísady nejsou zapotřebí. Pokud se tak ještě nestalo, házejte do něj požadované přísady, dokud se nenaplní, a tím se vytvoří svitek, kterým můžete očarovat právě vhazovaný předmět (klobouk, zbraň, náhrdelník, atd.). Svitky postupně přibívají a nakonec si můžete očarovat všech 9 předmětů (štít, v případě válečníka, očarovat nelze).

STÁJ

Ve stáji si můžete pronajmout zvířata, která snižují množství času na úkoly. Zároveň snižují množství spotřebované touhy na úkol, díky čemuž může úkolů splnit více. Lidé, Elfové, Trpaslíci a Gnómové si mohou pronajmout Krávu (-10%), Koně (-20%), Tigra (-30%) či Griffinodraka (-50%). Orkové, Temní elfové, Skřítci a Démoni si naopak mohou pronajmout Prase (-10%), Vlka (-20%), Raptora (-30%) či Drakogriffina (-50%). Jejich statistiky jsou srovnatelné, liší se pouze vzhledem.

MAZLÍČCI

Ve hře se nachází 100 různých mazlíčků rozdělených do pěti tříd/elementů/barev/atributů: Voda (modrá - síla), světlo (žlutá - obratnost), země (zelená - inteligence), stín (fialová - vytrvalost) a oheň (červená - štěstí) - v každé třídě je 20 mazlíčků. Každá třída se skládá ze 14 běžných, 4 vzácných a 2 epických mazlíčků. Vajíčka běžných mazlíčků mohou být objevena od 75. úrovně v úkolech v určitých lokacích a v určité denní době. Vzácní a epičtí mazlíčci už tak snadno nenajdete, jelikož mohou být nalezeni například pouze při konkrétní víkendové akci. Každý mazlíček, kterého najdete, zlepší, podle jeho barvy, atributy Vaší postavy. Mazlíčci mohou být nalezeni pouze ve vejcích, jejichž barva určuje jejich třídu. Každého z nich můžete krmením ovocem specifickým pro každou třídu vylepšit až na úroveň 100. V jednom ze způsobů boje s mazlíčky jste postaveni proti náhodnému protivníkovi s náhodným mazlíčkem. Pro zahájení boje si musíte vybrat třídu mazlíčka, s kterým chcete bojovat. S každou třídou lze bojovat v aréně pouze jednou denně, což počet těchto soubojů omezuje na 5 denně. Porážkou protivníka získáte věhlas a kus ovoce pro třídu mazlíčků, proti které jste bojovali. Druhým způsobem, kterým můžete s mazlíčky bojovat je 5 nových podzemí (tzv. „Habitatů“), pro každou třídu jeden, který může být navštěvován všemi mazlíčky určité barvy. V každém habitatu se nachází 20 nepřátelských mazlíčků. Habitaty mají trochu nesmyslně společný „odpočinkový“ čas jedné hodiny s normálním podzemím (zaútočíte např. na klasické podzemí/věž a pak musíte vyčkat jednu hodinu, než budete moci opět bojovat ať už v klasickém podzemí/stinném světě/věži či habitatech, nebo si dát houbičku) a to i přesto, že prakticky v habitatech nebojujete Vy, ale Váš mazlíček. Po dokončení každého habitatu obdržíte legendárního mazlíčka určité třídy.

DR. ABAWUWU

Jedná se o hazardní minihru „kolo štěstí“. Šarlatán Dr. Abawuwu Vám každý den nabízí jedno protočení kola zdarma. Za houbičky si můžete dokoupit až 19 dalších protočení denně nebo získat protočení zdarma za 10 mincí štěstí, které získáte sledováním reklam v Televizi. Kvantum získaných předmětů se zvyšuje spolu s Vaší úrovní či úrovní Vaší pevnosti (výjma houbiček a náhodného předmětu).

Výhry (od houbiček zleva do prava):

  • 3 houbičky
  • Zlaťáky
  • Hromada kamenů
  • Zkušenosti
  • Hromada dřeva
  • Náhodný předmět
  • Hromada zlaťáků
  • Kámen
  • Mnoho zkušeností
  • Dřevo

HOUBIČKÁŘ

U pochybného obchodníka pod záložkou Houbičkář si můžete kupovat houbičky (herní měna za skutečné peníze). Houbičky je možné získat také prostřednictvím dárkových kupónů.

POSTAVA

Dále je zde záložka s náhledem Vaší postavy. Ta zobrazuje, jakou má Vaše postava úroveň, atributy postavy, které zde můžete vylepšovat, ocenění (achievementy), inventář a popisek, vybavení postavy, vzhled postavy, Vaši pozici v síni slávy a věhlas a brnění. Popřípadě pak lektvary, brnění a pronajaté zvíře.

Album

Do alba, které je dostupné v čaroobchodě od 11. úrovně za 25 zlaťáků, se ukládají obrázky vámi poražených monster, zbraní a vybavení vámi poražených protivníků a všech předmětů, které jste kdy měli v inventáři. Čím vyšší procento získaných obrázků v albu máte (max. je 2014 obrázků), tím vyšší bonus ke zkušenostem v úkolech dostanete.

Zrcadlo

Od 50. úrovně můžete v úkolech získat střepy, které následně aplikujete na Vaši postavu. Až objevíte všechny, složíte z nich zrcadlo, které vám umožní provádět více aktivit zároveň, např. bojovat v aréně během probíhajícího úkolu, nikoli však úkol a hlídku zároveň.

POŠTA

Záložka pošta Vám umožňuje přijímat a odesílat zprávy podobné e-mailům. Patří mezi ně osobní zprávy, záznamy soubojů, pozvánky do cechu, herní novinky apod.

CECH

Další nabídkou je cech. Jedná se o skupinu spolupracujících hráčů, s kterou společně bojujete proti ostatním cechům nebo útočíte na cechovním podzemí proti obludám či bossům (bossové nejsou dostupní v klasickém podzemí). Založení vlastního cechu stojí 10 zlaťáků. Společníci v cechu se dělí na tři vrstvy podle postavení – vůdce, důstojníci a hráči.

SÍŇ SLÁVY

Sín slávy je žebříček pozic hráčů, cechů a pevností, seřazený podle hodnoty věhlasu (čím vyšší, tím lepší). Věhlas je získáván vyhráváním soubojů proti hráčům, popřípadě cechů či pevností. Prohráváním soubojů věhlas naopak ztratíte. Nechybí v ní vyhledávací kolonka, pomocí které lze vyhledat hráče, cech, pevnost či pozici libovolného ze zmíněných.

PODZEMÍ

Předposlední záložkou na levém panelu je podzemí (dungeon), kde bojujete proti příšerám. Když je porazíte dostanete stejně jako v úkolu zkušenosti a peníze, na rozdíl od úkolu zde lze náhodně získat (pouze vzácně) epické předměty. K odemčení podzemí potřebujete klíče, které získáte buď v úkolech, nebo v čaroobchodě.

Věž

Do věže budete moci až poté, co kompletně dokončíte všech devět základních podzemí. Ve věži budete bojovat proti parodickým postavám z populárních pohádek. Za poražení každé z nich dostanete epický předmět, který ovšem nemusí být pro Vaši třídu, jelikož nyní máte k dispozici tři spolubojovníky, jednoho od každé třídy. Jsou jimi „Barbarský Bert“ (válečník), „Magický Marek“ (kouzelník) a „Důvtipná Kunigunda“ (průzkumník). Vzhledem a jménem jsou společníci pro všechny hráče i servery identičtí, ovšem inventář mají společný s Vaší postavou. Vybavení pro ně lze získat buď vhazováním předmětů do záchoda nebo ho, jak již bylo zmíněnoo, získáte přímo ve věži/stinném světě. Za vydělané zlaťáky jim budete moci, separátně zvyšovat úrovně až k Vaší. Pro Barbarského Berta ovšem nemůžete získat štít, jelikož pokud nejste válečník, Vaše postava pro něj nemá ekvivalentní interaktivní slot (nemůžete hodit do záchoda nic, za co byste štít dostali).

Stinný svět

Kromě absence věže a portálu, výrazně silnějších monster asistence pomocníků z věže a jiného grafického zpracování se stinný svět od světlého příliš neliší. Odemyká se individuálně po dokončení devátého podzemí ve světlém světě, Pyramidy šílenství. Čas odpočinku mají světy společný. Jako odměnu za vyhraný souboj získáte zkušenosti a máte šanci nalézt epický předmět, jenž nelze vhodit do WC.

PEVNOST

Pevnost obsahuje řadu budov, jež je možné vylepšovat, ovšem jejich vzhled a pozice jsou předdefinovány jejich úrovní a nelze je upravovat. Útokem na pevnosti ostatních hráčů v případě výhry získáte stavební suroviny (dřevo, kámen) a věhlas, který zvyšuje pozici Vaší pevnosti v síni slávy. Mezi útoky není žádná čekací lhůta, ovšem po kliknutí na tlačítko Změnit protivníka musíte vyčkat 5 minut, než ho budete moci stisknout znovu nebo zaplatit zlaťáky. Veškeré vyslané jednotky zmizí bez ohledu na to, se útoku účastnily a musí být znovu vycvičeny.

Seznam budov:

  • Pevnost (její úroveň určuje maximální úroveň všech ostatních budov a maximální kapacitu dřeva a kamene)
  • Dřevorubecká chýše (produkuje dřevo)
  • Kamenolom (produkuje kámen)
  • Dělnická ubikace (zkracuje čas potřebný pro stavbu/vylepšení budov a hledání drahokamů; každá úroveň zkrátí pořebný čas o 5 %)
  • Kasárny (zde se rekrutují útočné jednotky – vojáci)
  • Lučištnický spolek (zde se rekrutují obranné jednotky – lučištníci)
  • Opevnění (obranná jednotka; vylepšování zvyšuje její odolnost a sílu útoku)
  • Kovárna (zde můžete zvyšovat úroveň Vašich vojáků, lučištníků a mágů; zvýšení úrovně probíhá okamžitě a stojí suroviny)
  • Pokladnice (s každou další úrovní budovy se počet slotů ve Vašem inventáři zvyšuje o jeden)
  • Důl na drahokamy (po dokončení hledání vyprodukuje drahokam; drahokamy lze vsadit pouze do předmětů, které mají vpravo dole zlatý kroužek, tedy slot na onen drahokam; každý drahokam zvyšuje jednu z pěti schopností – síla (modrý), obratnost (žlutý), inteligence (zelený), vytrvalost (fialový) štěstí (červený) a vzácný černý, který lze jen velmi zřídka najít po dosažení 15. úrovně pevnosti)
  • Akademie (produkuje zkušenosti)
  • Magická věž (zde se rekrutují obranné jednotky – mágové)

Ohlasy

Hra zatím získala čtyři ocenění:

Externí odkazy