Petr Čaadajev: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nový podle ruwiki
značka: možné subjektivní formulace
 
m →‎Život: linky
Řádek 3: Řádek 3:


== Život ==
== Život ==
Narodil se ve staré a vzdělané šlechtické rodině jako vnuk historika M. M. Ščerbatova, ale brzy osiřel. Společně s mladším bratrem vyrůstali v domě strýce, knížete D. M. Ščerbatova, kde se jim dostalo vynikajícího vzdělání. V letech 1807-1811 studoval na Moskevské univerzitě, kde se spřátelil s [[Alexandr Sergějevič Puškin|A. S. Puškinem]], který mu věnoval několik básní, s [[Alexandr Sergějevič Gribojedov|A. S. Gribojedovem]] a dalšími. Studia však nedokončil a roku 1812 vstoupil do armády, bojoval v [[Bitva u Borodina|bitvě u Borodina]], účastnil se celého tažení až do [[Paříž]]e a byl několikrát vyznamenán. Roku 1814 vstoupil v [[Krakov]]ě do zednářské lóže, z níž roku 1823 vystoupil.
Narodil se ve staré a vzdělané šlechtické rodině jako vnuk historika M. M. Ščerbatova, ale brzy osiřel. Společně s mladším bratrem vyrůstali v domě strýce, knížete D. M. Ščerbatova, kde se jim dostalo vynikajícího vzdělání. V letech 1807-1811 studoval na Moskevské univerzitě, kde se spřátelil s [[Alexandr Sergejevič Puškin|A. S. Puškinem]], který mu věnoval několik básní, s [[Alexandr Sergejevič Gribojedov|A. S. Gribojedovem]] a dalšími. Studia však nedokončil a roku 1812 vstoupil do armády, bojoval v [[Bitva u Borodina|bitvě u Borodina]], účastnil se celého tažení až do [[Paříž]]e a byl několikrát vyznamenán. Roku 1814 vstoupil v [[Krakov]]ě do zednářské lóže, z níž roku 1823 vystoupil.


Roku 1817 se stal pobočníkem velitele gardového pluku v [[Puškin (město)|Carském Selu]], u jehož jedné roty vypukla roku 1820 vzpoura. Velitel vyslal Čaadajeva, protože u této roty dříve sloužil, aby celou věc vysvětlil carovi, který byl právě v [[Opava|Opavě]]. S carem [[Alexandr I. Pavlovič|Alexandrem I.]] měl Čaadajev více než hodinový rozhovor, v následujícím roce byli vzbouřenci potrestáni a Čaadajev nečekaně požádal o propuštění ze služby. V dopise vysvětlil, že nemohl sloužit v armádě, kde se tak tvrdě jedná. Současně vstoupil do tajného „Severního spolku“ budoucích [[Děkabristé|děkabristů]], jejich činnosti se však neúčastnil.
Roku 1817 se stal pobočníkem velitele gardového pluku v [[Puškin (město)|Carském Selu]], u jehož jedné roty vypukla roku 1820 vzpoura. Velitel vyslal Čaadajeva, protože u této roty dříve sloužil, aby celou věc vysvětlil carovi, který byl právě v [[Opava|Opavě]]. S carem [[Alexandr I. Pavlovič|Alexandrem I.]] měl Čaadajev více než hodinový rozhovor, v následujícím roce byli vzbouřenci potrestáni a Čaadajev nečekaně požádal o propuštění ze služby. V dopise vysvětlil, že nemohl sloužit v armádě, kde se tak tvrdě jedná. Současně vstoupil do tajného „Severního spolku“ budoucích [[Děkabristé|děkabristů]], jejich činnosti se však neúčastnil.

Verze z 1. 11. 2014, 22:46

J. P. Čaadajev

'Petr Jakovlevič Čaadajev, rusky Пётр Я́ковлевич Чаада́ев (27. května / 7. června greg. 1794, Moskva14. dubna / 26. dubna greg. 1856, tamt.) byl ruský křesťanský filosof a politický myslitel, ostrý kritik ruské společnosti a autor „Filosofických listů“. Velkou pozornost mu věnoval T. G. Masaryk.

Život

Narodil se ve staré a vzdělané šlechtické rodině jako vnuk historika M. M. Ščerbatova, ale brzy osiřel. Společně s mladším bratrem vyrůstali v domě strýce, knížete D. M. Ščerbatova, kde se jim dostalo vynikajícího vzdělání. V letech 1807-1811 studoval na Moskevské univerzitě, kde se spřátelil s A. S. Puškinem, který mu věnoval několik básní, s A. S. Gribojedovem a dalšími. Studia však nedokončil a roku 1812 vstoupil do armády, bojoval v bitvě u Borodina, účastnil se celého tažení až do Paříže a byl několikrát vyznamenán. Roku 1814 vstoupil v Krakově do zednářské lóže, z níž roku 1823 vystoupil.

Roku 1817 se stal pobočníkem velitele gardového pluku v Carském Selu, u jehož jedné roty vypukla roku 1820 vzpoura. Velitel vyslal Čaadajeva, protože u této roty dříve sloužil, aby celou věc vysvětlil carovi, který byl právě v Opavě. S carem Alexandrem I. měl Čaadajev více než hodinový rozhovor, v následujícím roce byli vzbouřenci potrestáni a Čaadajev nečekaně požádal o propuštění ze služby. V dopise vysvětlil, že nemohl sloužit v armádě, kde se tak tvrdě jedná. Současně vstoupil do tajného „Severního spolku“ budoucích děkabristů, jejich činnosti se však neúčastnil.

V Petrohradské společnosti byl Čaadajev velice známá a obdivovaná osoba, jak pro své vystupování, tak pro jakousi mravní a duchovní sílu, která z něho vyzařovala. Roku 1823 se mu zhoršilo zdraví, rozdělil si majetek s bratrem a vydal se na cesty po Evropě. Navštívil Anglii, Francii, Švýcarsko, Itálii a Německo. Zajímali ho francouzští romantici a největší dojem na něho udělal papežský Řím. Trvale ho ovlivnilo setkání s německými filosofy, zejména se Schellingem a Baaderem, s nimiž si pak dlouho dopisoval. Roku 1825 se v Karlových Varech setkal s velkoknížetem Konstantinem Pavlovičem, očekávaným následníkem trůnu, a roku 1826 se nečekaně vrátil do Ruska.

Hned na hranicích byl zatčen a vyslýchán pro podezření z účasti na děkabristickém povstání, ale po několika týdnech na zásah cara propuštěn. Policie ho však trvale sledovala. Pobýval hlavně na vesnici, kde žil jako samotář, hodně četl a v letech 1827-1831 napsal „Filosofické listy“. Od roku 1831 se zase začal objevovat ve společnosti a jeho rukopisy kolovaly mezi vzdělanci. Roku 1836 otiskl časopis „Teleskop“ první z jeho „Listů“, který způsobil společenské zemětřesení. Časopis byl zakázán, vydavatel poslán do vyhnanství a cenzor propuštěn. Čaadajev byl úředně prohlášen za šílence, žil v domácím vězení a pod trvalým dohledem, vydal však odpověď „Apologie bláznova“. O rok později byl dozor zmírněn pod podmínkou, že nebude nic psát.

Zúčastňoval se pak mnoha politických i filosofických diskusí, zdrtila ho však Krymská válka, která Rusko postavila proti Západu, takže prý uvažoval o sebevraždě. Zemřel ve věku 61 let na zápal plic a byl pochován na hřbitově Donského kláštera v Moskvě.

Odkazy

Literatura

  • Seznam dělSouborném katalogu ČR, jejichž autorem nebo tématem je Petr Čaadajev
  • P. J. Čaadajev, Filosofické listy – Apologie bláznova. Praha: Odeon 1989
  • Filosofický slovník. Olomouc: FIN 1998, str. 74.
  • T. G. Masaryk, Rusko a Evropa I.
  • Ottův slovník naučný, heslo Čaadajev. Sv. 28, str. 186 (autorem je TGM)
  • Ottův slovník naučný' nové doby', heslo Čaadajev. Sv. 2, str. 997

Související články

Externí odkazy

  • Tento článek využívá informace z odpovídajícího článku ruské Wikipedie.