Pirmasens

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pirmasens
Stará radnice města Pirmasens
Stará radnice města Pirmasens
Pirmasens – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška387 m n. m.
StátNěmeckoNěmecko Německo
Spolková zeměPorýní-Falc
Pirmasens
Pirmasens
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha61,37 km²
Počet obyvatel40 682 (2022)[1]
Hustota zalidnění662,9 obyv./km²
Správa
PrimátorMarkus Zwick (od 2019)
Oficiální webwww.pirmasens.de
Telefonní předvolba06331
PSČ66953–66955
Označení vozidelPS
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pirmasens (v místním dialektu Bärmesens) je německé město ve spolkové zemi Porýní-Falc, asi 60 km západně od Heidelbergu a asi 15 km od francouzských hranic. Žije zde přibližně 41 tisíc[1] obyvatel a má postavení městského okresu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o městě pochází z roku 860, název dostalo podle blízkého kláštera svatého Pirmina. Náleželo k hrabství Hanau-Lichtenberg, po vymření vládnoucího rodu přešlo roku 1736 pod lankrabství Hesensko-Darmstadtsko a stalo se díky své strategické poloze na svazích Falckého lesa významným posádkovým městem. V září 1793 proběhla bitva u Pirmasensu, v níž Prusko a Brunšvicko porazily armádu revoluční Francie. V roce 1798–1814 byl Pirmasens součástí francouzského departementu Mont-Tonnerre, po Vídeňském kongresu byl s celou Rýnskou Falcí připojen k Bavorskému království. V 19. století se město stalo centrem obuvnického průmyslu díky firmám Peter Kaiser, Emil Neuffer a Eduard Rheinberger, nastal příliv venkovanů hledajících práci. V únoru 1924 vypukly ve městě krvavé nepokoje, když se skupina falckých separatistů pokusila obsadit radnici.[2] Od konce druhé světové války do roku 1997 sídlila v kasárnách Husterhöhe americká armáda.[3] V šedesátých a sedmdesátých letech se město rozšířilo o okolní obce Erlenbrunn, Fehrbach, Hengsberg, Niedersimten, Winzeln, Gersbach a Windsberg.

Turistické atrakce[editovat | editovat zdroj]

V Pirmasensu se nachází science center Dynamikum, muzeum obuvnictví a muzeum Siegfriedovy linie umístěné v bývalém opevnění. Významnými památkami jsou radnice, stará pošta, protestantský chrám Johanneskirche a náměstí Exerzierplatz, sloužící v minulosti k vojenským přehlídkám. Bývalý hřbitov byl v roce 1998 proměněn na sochařský park.[4] Každoročně v srpnu se koná městská slavnost Schlabbeflicker-Fest, připomínající vojenskou historii města.[5]

Sport[editovat | editovat zdroj]

Sídlí zde fotbalový klub FK Pirmasens, v padesátých letech trojnásobný vítěz Oberligy. Pirmasens pořádal ženskou část mistrovství Evropy v judu 1984.


Rodáci[editovat | editovat zdroj]

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]


Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]