Užitečný idiot

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Užitečný idiot je pojem politického žargonu používaný pro lidi vnímané jako propagandisté ve věcech, jejichž cílů si nejsou plně vědomi a jsou cynicky využívány ostatními pro šíření propagandy o jejímž účelu nemají povědomí. Během studené války byl termín používán ve Východním bloku pro jejich sympatizanty ze západních zemí, kteří byli naivní a cynicky využiti Sovětským svazem nebo jiným komunistickým režimem. Postupem času se význam rozšířil a dnes označuje osoby, které se nechaly nevědomky zmanipulovat různými politickými aktéry.

Historie použití

Toto slovní spojení je přisuzováno Leninovi, avšak neexistuje důkaz, že by ho Lenin kdy použil, spojení užitečný idiot se nevyskytuje v žádném jeho díle či proslovu.

V angličtině se spojení užitečný idiot poprvé objevilo v roce 1948 v listu New York Times v souvislosti s italskou politikou.

Používání v souvislosti s válkou na Ukrajině

V souvislosti s krymskou krizí a válkou na východní Ukrajině došlo k četnému použití tohoto výrazu ve vedoucích mezinárodních médiích, a to v případech srdečných projevů známých osobností vůči ruské vládě pod Vladimírem Putinem. Jako užitečný idiot tak byl označen Gérard Depardieu, Gerhard Schröder, Sepp Blatter, Wilfried Scharnagl, Alexis Tsipras, Marine Le Penová, David Duchovny a Mickey Rourke. V německu byli takto označeni mimo jinými též Gabriele Krone-Schmalz, Udo Voigt, Matthias Platzeck, Philipp Mißfelder, Carlo Masala und Alexander Rahr.[1]

Označení těchto osob jako užiteční idioti souvisí s výtkou, že kvůli nepatrným osobním zájmům jsou ochotni se přiklonit k Moskvě a nechat se Kremlem zmanipulovat k jeho vnitropolitickým a zahraničním zájmům, aniž by chápali okolnosti a následky svého jednání.[2][3][4][5][6]

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Nützlicher Idiot na německé Wikipedii.

Související články